UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – Lysá hora už nabízí všechny čtyři celoplošné multiplexy DVB-T2, před časem z této lokality odstartovaly sítě 21 a 22.

Lepšího pokrytí multiplexu 23 s programy komerčních televizí včetně dvou v HD kvalitě a jediného pozemně šířeného Ultra HD kanálu se dnes dočkají diváci v Moravskoslezském kraji. Tato síť odstartuje z vysílače na Lysé hoře v Beskydech a doplní tak jednofrekvenční síť, již dosud České Radiokomunikace jakožto operátor sítě šířily z obou hlavních ostravských vysílačů Hošťálkovice a Hladnov. Již od včerejška z Lysé hory vysílá i konkurenční multiplex 24 společnosti Digital Broadcasting, ovšem ne z tamní věže CRA, nýbrž ze sousedního nižšího objektu. Z Lysé hory tak lze aktuálně naladit všechny čtyři celoplošné sítě DVB-T2, zatímco v éře DVB-T to po většinu doby byly jen dva multiplexy (sítě 1 a 2), v posledních měsících pak i multiplex 3, ale se sníženým výkonem.

Dva programy ve Full HD a jeden v Ultra HD

Multiplex 23 vysílá z Lysé hory na kanálu 31 maximálním povoleným výkonem 25 kW a šíří programy Nova, Nova Cinema, TV Barrandov HD, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, TV Noe, TV Seznam HD a NASA UHD. Poslední jmenovanou stanici však naladí jen diváci, kteří mají Ultra HD/4K televizor nebo set-top box s tímto rozlišením. Ostatním se sice načte do programové nabídky, ale uslyší pouze zvuk. Ostatní programy multiplexu 23 se zobrazí bez problémů, včetně HD verzí hlavního kanálu Barrandova a TV Seznam. Všechny tyto programy již z Lysé hory vysílají v rámci finálního multiplexu 22, ale pouze ve standardním rozlišení a dočasně – v listopadu z multiplexu 22 zmizí a zůstanou v něm pouze stanice skupin FTV Prima a Óčko.

Pro multiplex 23 je Lysá hora jedním z posledních zprovozněných vysílačů. Do úplného spuštění sítě zbývají již jen dvě lokality: zlínský vysílač Tlustá hora, z něhož multiplex 23 odstartuje 22. října a Ploštiny u Valašských Klobouků, odkud bude možné tuto síť naladit od 29. října. Zároveň půjde o poslední plánovaný základní vysílač celoplošných sítí DVB-T2, který bude zprovozněn podle Technického plánu přechodu na DVB-T2. Startem multiplexu 23 z vysílače Ploštiny bude celý proces druhé televizní digitalizace v České republice završen. To však nevylučuje postupné spouštění dokrývačů jednotlivých sítí, nebo dokonce i nových vysílačů, které si nechají jednotliví operátoři zkoordinovat Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ). Tímto způsobem svoji síť nyní zahušťuje Digital Broadcasting.

Multiplex 24 má dva nové vysílače

Operátor finálního multiplexu 24 spustil již minulý pátek 16. října testovací vysílání svojí sítě DVB-T2 z Lysé hory na kanálu 45 a včera oznámil start plnohodnotného vysílání. Digital Broadcasting však nevyužívá stejný vysílač jako multiplexy 21, 22 a 23, nýbrž samostatný vysílač na blízkém objektu, který je výrazně nižší. Jde o druhý nový vysílač tohoto operátora v Moravskoslezském kraji oproti éře DVB-T. Již dříve operátor spustil vysílání z Frenštátu pod Radhoštěm – Velkého Javorníku (doposud z této lokality vysílal pro Zlínský kraj, nyní jej využívá na odlišném kmitočtu i pro Moravskoslezský kraj) a v plánu má ještě dokrývač v Jablunkově, o kterém na svém webu informoval jeden ze zákazníků multiplexu 4, ostravská televize Polar, která v této síti vysílá jako jedna z mála v HD rozlišení.

„Spuštěním dalších lokalit v Moravskoslezském kraji, ve standardu DVB-T2/HEVC, jsme navázali na přechod z Vysílací sítě č. 4 (DVB-T) na Vysílací síť „24 (DVB-T2) a spouštěním dalších lokalit plníme to, co jsme slíbili, zlepšujeme tak významně pokrytí této vysílací sítě, tentokrát v Moravskoslezském kraji, přičemž celkové pokrytí Vysílací sítě „24“ k dnešnímu dni dosáhlo hodnoty 96,2 procenta obyvatel,“ informoval jednatel Digital Broadcasting Radim Pařízek. Multiplexy 21, 22 a 23, které provozují nebo jejich provoz technicky zajišťují CRA, mají pokrytí okolo 99 procent obyvatel České republiky. Největší dosah má veřejnoprávní síť 21 provozovaná Českou televizí, která kromě 27 základních vysílačů využívá i sekundární síť více než 90 odkrývačů po celé republice. Těchto dokrývačů je dokonce o něco více než v éře DVB-T, byť ČT původně plánovala nevyužít po přechodu na nový vysílací standard všechny lokality jako v době vysílání multiplexu 1.

Pokrytí multiplexu 24 z vysílače Lysá hora (Zdroj: Digital Broadcasting)

Štítky