UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – Veřejnoprávní multiplex 1 ukončí jako poslední ze čtyř celoplošných televizních sítí vysílání DVB-T v Jihočeském kraji.

Poslední tečku za přechodem na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 dnes udělá Česká televize v Jihočeském kraji. Jako poslední ze čtyř celoplošných sítí DVB-T vypne minutu před půlnocí vysílání svého multiplexu 1 na kanálu 49 (resp. 34 a 59 u některých dokrývačů). Ukončení vysílání se týká obou hlavních vysílačů, českobudějovické Kleti a vimperského Mařského vrchu, a pěti dokrývačů (dva další byly vypnuty již začátkem ledna, protože přebírají primární signál ze středočeského vysílače Votice – Mezivrata). Z dokrývačů tedy multiplex 1 dnes vypne Loučovice, Prachatice, Týnec nad Vltavou, Volary a Zdíkov. Jejich úplný přehled včetně lokalizace na mapě najdete na webu Televizezadarmo.cz.

STA není nutné kvůli zachování příjmu ČT upravovat

Po diváky, kteří již dříve přešli na příjem nového typu pozemního digitálního vysílání DVB-T2, se dnešní nocí nic nemění. Česká televize vysílá v novém standardu na jihu Čech již dva roky a letos v únoru přešla na finální kanál 39, který se již měnit nebude. Půlnoční vypínání se tak dotkne jen posledních opozdilců, kterým nevadilo, že již nemohou v DVB-T přijímat programy komerčních televizí (ty se odmlčely v únoru) a stačily jim veřejnoprávní stanice České televize. Reálně se tak ukončení vysílání multiplexu 1 dotkne jen minima domácností. Původně k němu mělo dojít již v dubnu, ale tento termín zrušila vláda novelou Technického plánu přechodu na DVB-T2 a kvůli opatřením proti šíření koronaviru se celý proces posunul o čtyři měsíce.

Problém nenastane ani u bytových domů se společnými televizními anténami (STA), protože ty nebylo nutné pro příjem DVB-T2 vysílání České televize nijak upravovat. Finální kanál 39, na kterém programy ČT na jihu Čech vysílají ve standardu DVB-T2, totiž předtím využíval multiplex 2 s hlavními programy Novy, Primy a Barrandova, a tak byl v jihočeských STA nastaven již před lety. A přijímače DVB-T2 diváci většinou již mají, protože bez nich už od února na jihu Čech nenaladí pozemní vysílání komerčních televizí. V tomto ohledu je vlastně dnešní vypínání multiplexu 1 pro drtivou většinu Jihočechů nepodstatné a ani ho nepostřehnou.

Další vypínání čeká multiplex 1 koncem července

Jihočeský kraj je z hlediska pořadí vypínání celoplošných sítí DVB-T v jiné situaci než ostatní kraje. Ve zbytku republiky vypínala Česká televize svůj multiplex 1 jako první, na jihu Čech je ale poslední, až po všech třech celoplošných multiplexech s komerčními televizemi. Důvodem bylo přelaďování Přechodové sítě 11, v níž programy ČT vysílaly v novém standardu DVB-T2 na kanálu 50, na nový a definitivní kanál 39. Z českých krajů už zbývá ČT vypnout DVB-T vysílání v Pardubickém kraji a na Vysočině, a poté na celé Moravě. Kavčí hory nyní budou postupovat poměrně rychle, do tří měsíců by měla mít ČT vše hotovo. Poslední vysílače multiplexu 1 vypne 30. září ve Zlínském kraji.

Nejbližší vypínání multiplexu 1 proběhne 29. července v Jihomoravském kraji. Další velká vlna čeká Českou televizi 27. srpna, kdy se minutu před půlnocí veřejnoprávní síť DVB-T odmlčí v Pardubickém kraji, na Vysočině, v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. A jako poslední přijde na řadu zmiňovaný Zlínský kraj.

Přechod na DVB-T2 den po dni: kdy se bude co vypínat a zapínat po změně Technického plánu přechodu?

Štítky