AKTUALIZOVÁNO (nový firmware): Novinka se od modelu Tesla TE-320 liší především tzv. společným ovládáním HDMI (CEC) a částečně programovatelným dálkovým ovladačem schopným řídit i televizor. Nabízí ale i funkční internetová rádia.

AKTUALIZOVÁNO, 27. 7. 2020: nejnovější verze firmwaru V1.0.4 (v zapůjčeném přijímači byla V1.0.0) už vyřešila problém přehrávání videa z USB, které je nyní – po druhém stlačení OK – správně přehráváno na celou obrazovku. Ve videu pak má také mít přijímač vyšší formátovou kompatibilitu, což můžeme rovněž potvrdit, hudba byla ovšem přehrávána stále pouze v MP3 a WAV.

Ve videu je u zmiňované poslední verze firmwaru mimo jiné udáváno přehrávání XviD, v MKV H.264 a H.265, v AVI pak například MPEG-4 a XviD. Nepřehraje se tak především DivX.

Co se týče navázání na pozici při přerušení přehrávání, to bohužel stále nepracuje stejně, jako výběr české znakové sady u externích titulků. Nějaké sady tu sice jsou, ale nikoli ty „naše“. Jinak se externí titulky ve videu při stejném názvu souboru spouštěly automaticky.
 

Certifikovaný přijímač s externím zdrojem přijde na 890 Kč a po připojení k domácí síti zvládá pracovat s internetovými rádii, počasím a zprávami z Yahoo. Tohle se však může s novou verzí firmwaru změnit a také se to docela často stává, takže na to moc nespoléhejte.

Zabudované konektory HDMI a SCART znamenají, že TE-321 napojíte na snad jakýkoli dnes funkční televizor. K dispozici jsou dvě rozhraní USB i když je v této souvislosti škoda, že – na rozdíl od modelu TE-320 – k set-top boxu, podle výrobce, nelze připojit USB Wi-Fi adaptér. Napojení na internet tak musí jít přes kabel. USB navíc tu tedy příliš nevyužijete a i k tomu se dostaneme.

Tesla TE-321 je ale zajímavá i dalšími parametry. Je tu neobvyklých 2000 pozic pro stanice a možnost jejich řazení do osmi skupin spolu s jejich vyhledáváním. Časovačů událostí je ovšem zcela standardních osm, takže na nějaké větší nahrávání to není nemluvě o tom, že soubor s nahrávkou neobsahuje název pořadu.

Bez tradičních nožiček, výborná instalace

Set-top box je s výjimkou čelní strany kovový a jako obvykle je ze tří stran zabalen jakýmsi plastem. Ne vždy sice přiléhá, ale u zapůjčeného kusu byly alespoň odvětrávací otvory (jsou i na spodní straně) dobře prořízlé, takže snad odstraňovat nebudete muset nic. Kdyby na to došlo, pozor na záruční plombu na zadní straně. Šikovně umístěná právě není.

Jelikož je i spodní strana kovová, vidíte na ní čtyři výlisky suplující nožičky. Pokud budete mít obavu o nábytek, nebo abyste zabránili klouzání přijímače, budete si muset dolepit nějaké plyšové či gumové podložky a v ceně je nedostanete. U přijímače za skoro tisícovku je to trochu zvláštní přístup i když jinak bylo zpracování v pořádku, včetně hluboko zapuštěných šroubů o které se nepořežete.

Instalace přijímače proběhne na třech obrazovkách. Na první máte přednastavenu češtinu a Česko, někteří jen možná budou muset změnit napájení antény, které je v základu vypnuto. Na druhé si podle potřeby upravíte zejména obrazový výstup a na třetí vyberete, jaké kanály pozemního vysílání se mají ladit a jaký bude způsob jejich řazení.

Naladěné stanice se ukládají zvlášť pro rozhlas a TV, a to vždy od čísla jedna. Jejich seřazení provedete v menu nastavení buď přes oblíbené položky, nebo fyzickým přesunutím po jedné stanici, což je sice časově náročné, ale funkčně snadné.

Dálkový ovladač má zvláštní rozložení tlačítek, ale EPG je po ruce. Povšimněte si Find, které nabídne vyhledávání naladěných stanic, což se hodně málo vidí.

Dobré ovládání, výtečné HDMI (CEC)

Tlačítka ovladače jsou většinou dobře čitelná (hůře se čtou některé volby umístěné na těch barevných), ale jak vidíte i z detailu výše, popisky nejsou nijak rozměrné, což ostatně platí i o samotných tlačítkách. Pro ty s horším zrakem tohle nebude.

Tlačítek je na dálkovém ovladači nad míru obvyklou a najdete tu i u běžných set-top boxů hodně nezvyklé funkce jako Find či Aspect. Kolem OK, které v tuneru vyvolává seznam naladěných kanálů najdete EPG, Menu, Exit a Info, samostatná tlačítka postupné volby kanálů a regulace hlasitosti tu nejsou a funkce suplují šipková tlačítka, kterými se také pohybujete v menu nastavení. Zde ovládání ještě doplňují OK, Exit a samotné Menu, které vás vrací do základní nabídky.

Menu nastavení je na volby vskutku bohaté. HDMI (CEC) bylo po instalaci vypnuto.

