Působí spíše jako stolní rádio, nicméně má zabudovaný akumulátor, takže se dá i přenášet. Vedle toho nabídne internetové stanice a streamování audia z domácí sítě nebo přes Bluetooth.

Využít ho můžete ale i jako Bluetooth reproduktor i když napojit ho přes kabel nepůjde, protože tu je pouze analogový audio výstup. A nehledejte ani běžné USB a připojení vnější antény, ta zabudovaná je klasická, tedy teleskopická. A když jsme u toho – v balení najdete dálkový ovladač ovšem bez baterií a kabel „USB – microUSB“ pro napojení mobilové dobíječky. Ta tu také není, což dnes nejspíš nevadí. Tužkové baterie by ovšem v zařízení za 2000 Kč určitě chybět neměly!

Černé rádio má jediný reproduktor krytý nesnímatelnou kovovou mřížkou (do sluchátek jde automaticky stereo) a ovládání je hned vedle něj na přední straně. Zajišťuje ho zejména dvojice otočných příjemně přeskakujících voličů. Zabudován je poměrně rozměrný barevný displej s úhlopříčkou 6,1 cm, menu je v češtině a k ovládání můžete využít i aplikaci pro mobil, čímž se ovšem zabývat nebudeme.

Maxxo DT02 má čtyři tlačítka přímé volby uložených stanic. Další můžete vyvolat buď přes domovské menu nebo tlačítko se srdíčkem. Horní otočný volič slouží pro pohyb nabídkách (Enter má na stlačení), dolní řídí hlasitost.

Bohaté funkce, velice dobré ovládání

Přijímač se nijak neinstaluje a po zapnutí nic nedělá. Vše si musíte nastavit sami, včetně přepnutí menu do češtiny a připojení k internetu přes Wi-Fi, což je přes tlačítko WPS snadné. Vedle toho v menu ještě najdete úpravu jasu displeje a jedenáct režimů pětipásmového ekvalizéru plus možnost upravit si ho ručně. A je tu ještě volba velikosti vyrovnávací paměti (2 nebo 5 s), což se také může hodit.

Nabídka funkcí Maxxa je docela obsáhlá a v podstatě jde o univerzální rádio, tedy bylo by to univerzální rádio kdyby tu bylo přehrávání přes USB. To vám ale může vynahradit výborné přehrávání z domácí sítě LAN přes UPnP/DLNA a i zde pracuje čeština (!). Na předním panelu pak najdete vyvolání budíku (jsou dva) s možností odložení buzení a funkci Spánek (Sleep, usínání při rádiu), tedy automatické vypnutí po předem nastaveném čase. V domovském menu (tlačítko domečku), které nabízí všechny funkce přijímače a také přepínání mezi tunery či Bluetooth, ještě narazíte na ikonu Moje předvolby. Ta je velmi důležitá, protože tu klasické paměťové pozice známé z jiných přijímačů nejsou. Pro uložení stanic tak máte k dispozici pouze tento celkový seznam do kterého si uložíte vše, včetně internetových kanálů. Seznam je také upravitelný a stanice jde mazat či přesouvat na jiné místo.

Maximální počet všech uložitelných kanálů je 99, první čtyři jsou dostupné přes tlačítka na přední straně rádia. Při ukládání ale intuitivní ovládání příliš nezafungovalo (popsáno je to v příručce), ale nakonec se to ukázalo jako klika. Při pokusu uložit stanici se totiž při delším zmáčknutí Enter stalo, že nabídka přeskočila na budíky. Na jinou firmwarovou chybku jsme nenarazili.

Dálkový ovladač představuje rozšíření ovládání na přístroji.

Komplikovanější je zapínání rádia. To totiž vyžaduje dosti dlouhé podržení tlačítka a platí to i o jeho vypnutí k čemuž se ještě dostaneme. Mimochodem to co jste naposledy přehrávali, si rádio zapamatuje a automaticky pokračuje, a to včetně například internetové stanice.

Jinak je ale ovládání většinou výborné a vcelku si s tím na čelním panelu vystačíte. Jako tlačítko Zpět se používá levá šipka a platí to i pokud sáhnete po dálkovém ovladači, který pro funkce nabízí více samostatných tlačítek.

Přehrávání z domácí sítě (použit byl multimediální server Synology DiskStation DS414j a levný Wi-Fi směrovač Strong Dual Band Gigabit Router 1200) bylo výborné a pohyb v nabídkách intuitivní. Počítejte ovšem s tím, že se přehraje pouze MP3 a základní FLAC. Například formáty WAV či FLAC HD byly automaticky přeskakovány.

V případě streamování muziky přes Bluetooth už formáty nerozhodují a záleží jen na tom, co zvládá zdroj signálu, typicky mobil. Tuto funkci jsme vyzkoušeli se Samsung S10 Lite (Android 10.0), Sony Xperia XZ (Android 6.0) a TCL Plex (Android 10). Párování bylo ve všech případech rychlé a bezproblémové, kvalita muziky slušná i v tichých pasážích a příjemná byla rezerva zesilovače, která se projevovala i tady.

