UVNITŘ VIDEO – Celostátní výpadky postihly finální multiplex 21, který ve standardu DVB-T2 šíří všechny programy České televize a osm stanic Českého rozhlasu.

Půlhodinový výpadek zvuku a výrazné problémy s obrazem mělo v úterý večer pozemní digitální vysílání České televize ve standardu DVB-T2. Potíže nastaly celoplošně v multiplexu 21, na jiných platformách nebyly patrné. Problém se týkal odbavovacího pracoviště ČT v Praze na Kavčích horách a nesouvisel se samotnými vysílači DVB-T2, které pro ČT technicky zajišťují České Radiokomunikace. Zhruba po půl hodině se vysílání vrátilo do normálu. Zpočátku však nebylo jasné, zda nejde o vzájemné rušení několika vysílačů nebo jiný druh rušení konkrétního vysílače. Poměrně rychle se ale ukázalo, že potíže s multiplexem 21 jsou v celé republice.

Pro ČT jde o druhou velkou technickou komplikaci během vysílání hlavní zpravodajské relace za poslední tři týdny. 22. června se Události ČT potýkaly s výpadky infografiky a reportáží, kdy režie nebyla schopna odbavit obrazové příspěvky a přehrával se pouze jejich zvuk, zatímco na obrazu zůstávala moderátorka Událostí. Pokud se příspěvek spustil, chyběly jakékoli grafické popisky. Navíc podle chování moderátorky vypadlo i čtecí zařízení. Úterní Události zaznamenaly problémy pouze u terestrického vysílání. Nutno dodat, že odbavovací pracoviště a head-end multiplexu 21 si ČT spravuje sama, na rozdíl od head-endu Přechodové sítě 11, který pro ČT zajišťovaly České Radiokomunikace.

Štítky