Jak vyplynulo z tiskové zprávy chorvatské regulační agentury pro síťové činnosti (HAKOM), Chorvatsko odložilo lhůtu pro ukončení vysílání DVB-T / MPEG-2 a pro úplný přechod na DVB-T2 / HEVC.

Přechod na DVB-T2/HEVC začal 6. září loňského roku souběžným vysíláním multiplexu 2. Původní cílové datum ukončení simultánního provozu bylo posunuto na 4. června před zahájení turistické sezóny. HAKOM se ale rozhodl tento termín odložit, protože není jisté, jak dlouho budou trvat epidemiologická opatření v boji proti infekci v Chorvatsku a v zahraničí, a do jaké míry by dostupnost přijímačů pro nový systém mohla ovlivnit informovanost chorvatské populace. V této chvíli považuje regulátor za velmi důležité zajistit průběžné informování všech obyvatel a poskytování nezbytných pokynů všem dospělým a studentům prostřednictvím televizního vysílání.

DVB-T2 v Chorvatsku: na příští dovolenou k moři už s novým televizním přijímačem

Jak jsme psali, placená síť HT pod komerčním názvem Evo TV sice používala již od roku 2012 DVB-T2, ale s kodekem MPEG-4. Rozhodnutí o odkladu ukončení DVB-T/MPEG-2 bylo učiněno z výše uvedených důvodů i přesto, že signál DVB-T2/ HEVC multiplexu M 2 v současné době pokrývá 97 procent chorvatské populace a tento vysílací standard se používá pro vysílání programů národní televize HRT v HD rozlišení.

Terestriální televizní diváci v Chorvatsku tak mohou i nadále sledovat televizní kanály v obou standardech (DVB-T / MPEG-2 a DVB-T2 / HEVC) až do konečného posunutého data přechodu, které by mělo být někdy mezi koncem listopadu a začátkem prosince 2020. Přesné datum bude regulátorem oznámeno včas.

Chorvatsko není tlačeno uvolněním pásma 700 MHz. Je jednak v sousedství se Srbskem, které není vázáno rozhodnutím EU a i odsunutým uvolněním tohoto pásma v Italii na rok 2022. Testování funkčnosti technologie 5G provádí Chorvatská republika ve frekvenčním pásmu 3,6 GHz. Všichni tři operátoři pro mobilní komunikaci požádali o dočasné licence pro testování rádiového spektra. Agentura HAKOM vydala dočasná povolení k technickým zkouškám technologie 5G v oblastech města Záhřeb, včetně oblasti Samobor, města Sveta Nedelja a letiště Franjo Tudjmana a v dalších 10 městech včetně jadranských známých středisek jako Rijeka, Split, Dubrovník a ostrova Hvar. Před zahájením provozu kterékoli základnové stanice jsou provozovatelé povinni hlásit všechny technické parametry, které mají být zkontrolovány, a určit, zda základnová stanice pracuje v souladu s předpisy včetně hygienických norem.