Jeden z nejlevnějších přijímačů na českém trhu nabízí známá značka obchodního řetězce Lidl, kde také rádio zakoupíte.

Při ceně 599 Kč můžete pochopitelně očekávat plastové provedení, jednoduché funkce a jisti si asi nemůžete být ani zpracováním. Přijímač s teleskopickou anténou ovšem dokáže překvapit, a to hned po vybalení! Navíc zpracování bylo u zapůjčeného kusu výborné stejně, jako nožičky a takové někdy neuvidíte ani u podstatně dražšího rádia. Tam ovšem často neuvidíte ani 2x 30 pozic pro uložení stanic a tohle číslo je vysoce nadstandardní napříč celým segmentem DAB. A to ještě nevíte, že nic neříkající věta napsaná na webu Lidlu (to by skutečně chtělo opravit!) „Bezkabelový hudební přenos z telefonu nebo tabletu“ ve skutečnosti znamená zabudované Bluetooth (!) o kterém se nikde jinde nemluví.

ČTĚTE TAKÉ: Přehled nejlevnějších přijímačů pro DAB/DAB+ do 1.500 Kč

Napájení SDR 15 A1 obstarává externí zdroj s klasickým kulatým konektorem a připojení najdete na pravém boku stejně, jako konektor pro sluchátka. A ještě poznámka: data v tabulce jsou dělána podle příručky v níž je mj. uveden RMS výkon 1 W a nikoli 1,5 W (RMS) jako na webu.

Rádio je dobře zpracované, otočný volič jemně přeskakuje a na boku vidíte připojení napájení a sluchátek.

Bohaté funkce, intuitivní ovládání

Instalace tu žádná není. Po zapnutí rádia je přepnuto na DAB, proladí se pásmo a vytvoří se seznam nalezených stanic.

Zabudován je dvouřádkový displej s modrým podsvícením typu Dot Matrix o velikosti asi 50 x 11 mm. Na něm vidíte například signalizaci dobíjení, ukazuje také stav akumulátoru a i to bohužel není zcela běžné. V případě, že máte přijímač připojen do 230 V, delším podržením tlačítka On/Off/Mode ho uvedete do pohotovostního režimu ve kterém ukazuje datum a čas a animací ikonky i dobíjení (krátké přepíná mezi tunery, resp. Bluetooth). Pokud jedete na akumulátor, displej se podle nastavení v menu automaticky utlumuje, ikonka stavu baterie je však na něm stále vidět, což je jen dobře. V tomto případě také při delším stlačení On/Off/Mode píše, že rádio vypíná (Power Off) a pohotovostní režim tu zřejmě není i když jeho zapnutí je dílem okamžiku. Zcela vypnut je tak i displej a tudíž se hodiny nezobrazují.

V menu nastavení, kam se dostanete delším podržením tlačítka Menu/Info, vidíte například volbu Sleep (Spánek, usínání při rádiu), buzení tu ale není a vyvolává se tlačítkem přímo na čelním panelu. Listování i zde obstarávají buď šipky nebo otočený volič na boku, kterým se volby také odmačkávají, protože funguje i jako Enter.

Naladěné stanice uložíte delším podržením tlačítka Preset, krátké slouží k jejich vyvolání a volby kupodivu najdete i v menu nastavení (zřejmě pro ty méně zkušené). Pohyb po pozicích opět obstarávají dvě šipky na čelním panelu nebo otočný volič na boku s Enter uprostřed.

Budíky jsou dva s možností buzení buď tónem nebo některým z tunerů. Je tu i možnost opakování, bohužel ale musíte zadávat datum buzení, což je trochu nešikovné. Odložení buzení zařídíte přes otočný volič na boku a budík s výhodou funguje i když rádio jede z akumulátoru.

Bluetooth byla pohoda sama, a to na všech třech zkoušených mobilech: Samsung S10 Lite (Android 10), Sony Xperia XZ (Android 6.0) i TCL Plex (Android 10). Spárování bylo rychlé, kvalita muziky solidní a z obou spojených zařízení se dal vytáhnout i docela slušný audio výkon.

Překvapivé při dané ceně!

V případě poslechu přes sluchátka dejte pozor na volbu Mono, protože ovlivňuje i tento výstup. Po přepnutí na Stereo už bylo vše v pořádku.

Bluetooth pracovalo na jedničku. Zde na telefonu Sony Xperia XZ.

VKV kupodivu s AMS, DAB skoro klasicky

U VKV/FM/UKW 🙂 naleznete v menu funkci „AMS“, která proladí pásmo a uloží stanice automaticky do paměti, přičemž pracuje podle nastavení ladění, takže vyhledává buď všechny dostupné stanice nebo jen ty silné. Ukládá se sice jen frekvence a nikoli jméno stanice i když ho z RDS má, ale co! Tuhle funkci abyste dnes pohledali i u mnohem dražších přijímačů, navíc jméno většinou na displej „dojde“ přes RDS (podle nastavení tlačítka Info).

U DAB počítejte s tím, že je bez funkce Prune, tedy odstranění neaktivních stanic ze seznamu naladěných. Tady už si rozhlasové kanály musíte do paměti uložit ručně, ale máte je tu včetně jejich jména. Dělá se to stejně jako u VKV, tedy delším podržením tlačítka Preset, nalezením pozice a zapsáním přes Enter.

Tlačítka jsou příjemně tuhá, vypnutí, resp. uvedení do pohotovostního režimu obstará delší podržení On/Off/Mode.

Jaké je? Excelentní a skoro zadarmo!

Lidl se zase jednou vytáhl! Rádio za 600 a s Bluetooth? No potěš nemluvě o tom, že bylo bezproblémově funkční i jako Bluetooth reproduktorek. SilverCrest SDR 15 A1 se zkrátka osvědčil i zde stejně, jako u DAB a VKV, kde navíc neměl potíže s šumem v nízkých hlasitostech. Příjemné rovněž bylo, že rádio nepřepadává do stran, a to ani při plně vytažené anténě ve vodorovné poloze.

Ovládání je většinou intuitivní, takže příručku potřebovat nebudete a týká se to i ukládání stanic do paměti, které je vysloveně snadné až by se tu mnozí mohli poučit. U VKV to však v podstatě nepotřebujete, protože AMS je uloží za vás, takže většinou půjde spíše o změnu pořadí.

Co se týče provozu na akumulátor, doba nabíjení je uváděna do 10 hodin, což je pochopitelně hodně dlouho, a zhruba tolik asi přijímač vydrží i když v praxi to nejspíše bude o hodinu, hodinu a půl méně. Záleží na hlasitosti (bavíme se o tunerech, nikoli Bluetooth) a deset hodin uvádí výrobce při té střední.

I přes námitku proti délce dobíjení akumulátoru nabízí SilverCrest SDR 15 A1 naprosto excelentní poměr cena/výkon a klidně si k tomu přidejte i výbavu, včetně skvělé funkce AMS. Pokud hledáte malé, šikovné a notně levné přenosné rádio kombinované s Bluetooth reproduktorkem, tady budete doma.

Hodnocení

  • PRO: excelentní poměr cena/výkon, funkce AMS, vysoce nadstandardní počet pozic pro uložení stanic, Bluetooth (!), na displeji vidíte dobíjení i stav baterie
  • PROTI: pomalé dobíjení