UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – Nejkvalitnější signál ve městě má Česká televize, která si ponechala z doby DVB-T dokrývač pro tuto lokalitu. S příjmem některých komerčních programů jsou problémy.

Drtivá většina krajů již přešla na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2. Celoplošné vysílání ve standardu DVB-T skončilo a na řadě míst probíhá měření kvality a úrovně signálu nových televizních sítí. Jedním takovým měřením prošla i Česká Třebová, menší město v Pardubickém kraji v poměrně členitém terénu, kde je ladění a příjem terestrické televize tak trochu výzvou. Objednala si jej místní radnice od provozovatele tamního televizního převaděče Jaroslava Kaly. Měření proběhlo na přístroji Satlink WS-6980 a anténě bez zesilovače cejchované Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ), jež umožňuje přepočet na elektromagnetické pole. Kvalitu signálu Jaroslav Kala hodnotil i subjektivně na televizním přijímači po dobu tří minut podle metodiky ČTÚ, přičemž použil set-top box Strong SRT 8210.

Satlink WS-6980

Česká Třebová se nachází v místě, kde se střetávají signály z několika hlavních vysílačů DVB-T2. Místní dokrývač provozuje pouze Česká televize. Sítě s komerčními televizemi provozované Českými Radiokomunikacemi, tedy multiplexy 22 a 23, mohou tamní diváci naladit z vysílače Jeseník – Praděd v sousedním Olomouckém kraji, v dosahu je také dokrývač Svitavy – Kamenná Horka, který se nachází podstatně blíže. Multiplex 24 s komerčními televizemi provozovaný společností Digital Broadcasting lze naladit ze vzdálenějšího vysílače Pardubice – Slatiňany a z místního vysílače Svitavy – Hřebečov. Měření se zaměřila na signály z vysílačů Jeseník – Praděd, Svitavy – Hřebečov a místní dokrývač Česká Třebová – Na Výšině.

Mapy pokrytí měřených vysílačů a dokrývačů:

Jak probíhalo měření?

Měřící anténa se nacházela ve výši 4 až 5 metrů nad terénem, přičemž hodnoty přijímaného signálu při umístění antény na střeše domu by měly být hodnoty přijímaného signálu lepší než ty, které byly naměřeny při tomto měření. Měření probíhalo během pěti hodin jediného dne 20. října 2020 od 9:00 do 14:00 hod., při polojasném a větrném počasí a teplotě 13 až 15 stupňů, využito bylo sedm lokalit na různých místech České Třebové, včetně okrajových míst. Jaroslav Kala použil pro naměřené hodnoty stupnici doporučenou ČTÚ:

  • Q1 – kvalita špatná, časté výpadky, přijímač se nezasynchronizuje
  • Q3 – kvalita dobrá, jednotlivý mžitkový výpadek v průběhu doby sledování
  • Q5 – kvalita výborná, nepozorovatelné závady v kvalitě obrazu a zvuku

Pozn. V tabulce je omylem uveden vysílač Slatiňany, správně má být Svitavy – Hřebečov

Interpretace výsledků a doporučení divákům

„Obecně lze říci, že všechny programy veřejnoprávní televize (Česká televize) lze přijímat na všech měřených místech bez rušení a ve velmi dobré kvalitě, a to především na kanálu 37 (místní převaděč Výšina) a dále i na kanálu 21 (vysílače
Slatiňany nebo Hřebečov),“ uvedl v závěrech z měření Jaroslav Kala. „Signál komerčních stanic (Nova, Prima, ….) lze v poměrně dobré kvalitě přijímat na kanálu 21, a to buď z vysílače Slatiňany, nebo Hřebečov. Signál z vysílače Jeseník lze přijímat v přiměřené kvalitě jen okrajově na několika málo místech (veřejnoprávní i komerční televize).“

Televizní diváci v České Třebové by měli podle Jana Kaly používat kvalitní venkovní antény a s jejich instalací se obrátit na odborníka, který disponuje měřícím přístrojem a zná zásady správné montáže venkovních antén. V řadě lokalit je vhodné využití více venkovních antén a sloučení signálů z nich, protože vysílače, z nichž je možné přijímat signály multiplexů 21, 22, 23 a 24, vysílají z velmi rozdílných směrů. Výsledky měření i jejich závěr zprostředkovala radnice České Třebové prostřednictvím svého webu. „Děkujeme všem občanům, kteří nám pomohli napojením na elektrickou síť i jinou pomocí,“ uvedl místostarosta města Dalibor Zelený.

Štítky