UVNITŘ DOKUMENT – Český telekomunikační úřad vypořádal připomínky k návrhu aktualizovaného Plánu využití rádiového spektra a vydal nové nařízení, které prodlužuje existenci regionálních multiplexů DVB-T.

Nikoli do konce června, ale o čtyři měsíce déle budou moci vysílat regionální sítě pro pozemní digitální televizi ve standardu DVB-T. Rozhodl o tom Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který schválil aktualizovanou verzi Plánu využití rádiového spektra (PVRS) v pásmu UHF doplněnou o připomínky operátorů vysílacích sítí. Všechny regionální multiplexy DVB-T tak budou moci vysílat až do 31. října letošního roku, deseti pak dá ČTÚ šanci pokračovat i poté. Jejich operátoři ale musí včas zažádat o prodloužení platnosti individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů, nejpozději do termínu dokončení přechodu na DVB-T2 (tedy do konce října). I tak ale nebudou mít jistotu, že budou moci pokračovat ve vysílání, přednost při přidělování kmitočtů totiž budou mít provozovatelé celoplošných sítí DVB-T2.

Aktualizovaný Plán rozvoje … by Jan.Potucek on Scribd

Zůstávají tři pražské multiplexy

Teprve pokud operátoři celostátních multiplexů DVB-T2 nevyužijí volné kmitočty pro dokrytá svých sítí, budou je moci získat provozovatelé regionálních sítí DVB-T. Telekomunikační úřad jim nestanoví povinnost vysílat v novém standardu DVB-T2. Pokud se jim nebude chtít investovat do nových vysílacích technologií, budou moci pokračovat ve vysílání ve standardu DVB-T (celoplošné sítě takovou možnost nemají). ČTÚ ale omezí výkon jejich vysílačů. V Praze budou moci vysílat maximálně 10 kW, mimo metropoli pak pouze do 1 kW. V praxi to ale pro operátory, kteří budou moci podle rozhodnutí ČTÚ pokračovat ve vysílání i po 31. říjnu 2020, nebude znamenat žádné omezení. Stanovené maximální výkony totiž splňují již nyní.

Z deseti regionálních sítí DVB-T, které budou moci pokračovat ve vysílání i po dokončení přechodu velkých celoplošných multiplexů na DVB-T2, jsou nejlukrativnější dva metropolitní multiplexy v Praze: Regionální síť 4 provozovaná na kanálu 46 společností Prague Digital TV a Regionální síť 12 provozovaná na kanálu 47 Českými Radiokomunikacemi. První využívá hned tři vysílače (Strahov, Ládví a Zelený Pruh), druhou lze zachytit ze žižkovského vysílače. Obě sítě jsou v současné době využity jen částečně. Regionální síť 4 šíří pouhou jednu televizní stanici, a to metropolitní TV Praha. Další programové pozice obsadila rádia: Český Impuls a Rádio Dechovka. Regionální síť 12 pak obsahuje hlavní kanál Primy, dále Primu+1 a Retro Music TV, tedy programy, které vysílají i v jiných sítích DVB-T/-T2.

Kolik televizních programů ještě vysílá v DVB-T? V každém kraji přinejmenším 30, někde až 46

Kde všude bude moci pokračovat DVB-T?

V Praze bude moci pokračovat i lokální Regionální síť 6, která šíří v Praze 13 program TV13 ve standardním i vysokém rozlišení. Mimo Prahu umožní ČTÚ po 31. říjnu vysílat Regionální síti 1 v Kamýku nad Vltavou, Regionální síti 5 ve Svitavách, Regionální síti 14 v Dačicích a Jindřichově Hradci, Regionální síti 15 v Adamově, Regionální síti 16 v Příbrami, Regionální síti 17 v Plzni a Regionální síti 18 v Českém Krumlově. Naopak po 31. říjnu nebudou moci pokračovat Regionální sítě 7 a 8, které svým pokrytím převyšují 50 procent populace a jejichž programy z části přebírají celoplošné Přechodové sítě DVB-T2 či finální multiplexy nové generace. Pouze v novém standardu tak bude možné od 31. října naladit například nový zpravodajský kanál CNN Prima News či křesťanskou TV Noe.

Konec Regionální sítě 8, již ve všech krajských městech provozují České Radiokomunikace, bude znamenat i ukončení terestrického vysílání programu Barrandov News, který už v pozemním vysílání nebude pokračovat. Stejné to bude s hudebním kanálem Óčko Expres, z něhož se stane placená kabelová a satelitní stanice (podobně jako sesterské Óčko Black, takže v DVB-T2 zůstanou pouze Óčko a Óčko Star). Skončí také vysílání křesťanské televize Noe v HD rozlišení (v Regionální síti 8 jsou dvě verze TV Noe, jedna ve standardním a druhá ve vysokém rozlišení) a speciální program Nalaďte se na DVB-T2. S ukončením vysílání Regionální sítě 7 zanikne program Televize přes anténu, ostatní televizní stanice z této sítě přešly do finálního multiplexu 24, který vysílá ve standardu DVB-T2, případně do Přechodové sítě 13.