Jak bylo řečeno, dálkový ovladač zvládne řídit i základní funkce televizoru a programuje se ve spolupráci s původním ovladačem TV stejně, jako u jiných set-top boxů. Následně pak můžete TV zapnout či vypnout, přepnout vstup/výstup a řídit hlasitost. Jelikož ale set-top box zvládá i tzv. společné ovládání přes HDMI (CEC), můžete využít i toho, pokud tedy bude s vaším televizorem fungovat. V případě plazmového televizoru Panasonic VT20 byla spolupráce natolik bez problémů, že se oba přístroje současně zapínaly i vypínaly jak při použití ovladače set-top boxu, tak televizoru. U HDMI (CEC) je však třeba myslet na to, že někdy ovládání nepracuje, a to i tehdy, když je televizor kompatibilní. Je to tak trochu sázka do loterie.

Displej Tesly má znaky vysoké asi osm milimetrů, v pohotovostním režimu se objevují hodiny čitelné na tři, čtyři metry. V případě naprogramovaného nahrávání pak neukazuje nic, jen zobrazí číslo kanálu, protože se samovolně zapne. Pokud tedy budete mít HDMI (CEC) povoleno a bude s vaší TV spolupracovat, zapne pochopitelně i ta, takže tady je třeba si rozmyslet, co vlastně dělat.

Programová nabídka se zobrazuje vždy pro aktuálně vybranou stanici. Podrobnější informace o pořadu vyvoláte přes OK.

Na set-top box překvapivě dobré EPG

Programová nabídka (obraz běží na pozadí, pracuje i zvuk) je dělaná dosti nezvykle, čímž nemáme na mysli to, že by byla nějak výrazně odlišná. Nezvyklé je na ní to, že se při přesunu na další stanici nezmění volba v tuneru. Po EPG se tak můžete volně pohybovat a pořady se vždy vypisují pro právě aktuální kanál. Lehce se také přesunete na další den (šipka vpravo) a takhle dobře udělané a přehledné EPG vidíme u set-top boxu málokdy.

Data se jako obvykle stahují po přechodu na multiplex a tady je už zapotřebí na nějakou stanici skutečně vstoupit, což v EPG uděláte přes OK. Jinak se objevuje pouze hlášení o příjmu dat, ale pochopitelně žádná nedorazí. OK zajistí, že se na stanici fyzicky přepnete, ale v EPG stále zůstáváte, což je také trochu neobvyklé.

Nahrávat můžete jednak přímo přes prakticky neodlišené tlačítko s nápisem Record, jednak přímo z EPG. Úpravu záznamu zde ale neprovedete, nicméně z EPG se můžete přímo dostat do seznamu časovačů, kde už ji uděláte velmi pohodlně.

Pokud chcete přehrávat živé vysílání s časovým posunem, tzv. TimeShift, je třeba ho nejprve povolit v menu nastavení, protože volba byla po instalaci vypnuta.

Nahrávka se ukládá do adresáře PVRS se všemi pomocnými soubory a vypadá například takto: „CT 1 HD T2-2020-07-19 14-00-02.ts“. Je volně přehratelná třeba přes VLC Player.

Během nahrávání můžete sledovat jakýkoli kanál z téhož multiplexu, ale seznam stanic na tlačítku OK se bohužel neomezí a zobrazuje se vše. Pokud se spletete a zabrousíte na stanici mimo multiplex ze kterého nahráváte, set-top se vás zeptá, zda chcete nahrávání skutečně ukončit.

Tlačítko Info na první zmáčknutí ukáže základní informaci o stanici a dvou pořadech (nyní a další), na třetí pak technické informace o kanálu, včetně kvality signálu.

Jaký je? Dobrý až na video přes USB

Multimédiím tentokráte moc nedáme. Na stávajícím firmwaru totiž sice například šlo spustit nějaké to video, ale následně se nijak nedalo zbavit správce souborů, který stále zůstával na obrazovce, takže nebylo vidět prakticky nic. Při jakémkoli pokusu ho ukončit, bylo hned ukončeno i přehrávání a příručka (nebo nápověda na obrazovce) v tomto směru nijak nepomohla. Správce souborů nezmizel ani sám od sebe, takže ani tato cesta k cíli nevedla. Snad to bude opraveno v další verzi, protože hudba např. v MP3 a fotografie v JPG či BMP už byly v pořádku a snímky se rovnou spustily do plné obrazovky.

Až na tuhle chybu toho Tesla TE-321 nabízí dost i když zatím je jen pro toho, komu to nevadí. Jinak jsou možnosti bohaté o čemž svědčí nejen přítomnost HDMI (CEC), ale také samotné menu nastavení a konec konců i dálkový ovladač. A také několik hodně neobvyklých voleb, jako možnost upravovat hlasitost buď pro všechny stanice, nebo pro každou zvlášť, či výborná práce se zvukem pro nevidomé. Můžete také – ve třech stupních (standardní, živý, výchozí) – korigovat obrazový výstup a k dispozici je rovněž už obvyklejší zálohování naladěných stanic na USB médium.

A aplikace? Nejužitečnější jsou nepochybně internetová rádia, kde je třináct přednastavených českých stanic (počasí má pro Česko jen tři města) a tohle je naprosto parádní a u set-top boxu nejen v této cenové relaci prakticky nevídaná záležitost. Snad tato funkce přežije další aktualizace firmwaru.

Hodnocení

  • PRO: výborné EPG i HDMI (CEC), vynikající internetová rádia, celá řada i méně obvyklých funkcí, tříletá záruka, dobré ovládání, ale…
  • PROTI: … ti se slabším zrakem tu doma nejspíše nebudou, nefunkční přehrávání videa přes USB, bez klasických nožiček

Štítky