UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – Všechny hlavní vysílače už šíří veřejnoprávní multiplex 21 na definitivních kmitočtech, Kavčí hory už kromě přelaďování pěti dokrývačů budou pouze vypínat DVB-T vysílání multiplexu 1.

Ačkoli se zdá, že Česká televize již vysílá v celé republice na finálních kmitočtech DVB-T2 a čeká ji už jen vypínání signálu DVB-T na Moravě, Vysočině a v Pardubickém kraji, není to tak úplně pravda. V pěti lokalitách bude ČT ještě na přelomu srpna a září přelaďovat již vysílající dokrývače DVB-T2 na nový, definitivní kanál. Ve čtyřech případech jde o dokrývače, které pro ČT provozují České Radiokomunikace, jeden zajišťuje společnost Profi-Invest. Pro diváky v dosahu těchto dokrývačů to znamená, že v určitou chvíli přijdou o signál České televize a budou si muset přeladit své přijímače, aby mohli znovu sledovat programy ČT. Změna se dotkne východních Čech, severní a jižní Moravy a také Vysočiny.

Veřejnoprávní síť DVB-T2 má rekordních 93 dokrývačů

Kavčí hory přelaďování dokrývačů naplánovaly na tři termíny. Tři z pěti lokalit přejdou na nový kanál 28. srpna. Půjde o východočeský Hronov – Jírovou horu, kde ČT opustí kanál 48 a v DVB-T2 bude nadále vysílat na kanálu 36, dále o severomoravské Mosty u Jablunkova – Zápověď, kde dojde k přechodu ČT z vysílání ve standardu DVB-T na standard DVB-T2 „střihem“ na stejném kanálu 33. V jednu chvíli tak dojde k vypnutí multiplexu 1 na kanálu 33 a následně na stejném kanálu odstartuje multiplex 21 ve standardu DVB-T2. Třetí lokalitou bude Velké Meziříčí – Fajtův vrch, kde se změní vysílací kanál multiplexu 21 ve standardu DVB-T2 ze současného 48 na nový 39. O den později, 29. srpna, dojde k přeladění dokrývače multiplexu 21 v Ústí nad Orlicích – Kubincově kopci z kanálu 48 na kanál 39.

Jako poslední přeladí Česká televize dokrývač v jihomoravském Blansku – Olešné. 2. září zde ukončí vysílání na kanálu 48 a odstartuje na finálním kanálu 39. Ke konci srpna také přejdou na řádný provoz dva nové dokrývače multiplexu 21 v Krkonoších, jeden ve Špindlerově Mlýně (kanál 27) a druhý ve Vrchlabí (kanál 32). Diváci mohou jejich signál zachytit již od poloviny června, do konce letních prázdnin ale vysílají zkušebně a České Radiokomunikace je upravují tak, aby od 28. srpna mohly přejít na řádný provoz. Celkem bude mít Česká televize v DVB-T2 rekordních 93 dokrývačů, tedy o něco více než v DVB-T. Základní síť vysílačů velkého výkonu je shodná jako u multiplexu 1 v DVB-T, tvoří ji 27 vysílačů (26 od Českých Radiokomunikací a jeden od společnosti Profi-Invest v severočeské Raspenavě).

Pokrytí přelaďovaných DVB-T2 dokrývačů České televize:

ČT má výhodu, že nemusí ve velkém přelaďovat kanály DVB-T2

Česká televize si zatím průběh přechodu na DVB-T2 pochvaluje. Technický ředitel ČT Michal Kratochvíl na středečním zasedání Rady ČT informoval, že během nedávného vypínání multiplexu 1 v jižních Čechách zaznamenaly Kavčí hory za celý den pouze pět diváckých dotazů. „Předpokládám, že daleko větší úder nastane při vypínání jižní Moravy, která díky svému geografickému půdorysu oslovuje větší počet diváků. Je otázkou, nakolik se diváci připravili v době koronaviru,“ citoval server DigiZone.cz technického šéfa ČT. Multiplex 1 ukončí vysílání DVB-T v Jihomoravském kraji 29. července, vypnuty ale budou i některé dokrývače v sousedních krajích, které odebírají primární signál z vysílače Brno – Kojál (zejména ve Zlínském, ale také v Pardubickém kraji nebo na Vysočině).

Kratochvíl se domnívá, že ČT nebude mít s vypínáním DVB-T vysílání takové problémy jako komerční televize, protože zároveň nebude ve velkém přelaďovat přechodovou síť DVB-T2 na finální kanály. „Od léta 2018 jsme byli v DVB-T2 s výjimkou dvou oblastí na 26. kanálu skoro v celé republice, přelaďovali jsme pouze v jižních a severních Čechách. To je nesporná výhoda oproti komerčním multiplexům, kdy jsou diváci nuceni neustále přelaďovat. Na druhou stranu jednofrekvenční síť na půdorysu České republiky má jiná specifika a úskalí,“ dodal technický ředitel ČT podle DigiZone.cz. Mezi ona úskalí patří odrazy signálu jednofrekvenční sítě v členitém terénu, což je projevilo zejména ve zmiňovaných Krkonoších, kde nakonec musely České Radiokomunikace zprovoznit dva zcela nové dokrývače, které využívá nejen ČT, ale i multiplexy 22 a 23 pro komerční televize.

Štítky