UVNITŘ MAPY – Od 16. března je pozastavena realizace Technického plánu přechodu na DVB-T2. Celoplošně nyní vysílají pouze přechodové sítě DVB-T2. Kde naladíte končící multiplexy DVB-T a finální sítě DVB-T2?

Druhá televizní digitalizace v Česku se v důsledku vládních omezení, která mají zabránit šíření nového typu koronaviru, zastavila ani ne v polovině. Už nyní je jisté, že původní termín dokončení celého procesu – 30. červen 2020 – se nepodaří dodržet. Pozastaveno je veškeré vypínání celoplošných sítí DVB-T (až na výjimku multiplexu 3 z jihlavského vysílače Javořice), přechodových sítí DVB-T2 i zapínání finálních multiplexů DVB-T2. V některých krajích tak je možné nadále přijímat jak vysílání ve standardu DVB-T, tak i v novém DVB-T2. Někde naopak již došlo k vypnutí DVB-T a přechodové sítě DVB-T2 byly nahrazeny finálními multiplexy DVB-T2, díky nimž mohou diváci naladit více programů v HD kvalitě. Kde tedy momentálně vysílají konkrétní sítě DVB-T/-T2?

Česká televize – multiplex 1 (DVB-T)

Veřejnoprávní multiplex 1 ve standardu DVB-T stačil ukončit vysílání pro Prahu, Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj a Karlovarský kraj. Těsně po přerušení přechodu na DVB-T2 měl vypínat vysílače v Jihočeském kraji, k tomu však již nedošlo. Z českých krajů tak lze vysílání ČT ve standardu DVB-T naladit v Pardubickém a Jihočeském kraji, částečně v Královéhradeckém kraji (ale pouze z hlavního pardubického vysílače Krásné) a v kraji Vysočina. Multiplex 1 nadále vysílá také na celé Moravě.

Česká televize – Přechodová síť 11 a multiplex 21 (DVB-T2)

Přechodová síť 11 a finální multiplex 21 vysílají totožný obsah – všechny programy České televize a osm stanic Českého rozhlasu. Jejich společné pokrytí je celoplošné a dosahuje zhruba 99 procent obyvatel České republiky. Přechodová síť 11 na jiném než finálním kanálu ukončila vysílání v Ústeckém a Jihočeském kraji. Přechod na finální síť 21 v dalších krajích je z hlediska základních vysílačů čistě formální, všude zůstane stejný vysílací kanál 26 jako u Přechodové sítě 11. Měnit se budou vysílací kanály pouze u některých dokrývačů.

České Radiokomunikace – multiplex 2 (DVB-T)

Multiplexy 2 s hlavními programy Novy, Primy a Barrandova stihl vypnout vysílání v Praze, Středočeském kraji, Královéhradeckém kraji, Jihočeském kraji a části Plzeňského kraje (s výjimkou Sušicka). Naopak těsně nestihl ukončit vysílání v Karlovarském kraji. Teoreticky jej nenaladí pouze diváci v Praze (ovšem část jich může přijímat multiplex 2 ze severočeské Bukové hory), jižní části Středočeského kraje, v Podkrkonoší a Broumovském výběžku, Českém lese a na většině území Jihočeského kraje. Morava nebyla vypínáním multiplexu 2 dosud nijak dotčena.

České Radiokomunikace – Přechodová síť 12 a multiplex 22 (DVB-T2)

Přechodová síť 12 a finální multiplex 22 šíří stejné programy a společně pokrývají signálem celou Českou republiku stejně jako veřejnoprávní Přechodová síť 11 a finální multiplex 21. Až do úplného dokončení přechodu na DVB-T2 bude finální multiplex 22 nabízet stejnou programovou nabídku jako Přechodová síť 12, proto se dá hovořit o jedné společné síti, která pouze v některých krajích v souvislosti s přechodem na DVB-T2 změnila vysílací kanál (skončila tam Přechodová síť 12 a nahradil ji multiplex 22).

Czech Digital Group – multiplex 3 (DVB-T)

Multiplex 3 stihl do přerušení druhé televizní digitalizace ukončit vysílání v Praze, Středočeském kraji a Jihočeském kraji. Vzhledem k překryvům vysílačů z okolních krajů jej ale lze nadále naladit na většině území středních Čech, na okrajových částech Prahy i Jihočeského kraje. Vypínání se nedotklo vůbec západu a severu Čech, východních Čech a celé Moravy.

Czech Digital Group – multiplex 23 (DVB-T2)

Programy multiplexu 3 šíří v DVB-T2 hned tři sítě: Přechodová síť 12 a finální multiplexy 22 a 23. Mapu pokrytí prvních dvou naleznete výše (Přechodová síť 12 slouží pro programy multiplexů 2 a 3, finální multiplex 22 dočasně také). Skutečnou náhradou multiplexu 3 ve standardu DVB-T2 ale bude multiplex 23. Ten zatím stihl zahájit vysílání pouze v Praze, Středočeském kraji a Jihočeském kraji. Oproti Přechodové síti 12 a multiplexu 22 nabízí některé programy v HD kvalitě (konkrétně hlavní kanál Barrandova a TV Seznam).

Digital Broadcasting – multiplex 4 (DVB-T)

Multiplex 4 dokázal do poloviny března letošního roku vypnout vysílání DVB-T v celých Čechách kromě východu (s výjimkou Trutnovska) a Vysočiny. Na Moravě se dosud vysílače multiplexu 4 vůbec nevypínaly.

Digital Broadcasting – Přechodová síť 13 (DVB-T2)

Přechodová síť 13 ukončovala vysílání ve stejných regionech a termínech jako multiplex 4. Jedinou výjimkou je Jihočeský kraj, kde došlo k vzájemnému rušení finální sítě 24 z jihočeských vysílačů a multiplexu 3 z jihlavské Javořice na stejném kanálu 30. Operátor multiplexu 24, společnost Digital Broadcasting, proto zachoval na jihu Čech vysílání Přechodové sítě 13.

Digital Broadcasting – multiplex 24 (DVB-T2)

Finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2, který nahrazuje vypínaný multiplex 4 ve standardu DVB-T, stihl odstartovat v Praze, Středočeském kraji, Plzeňském kraji, Karlovarském kraji, Ústeckém kraji, Libereckém kraji a Jihočeském kraji. Částečně ho lze naladit i v Královéhradeckém kraji. Naopak dosud nevysílá na většině území východních Čech, na Vysočině a celé Moravě.

Štítky