UVNITŘ TABULKA – Čtyři finální sítě DVB-T2 obsahují také 10 rozhlasových programů a brzy do nich vstoupí další tři televizní kanály.

Celkem 40 televizních programů mohou po přechodu na DVB-T2 naladit v tomto novém vysílacím standardu diváci v České republice. Tedy alespoň v celoplošných sítích, jejichž signál pokrývá drtivou většinu území státu. Nejvíc programů, celkem 16, nabízí multiplex 24 provozovaný společností Digital Broadcasting. Žádný z nich ale není ve vysokém rozlišení obrazu (HD), byť například ostravská regionální TV Polar takto vysílala v Přechodové síti 13 (stejně jako celostátní programy Joj family a Prima Comedy Central). V přechodových multiplexech ale televizní stanice vysílaly zdarma, za šíření signálu ve finálních sítích DVB-T2 již platí komerční ceny a šíření programu v HD kvalitě je dražší.

Přesto 40 procent televizních programů dostupných v celoplošných sítích DVB-T2 využívá HD rozlišení. V multiplexech provozovaných Českými Radiokomunikacemi (CRA) jsou to dokonce dvě třetiny. Jde o kompletní televizní obsah veřejnoprávního multiplexu 21 (ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT 3 HD, ČT 24 HD, ČT Sport HD a ČT :D/art HD), dále o drtivou většinu programů skupiny FTV Prima v multiplexu 22 (Prima HD, Prima Cool HD, Prima love HD, Prima Zoom HD, Prima Max HD, Prima Krimi HD, CNN Prima News HD) a programy TV Seznam HD a TV Barrandov HD v multiplexu 23. Celkem tak lze bezplatně přes DVB-T2 přijímat z celoplošných sítí celkem 16 televizních programů v HD kvalitě.

Zdroj: CRA

CRA navíc ve svojí síti 23 šíří i jediný Ultra HD program v českém DVB-T2, dokumentární kanál NASA UHD. Pro jeho příjem ale diváci potřebují televizor nebo set-top box v Ultra HD/4K rozlišení. Přijímače, které jsou HD ready nebo Full HD, sice program detekují, ale reprodukují pouze jeho zvuk.

Štítky