Společnost Asekol přestala od 1. srpna odebírat ze sběrných dvorů televizory a monitory značky Samsung. Neznamená to však, že vám v žádném sběrném dvoře tento elektroodpad nevezmou.

Konkurenční boj mezi dvěma kolektivními systémy zpětného odběru elektrozařízení vedl k tomu, že od 1. srpna přestaly některé sběrné dvory přijímat staré televizory a monitory značky Samsung. Rozhodly se tak na základě sdělení společnosti Asekol, že po vypovězení smlouvy od Samsungu, k němuž došlo již na konci loňského roku, přestane tyto výrobky svážet a zpracovávat. Samsung uzavřel novou smlouvu s konkurenční společností REMA Systém, ovšem s tou některé sběrné dvory nemají smluvní vztah, a tudíž od nich REMA Systém elektroodpad neodváží. Asekol sice s odběrem televizorů a monitorů značky Samsung pokračoval i po Novém roce, koncem července ale informoval provozovatele sběrných dvorů, že s tím od 1. srpna přestane. A začaly se dít věci.

Týden před avizovaným datem vydal Svaz měst a obcí na svém webu upozornění, aby si obce jakožto zřizovatelé sběrných dvorů zjistily, zda a kdo od nich bude vysloužilé televizory a monitory značky Samsung odebírat. A společnost Asekol přidala dopis adresovaný starostům společně s letákem, který měli vyvěsit na sběrném dvoře. V něm se píše: „Na tomto sběrném místě nejsou zpětně odebírány spotřebiče značky SAMSUNG z důvodu, že společnost SAMSUNG nefinancuje sběr elektroodpadu probíhající na tomto sběrném místě. Obraťte se, prosím, na společnost SAMSUNG, která vám sdělí nejbližší sběrné místo, kde můžete ke zpětnému odběru odevzdat váš vysloužilý spotřebič SAMSUNG.“

A jak to je doopravdy?

Informace je to zavádějící, protože výrobci elektrozařízení nefinancují sběr elektroodpadu přímo pro konkrétní sběrné dvory. V ceně každého televizoru či jiného elektrozařízení je tzv. recyklační poplatek, který daný výrobce poté převede konkrétnímu kolektivnímu systému zpětného odběru elektroodpadu a ten za něj odpad ekologicky zpracuje a zlikviduje. V případě Samsungu byl tímto kolektivním systémem do konce loňského roku Asekol, od začátku letošního roku jím je společnost REMA Systém. Sběrné dvory uzavírají smlouvy s jednotlivými kolektivními systémy zpětného odběru elektroodpadu a ty jim dodávají svoje kontejnery na sběr odpadu. Takže na jednom dvoře mohou být kontejnery Asekolu, ale i dalších společností včetně firmy REMA Systém.

Základní problém tedy nastal u provozovatelů sběrných dvorů, kteří byli o změně odběratele elektrozařízení od Samsungu informováni již ke konci loňského roku a měli dostatek času se dohodnout se společností REMA Systém na spolupráci. Protože však Asekol zařízení od Samsungu odebíral nadále i po Novém roce (logicky, protože jde o starší televize a monitory nakoupené před rokem 2020 a tudíž za jejich ekologickou likvidaci Samsung zaplatil právě Asekolu), většina sběrných dvorů situaci neřešila. Do toho na jaře přišla pandemie koronaviru, vyhlášení stavu nouze a uzavření sběrných dvorů, takže situaci opět nikdo neřešil. Teprve v červenci, jakmile přišlo prohlášení společnosti Asekol, že od srpna přestane odebírat zařízení značky Samsungu, se ledy hnuly a nastal mediální humbuk.

Řada sběrných dvorů zařízení od Samsungu přijímá

Města a obce k situaci přistoupily různě. Část převzala argumentaci Asekolu a oznámila, že po 1. srpnu sběrné dvory přestanou od občanů přijímat elektrozařízení značky Samsung. Část upozornila obyvatele, že se pro ně nic nemění a zařízení Samsung mohou i nadále vozit na sběrné dvory jako doposud, protože sběrný dvůr má uzavřenu smlouvu buď s firmou REMA Systém nebo s jejími obchodními partnery, které pro REMU zajišťují svoz elektroodpadu. A objevily se i případy, kdy obce na vlastní riziko pokračují v odběru zařízení značky Samsung a budou je hromadit na sběrném dvoru do doby, než situaci vyřeší. Tedy než se dohodnou na spolupráci se společností REMA Systém nebo jejími externími dodavateli. Co z toho vyplývá pro uživatele, který se chce ekologicky zbavit vysloužilého televizoru nebo monitoru značky Samsung?

V prvé řadě se informujte na webových stránkách své obce, zda konkrétní sběrný dvůr zařízení značky Samsung přijímá. Pokud ne, můžete vyzkoušet jiný sběrný dvůr v okolí, který má jiného provozovatele (a může mít uzavřenu smlouvu se společností REMA Systém). Nevyjde-li ani to, můžete si telefonicky objednat bezplatný odvoz zařízení u společnosti REMA Systém na lince 800 976 679. Pro zařízení, které musíte zabalit do kartonové krabice a zalepit izolepou, si v domluvený termín přijede kurýr. Počítejte však s tím, že vzhledem k poměrně chaotické situaci vyvolané mediální přestřelkou mezi společnosti Asekol a REMA Systém, je o tento způsob svozu elektrozařízení značky Samsung velký zájem a kurýra se tudíž nemusíte dočkat hned druhý den.

UPDATE: Po středeční schůzce zástupců kolektivních systémů zpětného odběru elektrozařízení, Svazu měst a obcí ČR a Samsungu na Ministerstvu životního prostředí ČR došlo k průlomu a bylo dohodnuto, že zařízení značky Samsung budou odebírat všechny sběrné dvory v České republice a společnost REMA Systém zajistí jejich svoz i z dvorů, s nimiž nemá uzavřenu smlouvu o spolupráci.

Upozornění: Vydavatel serveru Televizníweb.cz, agentura TAKTIQ Communications, zajištuje PR pro společnost Samsung Electronics Czech and Slovak v České republice.