Vysílač Buková hora přestal v pondělí šířit Přechodovou síť 12 s nejsledovanějšími programy komerčních televizí na kanálu 31. Nově je diváci naladí na novém kanálu 38.

Potíže s příjmem většiny komerčních televizí přes pozemní digitální vysílání nové generace DVB-T2 mohou mít od pondělí ti diváci na Ústecku a Děčínsku, kteří si nepřeladili na nový vysílací kanál finálního multiplexu 22. Ten nahradil na vysílači Buková hora a návazných dokrývačích Přechodovou síť 12, v níž vysílala naprostá většina nejsledovanějších komerčních stanic skupin Nova, Prima, Barrandov, Óčko, Šlágr a další programy. Zatímco do pondělí bylo možné tyto komerční televize z Bukové hory naladit na kanálu 31, od tohoto týdne jsou dostupné na novém kanálu 38. Pro diváky to znamená, že si musí na své televizi nebo set-top boxu spustit automatické nebo ruční vyhledávání kanálů a znovu si načíst programovou nabídku do svého přijímače.

Diváků na Chomutovsku se změna netýká, ti přelaďovali na nový vysílací kanál již 21. července. Na Ústecku a Děčínsku ale České Radiokomunikace prodloužily vysílání Přechodové sítě 12 na původním kanálu 31 o dva týdny, aby daly čas servisním firmám pro přeladění stovek společných televizních antén na nový kanál 38. Někteří diváci ale informaci o tomto dočasném souběhu vysílání dvou programově totožných sítí nezaznamenali a vypnutí kanál 31 je zaskočilo, jako například Jitku Jursíkovou z Doubic, která se obrátila na naši redakci s dotazem: „Proč ve vysílání Ústí nad Labem – Buková hora nejdou některé kanály -např. Prima, Nova, apod. Z původních 42 kanálů jich jde 18. Nikde jsem nenašla žádnou zprávu o poruše.“ I v tomto případě stačí přeladit přijímač.

Štítky