Elegantní přenosný přijímač nabídne nejen dva tunery, ale také Bluetooth a audio vstup a využít ho můžete i pro přehrávání muziky z rozhraní USB či paměťové karty. To vše bratru za tisícovku…

Díky společnosti Atos Elektro jsme dostali možnost vyzkoušet několik u nás méně známých značek rádií pro VKV/DAB. Tady je první z nich…

Přijímač s teleskopickou anténou je sice plastový (povětšinou), ale na omak je díky pogumování značné části těla velmi příjemný a na tohle jen tak nenarazíte. Navíc se pogumování týká nejen boků, ale i zadní a přední strany a není vlastně jen na anténě a rukojeti. Ovládání je rozloženo mezi přední a horní část, z čela je pak za nesnímatelnou mřížkou umístěn jediný reproduktor o průměru 7,6 cm (3″).

Na čelní straně jsou tři tlačítka a rozměrné kolečko fungující tak nějak zvláštně k čemuž se ještě dostaneme. Shora pak vidíte dalších šest tlačítek a vše doplňuje rukojeť sklopitelná o 90 stupňů dozadu (při zatažené anténě) a dvouřádkový maticový displej s LED podsvícením. Ten má tu zvláštnost, že když přijímač zapojíte do zásuvky, ukazuje dobití baterie 100 % i když uvnitř žádné nejsou, protože si je musíte nejprve dokoupit.

Spárování přes Bluetooth proběhlo se dvěma mobily svižně a rádio následně nemělo problémy se šumem ani v nízkých hlasitostech. V případě napojení na TCL Plex bylo vidět i „sdílení kontaktů“, což u Galaxy S10 Lite chybělo.

Bohatá výbava, ovládání by bylo výborné, ale…

Výbava je skutečně bohatá. Jinak řečeno s výjimkou příjmu internetových stanic je tu vše, co si můžete přát, včetně možnosti využít jako zdroj audia paměťovou kartu MicroSD. Na rádio se také můžete napojit z mobilu či přehrávače MP3 kabelem s konektorem jack, 3,5 mm (vyzkoušeno s mobilem TCL Plex).

Rozhraní USB nabízí přehrávání souborů v MP3 a WAV z flash paměti. Kingston DataTraveler ale musel být naformátován jako FAT32, což není nic neobvyklého. Soubory kupodivu nemusely být nahrány do kořenového adresáře, ale rádio postupně přehrávalo všechno, přičemž šipkami jste mohli skladby přeskakovat. Na displeji se ovšem neobjevuje nic než číslo skladby a přehrávaný čas. Skladby například ve FLAC byly automaticky přeskakovány, české pojmenování souborů rádiu nevadilo.

Po přepnutí na Bluetooth (tlačítko Mode) a využití jako Bluetooth reproduktor, počítejte s tím, že nejspíše budete muset „trochu“ vytočit hlasitost, a to i u zdroje. V případě nastavení na polovinu (zdroj i rádio) toho totiž moc slyšet nebylo. U mobilů TCL Plex a Samsung Galaxy A10 Lite tak bylo nutné jít na nějaké tři čtvrtiny maxima, nebo o něco výše. Párování zařízení, ale bylo vždy svižné a bezproblémové.

Ovládání je trochu zvláštní. K některým úkonům (Info, Menu) totiž potřebujete kombinovat tlačítka na horní straně s těmi na straně přední nemluvě o tom, že obří kulatý volič na čelní straně navozuje dojem, že on je ústředním řídícím prvkem s OK/Enter, což není pravda i když se ochotně vykyvuje do všech stran. Nicméně tady jde pouze o řízení hlasitosti, což ovšem může obsluhu mást.

Jinak je ovládání intuitivní, včetně ukládání stanic do paměti a jejich vyvolání, přičemž přepínání jednotlivých funkcí zajišťuje tlačítko Mode a šipky mačkat netřeba. Tedy až na budík, který má samostatné tlačítko na horní straně. U něj můžete buď využít dvou tónů, audia z obou tunerů nebo z paměťové karty či USB. Budíky jsou dva a buzení nejde odložit, jen tlačítkem Alarm vypnout.

V případě, že máte přijímač propojen k 230 V objeví se na displeji po uvedení do pohotovostního režimu (krátké zmáčknutí tlačítka) hodiny, pokud tlačítko pro vypnutí podržíte déle, není na něm nic i když někdy se zdálo, že je vidět slabé podsvícení.

Jestliže pojedete z „buřtových“ baterií, krátké zmáčknutí On/Off uvede přijímač do pohotovostního režimu (jsou vidět čas a ikonka baterie), při delším podržení opět rádio vypnete a tentokráte se na něm už nic neobjevovalo.

Datový tok není u DAB nijak vysoký, takže poslech vypadá tak, jak vypadá. A bylo jedno zda byly připojeny sluchátka za 300 Kč nebo za 10.000 Kč (u repro je to vcelku jedno). Není divu, že tohle odrazuje od DAB asi nejvíce. A navíc ani VKV není to, co bývalo…

Jednoduchoučké VKV i DAB

Funkce „AMS“, která proladí pásmo VKV/FM a uloží stanice automaticky do paměti tu bohužel není, takže nastupuje klasika: přidržením tlačítka Scan najít nejbližší silnou stanici a uložit si ji do paměti. Škoda, že rádio nenabízí možnost vybrat si mezi laděním všech dostupných stanic a ladění pouze silných stanic, ale v menu nastavení nenajdete i VKV zhola nic. Pouze uvedení do továrního nastavení a verzi firmwaru. Nepatrně lépe jste na tom u DAB, kde máte – vedle výše uvedeného – vstup do manuálního ladění a nastavení pořadí stanic. Chybí tak zejména funkce Prune pro odstranění neaktuálních stanic.

Naštěstí u DAB jde stereo automaticky, u VKV/FM, kde také není možnost výběru, je volba nastavena také na stereo. To pro ty, kteří rádi sluchátka…

Stanice do paměti (deset pozic pro každý tuner) uložíte v obou případech stejně. Stačí déle podržet tlačítko Preset, pak vybrat šipkami pozici na kterou ji chcete uložit a nakonec zmáčknout Select.

Rozhraní jsou na zadní straně, kde také připojujete externí zdroj s konektorem MicroUSB.

Jaké je? Zajímavý je především poměr cena/výbava

Blow RD1 se ukázal jako velmi slušné rádio a i když přístup k němu je trochu jiný než na co jsme u nás zvyklí, na trhu by se rozhodně ztratit neměl. Výkon zesilovače pro poslech z tunerů dostačuje, kritičtější je to u ostatních zdrojů, zejména u Bluetooth, ale jak bylo řečeno, dá se to i když tady bude hodně záležet na zdroji signálu.

Automatický datum i čas nabíhaly spolehlivě, zpravidla déle trvalo než z RDS naběhlo jméno stanice. Mínusem by se mohlo zdát to, že tu jsou naprosto minimální možnosti pro nastavení tunerů, ale vzhledem k celkové výbavě to lze přehlédnout. RD1 je tak určitě slušný a ceně více než odpovídající přijímač, který stojí za to při hledání v této cenové kategorii neopomenout.

Hodnocení

  • PRO: výtečná výbava a poměr cena/výbava, příjemně hlaďoučký povrch, subjektivně vzato slušný příjem, jednoduché ukládání stanice
  • PROTI: u VKV chybí AMS a další funkce

Štítky