Seznam funkcí tuneru DAB/DAB+. Jak vidíte, chybí Prune pro odstranění neaktivních stanic.

VKV s AMS, DAB bez Prune

Funkce AMS proladí pásmo VKV/FM a uloží stanice automaticky do paměti. Je i u tohoto přijímače, což je samozřejmě výtečné i když ukládá pouze frekvence a nikoli jméno stanice i když ho má z RDS. Bohužel už si tu ale nemůžete vybrat mezi ladění pouze silných stanic nebo všech, protože tato zcela obvyklá funkce chybí. U VKV tak nastavíte jen oblast ladění (regiony planety), protože zbylé dvě volby jsou ladění (zde skenování) a vyvolání vytvořeného seznamu stanic po AMS.

V případě DAB/DAB+ jste ochuzeni o odstranění neaktivních stanic ze seznamu, který vznikne při ladění digitálního rozhlasu. Není to ale nic zásadního, ovšem musíte si jednou za čas sami přeladit a vytvořit tak seznam nový, aktualizovaný. A samozřejmě si stanice ručně naházet do paměti.

Funkce u DAB i VKV jsou tak jen základní a přistupuje k nim maximálně ještě tak manuální ladění.

Lokální internetové stanice ve službě Skytune s přednastavenou Českou republikou.

Bohaté internetové stanice

V této části přijímače je použita služba Skytune, lokalizace u ní pochopitelně chybí i když v části vyhledávání (opět použito Skytune) už je. A když jsme u něj: vyhledávání je trochu kostrbaté. Z vodorovné řádky se znaky vybíráte šipkou dolů a nahoru a i když je to poněkud únavné, máte tu naštěstí i další možnosti. Jako například najít stanici podle počátečního znaku (škoda, že se nevyžadují alespoň dva nebo spíše tři) a nechybí ani obvyklé věci typu vyhledávání podle žánru, regionu nebo popularity.

Pokud přejdete do části lokální stanice uvidíte, že v základu je přijímač nastaven na ČR, a to je určitě příjemné. Vybrat si ale pochopitelně můžete jakoukoli jinou zemi. Vedle toho, že si nalezené stanice můžete uložit, je tu i jejich historie.

Seznam nejoblíbenějších stanic s maximálně 99 pozicemi napříč tunery. První čtyři automaticky odpovídají tlačítkům na čelní straně rádia. Jak ale vidíte, ne vždy tu je přímo jméno stanice.

Jaké je? Dobré, ale při práci s akumulátorem nedotažené

Napájení obstarává microUSB a asi bychom nyní chtěli moc, kdybychom vyžadovali řádově lepší USB-C. Pokud provozujete rádio na akumulátor, tlačítko On/Off přijímač vypíná (alespoň to píše), ale jak se zdá, nevypne ho úplně, protože po třech dnech ponechaných takto a bez jakéhokoli provozu se energie z plně nabitého akumulátoru „kamsi“ vytratila, a tohle je největší problém tohoto jinak povedeného přijímače.

Jestliže připojíte napájení, na zadní straně se rozsvítí LED kontrolka dobíjení. Nyní můžete přijímač vypnout dvěma způsoby: delším podržením On/Off (opět je napsáno, že se vypíná) nebo krátkým, kdy se uvádí do pohotovostního režimu. V prvním případě je displejem opět zhasnut, v druhém se objeví rozměrné hodiny. Překvapením ovšem bylo, že po připojení napájení ke skoro vybitému akumulátoru sice na zadní straně svítila červená LED značící dobíjení, ale na displeji už byla vidět ikona stavu ukazující plné dobití. Po odpojení napájení (asi po deseti minutách) ikona stavu akumulátoru ukazovala dobití na asi 80 %, po asi pěti minutách stav klesl na 50 % a pak se vše zpomalilo. Další pokles, resp. návrat k původně zobrazované hodnotě, nastal až po více než hodině provozu.

Nasimulovat výpadek napájení je tu nemožné, akumulátor se běžně vyměnit nedá. Přijímač byl tedy zcela vybit prostým přehráváním stanic a po následném připojení napájení bylo vidět, že uložené stanice zůstaly na svém místě.

Maxxo DT02 představuje výborný základ s většinou výborným ovládáním ke kterému nepotřebujete manuál, i když to nemusí platit v případě ukládání stanic. Potěší i to, že dobře hraje a v praxi nabízí i překvapivě vysoký výkon zesilovače, resp. jistou rezervu. Celkový dojem tak kazí jen ještě zcela nezvládnutá práce s akumulátorem a také rychlé samovolné vybíjení po tzv. vypnutí přijímače a odpojení síťového napájení.

Hodnocení

  • PRO: funkce AMS, slušná výbava, výtečné streamování z domácí sítě, resp. serveru, většinou intuitivní a dobré ovládání
  • PROTI: problémy s akumulátorem a svévolným vybíjením, baterie do DO nejsou v ceně, zapínání přes hodně dlouhé podržení tlačítka.

Štítky