UVNITŘ MAPA POKRYTÍ – Tříměsíční test by se měl postupně rozšířit i do Varšavy, Gdaňsku a Poznaně. Polská televize TVP si na něm chce ověřit kompatibilitu televizních přijímačů se standardem DVB-T2/HEVC.

Zatímco v České republice už pomalu končí přechod na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2, naši severní sousedé teprve začínají s testy tohoto nového vysílacího standardu. Důvodem pro pozdější uvolnění pásma 700 MHz v Polsku je mimo jiné i sousedství s nečlenskými státy EU (Ukrajina, Bělorusko, Rusko), které nejsou povinny řídit se unijním rozhodnutím o uvolnění TV pásma 700 MHz ve prospěch mobilních sítí páté generace. Polsko by tak mělo uvolnit pásmo 700 MHz nejpozději do června 2022.

V Polsku začátkem září odstartoval experiment veřejnoprávní Polské televize (TVP) a společnosti Emitel (obdoba našich Českých Radiokomunikací), v jehož rámci TVP šíří v testovacím multiplexu 5 z vysílačů v Krakově a Katovicích programy TVP Kultura HD, TVP Polonia HD a TVP Rozrywka ve standardním rozlišení. Oba vysílače vytváří jednofrekvenční síť na kanálu 27 a pokrývají signálem více než šest milionů diváků. Hlavním smyslem experimentu má být ověření kompatibility přijímačů DVB-T2 nabízených na polském trhu s vysíláním v tomto standardu.

Zkouška, jak si přijímače poradí s jednofrekvenční sítí

TVP a Emitel si zároveň chtějí vyzkoušet, jak si přijímače poradí s jednofrekvenční sítí DVB-T2 v místech překryvu vysílačů, kde je signál ze vzdálenější lokality silnější a kvalitnější než z bližšího vysílače. „Účelem testů zahájených TVP je především ověřit, zda televizory v polských domácnostech jsou připraveny přijímat televizní programy v novém standardu. Začali jsme dvěma lokalitami, ale již máme povolení pro další vysílače ve Varšavě, Poznani a trojměstí Gdaňsk-Gdyně-Sopoty. V nadcházejících měsících plánujeme pokrýt více lokalit, abychom dosáhli takřka celoplošnosti, aby si každý divák TVP v Polsku mohl ověřit technické možnosti příjmu DVB-T2 na svém přijímači,“ uvedl Marcin Klepacki, ředitel distribuce TVP.

„Nové frekvence také plánujeme využít pro seznámení diváků s novými programy TVP, které se dosud nemohly kvůli nedostatečné kapacitě multiplexů DVB-T objevit v pozemním digitálním vysílání,“ dodal Klepacki. Jde o program TVP Polonia HD, který je určen pro diváky v zahraničí a nabízí výběr původních pořadů TVP. Dosud byl šířen především prostřednictvím satelitu. Malou dostupnost v terestrickém vysílání měl dosud i zábavní kanál TVP Rozrywka, který televize spustila v roce 2013 a od té doby vystřídal několik multiplexů DVB-T. Polská veřejnoprávní televize provozuje celkem 14 programů, včetně speciální stanice Belsat TV určené pro diváky v Bělorusku, která nabízí nestranné zpravodajství o situaci v této zemi. Tento program vysílá pozemně pouze v příhraničí s Běloruskem.

Pokrytí experimentálního multiplexu 5. Mapu kliknutím zvětšíte (Zdroj: Emitel)

Multiplex bude během testů měnit parametry

Operátor nové testovací sítě DVB-T2, společnost Emitel, využije experiment DVB-T2 k přípravě na celkovou migraci na nový vysílací standard, k níž by mělo v Polsku dojít za dva roky. „Kromě toho testy poskytnou divákům v dosahu vysílačů DVB-T2 možnost zkontrolovat si příjem signálu na svých televizorech. Testy budou provázet i změny technických parametrů experimentální sítě, což bude znamenat, že diváci, kteří budou chtít sledovat vysílání ve standardu DVB-T2/HEVC, si v případě starších modelů televizorů DVB-T2 budou muset občas znovu spustit vyhledávání programů,“ uvedl Piotr Guziewicz, ředitel pro plánování a rozvoj sítí společnosti Emitel. Zkušební vysílání by teoreticky mohli naladit i diváci v České republice, zejména pak v příhraničí v Jeseníkách a na Opavsku.

Krakovský vysílač Chorągwica šíří experimentální multiplex na kanálu 27 výkonem 80 kW a s horizontální polarizací, katovický vysílač Kosztowy využívá stejný kanál 27 (frekvence 522 MHz) a výkon 30 kW (polarizace je rovněž horizontální). Od 21. srpna má TVP přidělené rovněž testovací kmitočty pro vysílač Varšava – PkiN (kanál 31, maximální povolený vyzářený výkon 3 kW) a Gdaňsk – Chwaszczyně (kanál 44, maximální povolený vyzářený výkon 100 kW). Polsko dosud v rámci příprav přechodu na DVB-T2 měnilo vysílací kanály stávajících sítí DVB-T, aby si uvolnilo kmitočty pro vybudování nových sítí DVB-T2 a připravilo se na překlopení současných multiplexů do nového vysílacího standardu.

Štítky