Vydařená akce odstartovala za účasti skoro 40 zájemců v deset hodin dopoledne a ukončena byla vlastně před chvílí…

Na tiskové konferenci Samsungu pořádané formou interaktivní on-line video konference zaznělo i několik hodně zajímavých informací o českém a slovenském trhu. Například to, že loni uvedeného designového modelu Samsung The Frame se prodalo 700 kusů, což je rozhodně úctyhodné! Celkem pak bylo – obecně vzato – na obou trzích prodáno 1,2 mil. kusů televizorů (poměr prodeje Česko/Slovensko je dlouhodobě prý většinou na 65/35), což je proti roku 2018 nárůst o plných 120 %. Zajímavé je i to, že více jak 50 % nově prodaných TV mělo úhlopříčku více než 55 palců, tedy 140 cm.

Televizory Samsung 2020: nový druh podsvícení, bezrámečkový design a poprvé Wi-Fi 6 i HbbTV 2.0

Firma se vyjádřila i k aplikacím pro chytré televizory. Momentálně jich má v rámci operačního systému Tizen k dispozici asi 1500, lokálních aplikací (CZ/SK) je 50 a hodně zajímavé je to, že na obou trzích se jich měsíčně využívá (jsou tedy nějakým způsobem aktivní) na 500!

Z dotazů a odpovědí (interpretace není doslovná) na závěr tiskové konference vybíráme…

Otázka: Jak vidíte současný stav prodeje na českém a slovenském trhu?

Michal Forejt, Samsung: Zatím nějaký dramatický propad u televizorů nepozorujeme, ale opatření na podporu prodeje chystáme. Mobilní telefony stagnují, u některých prodejců dokonce klesají.

Otázka: Jaké budou zabudované systémy HDR (přehrávání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem) v letošních modelech televizorů? Jako loni, tedy HDR10, HDR10+ a HLG?

Martin Huba, Samsung: Ano, přesně tak.

Otázka: U které řady začínají panely se 100 Hz, případně budou jen u velkých úhlopříček?

Martin Huba: Obrazovky se 100 Hz jsou od řady Q70 výše a od 55 palců úhlopříčky výše.

Otázka: Zejména ad The Frame – proč dělat na obrazovce antireflexní vrstvu, která stejně nefunguje dokonale, a jednoduše nenabídnout skutečně matný panel?

Martin Huba: Antireflexní vrstva zůstává tak, jak je i v letošních modelech Framu. Navíc nemáme od zákazníků nějaké připomínky na toto téma.

Zajímavý pohled na Samsung Q70T s podsvícením Edge LED/Dual LED.

Otázka: U modelů Q95T/Q90T a Q80T je přímé zadní podsvícení, kolik zón letos mají? Podle dostupných informací jich mají méně, než loni, je tomu tak?

Martin Huba: Počet zón (poznámka autora článku: pro tzv. lokální zhášení, tedy místní regulaci podsvícení) nezveřejňujeme. Závisí od každého modelu.

Otázka: Ahoj, docela dost se řešil problematický příjem DVB-T2 tunerů v některých lokalitách s komplikovanějším pokrytím (slabý signál, kombinace více ech, atp.). Hovořilo se o novém firmwaru, který to má vylepšit – jak to dopadlo?

Martin Huba: Problém je u jednofrekvenční sítě České televize, která vysílá na stejném kanálu, frekvenci, a tam kde dochází k souběhu z více vysílačů může docházet i k problémům s příjmem. Nikdy dříve jsme se s tím nesetkali, problém se dnes může objevit zejména v městských aglomeracích nebo na horách. Ve většině případů stačí nastavit anténu na konkrétní vysílač nebo dokrývač, tedy udělat příjem směrovější. Zároveň ale vydáváme nový firmware, který dále pracuje se spodním a horním prahovým příjmovým signálem. Firmware už je připraven a teď vstupuje do fáze testování.