Jak říká trochu podivný název, přijímač je primárně určen k montáži pod skříňku nebo k postavení na polici k čemuž má na spodní straně malou vytahovací opěrku.

Jednoduché plastové rádio s pevně přidělanou drátovou anténou má reproduktory na spodní straně, kde je také místo pro dvě tužkové baterie typu AA, které ovšem slouží jen jako záloha nastavení. Napájení obstarává externí zdroj, který se k rádiu připojuje ze zadní strany a který dostanete v ceně (kulatá zdířka, žádné microUSB, apod.). Dodávka je skutečně kompletní, protože v balení naleznete jak zmiňované baterie (kvalitní), tak šrouby pro připevnění přijímače pod skříňku prostřednictvím nasouvatelné destičky.

Přijímač VKV/DAB (899 Kč) nabízí místo pro uložení nezvykle vysokého počtu stanic (2x 30), malý dvouřádkový displej, který je stmívatelný ve třech stupních, přičemž sáhnout můžete tzv. nočním stmívání, které ovšem v našem případě nebylo funkční. Vedle dvou budíků má rádio i dva časovače upravitelné po minutě nebo pěti minutách.

Zdrojem signálu je pouze drátová anténa dlouhá asi metr, klasický anténní konektor tu není stejně, jako nějaké vstupy a výstupy.

SilverCrest Kuchyňské rádio DAB+ má ovládání na čelní straně, anténa je vzadu. Otočné kombinované voliče příjemně přeskakují.

Vcelku odpovídající funkce, snadné ovládání

Už si nevzpomínám, kdy naposledy dorazilo na test něco zabaleného do papíru. Bude to ale hodně, hodně dávno! Teď se to po mnoha letech stalo, a to, že tu namísto plastu byl jemňoučký balicí papír rozhodně potěšilo.

Bravo!

Rádio se nijak neinstaluje a po zapnutí si jen proladí pásmo DAB a vytvoří seznam nalezených stanic. Vše ostatní si musíte zajistit sami, ale moc toho není. Na rozdíl od mnoha renomovaných značek v menu najdete češtinu a po přepnutí na VKV/FM vidíte, že pásmo můžete proladit i pouze pro silné stanice. Tlačítko Mode zajišťuje přepnutí mezi tunery, budíky najdete v menu nastavení a funkce Spánek (Sleep) je dostupná pouze přes tlačítko na panelu. Citelně chybí tzv. minutka, tu by asi mnozí ocenili nejvíce.

U dvou budíků si můžete vybrat mezi buzením výrazným tónem (zde bzučák) nebo rozhlasovou stanici z některého z tunerů, přičemž nemusí jít jen o poslední poslouchanou. A vybrat si můžete například i opakování. Odložení budíku o 9 min. vám zajistí levé otočné kolečko s OK na zmáčknutí.

Ovládání je většinou intutivní (jen s časovači to bylo trochu horší), a to včetně vyvolání stanic z paměti. Jejich ukládání je taktéž snadné a přijdete na to nejspíše sami. Tlačítko Preset totiž jen stačí déle podržet, levým otočným voličem vybrat pozici a přes OK uložit.

Noční režim po přepnutí displej nijak nezměnil.

VKV s AMS, DAB s Prune

Funkce „AMS“, která tu kupodivu je, a to je hodně příjemné překvapení, proladí pásmo VKV/FM a stanice uloží automaticky do paměti v pořadí jejich nalezení podle frekvence. V tomto konkrétním případě uloží pouze frekvenci, nikoli jméno stanice i když ho z RDS má.

Jinak toho u VKV k volbě moc není, jen výběr mezi mono a stereo a zmiňované ladění s vyhledáním pouze „silných stanic“ nebo všech.

U DAB je funkcí ještě méně. Nicméně jen tu „Prune“ do češtiny přeložená jako Prořezávat; jde o odstranění neaktivních stanic ze seznamu vytvořeného po ladění.

Z obou tunerů pak také máte přístup do systémové části, kde jsou mj. zmiňované budíky, či návrat k továrnímu nastavení.

Přijímač sice není lokalizován zcela, ale čeština z vysílání byla bez problémů.

Jaké je? Jednoduché, ale solidní

Plastové rádio by si vzhledem k některým vlastnostem, zejména funkci AMS, zasloužilo kovovou přední stěnu. To rozhodně!

A zasloužilo by si i klasický anténní konektor i když příjem na „obyčejný drát“ se zdál být nadprůměrný. Mimochodem i když jsou budíky funkční, namísto nich bychom raději měli nějakou šikovnou a dobře ovladatelnou minutku, která se v kuchyni vždycky hodí.

I přesto SilverCrest Kuchyňské rádio DAB+ představuje příjemné překvapení a i když možná použitý plast neuchvátí, vlastnosti to vynahradí. Potěší také klasické tužkové baterie sloužící jako záloha v případě výpadku proudu (přijímač z nich nemůžete provozovat), což při simulovaném krátkém asi hodinovém odpojení od 230 V skutečně fungovalo. Zálohován byl jak čas, tak uložené stanice do paměti, což je nejdůležitější.

Displej je poměrně výrazný a dobře čitelný, ovládání intuitivní a zmiňovaná funkce AMS přesahuje to, v co jsme u takto jednoduchého přijímače doufali. SilverCrest zkrátka opět nezklamal.

Hodnocení

  • PRO: funkce AMS (VKV), hodně pozic pro stanice, slušná příjmová citlivost, čeština v menu, výborné balení (!), zálohování při výpadku
  • PROTI: chybí „minutka“

Štítky