Televizníweb.cz zveřejňuje návrh nových termínů vypínání vysílačů celoplošných sítí DVB-T, přechodových sítí DVB-T2 a spouštění finálních sítí DVB-T2, který má projednat vláda.

Do tří až čtyř týdnů by měla vláda projednat návrh provozovatelů celoplošných sítí pro pozemní digitální televizní vysílání na nové termíny přechodu na DVB-T2. České Radiokomunikace navrhují, aby k obnově druhé televizní digitalizace došlo od 16. července a aby všechny termíny v Technickém plánu přechodu na DVB-T2 byly počínaje 16. březnem posunuty o čtyři měsíce. Souhlasí s tím i konkurenční operátor Digital Broadcasting a Česká televize. Sestavili jsme tabulky s novými termíny přechodu na DVB-T2 v krajích, jichž by se tato změna dotkla. Jde však pouze o návrh, který bez schválení vlády není konečný. Pokud by prošel, poslední DVB-T vysílač v Česku by ukončil vysílání 29. října 2020.

Nové termíny ale nevznikly pouhým připočtením čtyř měsíců k původním datům. Pokud by totiž nový termín vycházel na víkend nebo pátek, v upraveném Technickém plánu přechodu by se posunul na nejbližší pracovní den, tedy na pondělí. Pokud by se ovšem mezi víkendem a pondělím „lámal“ měsíc, došlo by naopak k předsunutí termínu na čtvrtek, aby byl zachován měsíc vypínání. Podle Technického plánu přechodu, který obsahuje pouze měsíc vypínání a zapínání vysílačů a nikoli konkrétní dny, by tedy skutečně šlo o posun o čtyři měsíce, v konkrétních termínech by to tak přesné být nemuselo. Tuto eventualitu rovněž zachycujeme v našich následujících tabulkách (změny termínů oproti původnímu Technickému plánu přechodu na DVB-T2 jsou označeny žlutě).