Není nejnovější, o jeho uvedení jsme psali už v roce 2018. Stále se ale prodává a teď se naskytla příležitost k jeho vyzkoušení.

Nádherné stolní rádio provedené v kombinaci hliníku a dřeva přijde na 4100 Kč. Za to dostanete dva tunery, tedy DAB/DAB+ a VKV s RDS, nebo chcete-li FM, plus možnost napojit se přes Bluetooth. Zesilovač má výkon 2x 10 W (RMS) a za kovovou mřížkou jsou zabudovány dva širokopásmové reproduktory o průměru 6,4 cm. Na zadní straně pak vidíte rozhraní a výdech bassreflexu. Pokud ale očekáváte USB, budete zklamáni. To tu opravdu není. Jen záslepka skrývající místo pro čtyři baterie. Pokud si je dokoupíte, přijímač má na ně vydržet až 8 hodin i když tady záleží i na druhu provozu a typu baterií. Pro Bluetooth se udávají tři hodiny.

Zabudován je třířádkový do modra podsvícený LCD displej, k dispozici jsou obvyklý budík (tentokráte jeden), funkce Sleep (automatické vypnutí pro usínání při rádiu), ekvalizér mající pět režimů a kupodivu také kuchyňská minutka.

Výborné ovládání, ale v podstatě jen základní funkce

Instalaci přijímač žádnou nemá. Po uvedení provozu se pouze přepnul na DAB/DAB+, proladil si pásmo a vytvořil obvyklý seznam stanic. Manuálně si pak můžete změnit jazyk (čeština ani slovenština tu není), čímž to už ale končí. Například u VKV nelze přepnout ani mezi mono a stereo.

Základem ovládání jsou dva klasické otočné voliče, které jsou zcela hladké, takže se někdy mohou hůře používat. Navíc šly poměrně ztuha. OK/Enter obstarává tlačítko na předním panelu stejně, jako například zapnutí přijímače nebo volbu režimu rádia; zde pojmenovaná nikoli Mode, nýbrž Selector.

Velmi jednoduchý budík (neumí např. nastavit opakování pro určité dny) a funkci Sleep s časem automatického vypnutí přijímače od 30 do 120 minut vyvoláte prostřednictvím tlačítka Menu stejně, jako například minutku, systémové volby a případně i návrat k továrnímu nastavení. I tyto funkce jsou jednoduše ovladatelné a snadno dostupné, kuchyňská minutka by si ale vlastní tlačítko zasloužila. Ta dobře dostupná není.

Bluetooth jsme vyzkoušeli se třemi mobilními telefony se dvěma verzemi operačního systému Android. V případě TCL Plex (Android 10) jsme se vůbec nenapojili a bohužel stejně to dopadlo i se Samsung S10 Lite (Android 10.0) a Sony Xperia XZ (Android 6.0).

Při napojení kabelem přes audio vstup, kde to už pochopitelně bylo bez potíží, bylo vidět, že zesilovač v tomto okamžiku nedává příliš vysoký výkon a bylo tudíž zapotřebí úroveň vytočit až k plnému výkonu, a to i na mobilu. Pak teprve v případě zkoušených telefonů (TCL a Sony) bylo něco slyšet. A slyšet bylo i výborné zvukové podání, a to včetně basové složky.

Pokud přijímač provozujete na 230 V na displeji vidíte, po přepnutí do pohotovostního režimu, datum a čas. Pokud přes baterie, je displej prázdný. Za provozu pak ukazuje obvyklé věci, jako čas, úroveň signálu či ekvalizér a přidává k tomu ještě stav baterií.

Funkce čištění seznamu naladěných stanic od těch už neaktivních.

Jednoduchoučké VKV, lepší DAB

Funkci „AMS“, která proladí VKV/FM a uloží silné stanice automaticky do paměti tu nenajdete. Tlačítko Auto tune pouze po zmáčknutí najde nejbližší silnou stanici. Ukládání do paměti zajistí přidržení tlačítka přímé volby 1-5 a následné Enter (PRESET tu není). Stanici pak vyvoláte krátkým zmáčknutím a platí to jak u VKV/FM, tak u DAB.

Menu nastavení vám u VKV nenabídne zhola nic, ani výběr mono/stereo. U digitálního příjmu pak vidíte automatické a manuální ladění a funkci Prune pročisťující seznam stanic od těch neaktivních. V každém případě je škoda, že VKV nemá alespoň výběr ladění všech nebo jen silných stanic.

Kuchyňskou minutku můžete nastavit od 1 do 99 minut. Funkce je ale bohužel dosti zasunuta v menu a tím ztrácí smysl.

Jaké je? Výborné, možná jen příliš jednoduché

Rádio působí precizně a cizelovaně. Dílenské zpracování je naprosto ukázkové a za povšimnutí stojí i perfektně provedené nožičky. Otočné voliče jdou hladce, trochu ztuha a bohužel ani nepřeskakují ani nejsou zdrsněné. V případě vlhčích prstů to nebylo zcela ideální.

Co rádiu jednoznačně chybí je připojení vnější antény a určitě by si to zasloužilo! Anténa je bohužel pouze teleskopická a přidělaná napevno. Někoho může mrzet i absence USB, které má při přehrávání nižší spotřebu než Bluetooth. Nás spíše mrzí omezené funkce u VKV/FM.

Omezenější funkce analogového příjmu rozhlasu vám vynahradí čistá a kvalitní reprodukce s dostatečným výkonem zesilovače (nikoli na audio vstupu) a poslech bez šumu i při mírné hlasitosti. A také možná už pohled na samotný přijímač. Něco takového je totiž v rámci současné nabídky k vidění jen zřídka.

Co se týče ovládání, funkcí je pár a příručku potřebovat nebudete. Škoda méně kompatibilního Bluetooth a slabého výkonu zesilovače při napojení přes audio vstup. Z toho co bylo řečeno je zřejmé, že se Panasonic RF-D100B uplatní především při poslechu DAB nebo v místech s dobrým signálem VKV (což u autora není). Možná ale budete mít štěstí i s Bluetooth.

Hodnocení

  • PRO: výborně hraje, excelentní návrh i provedení, snadné ovládání
  • PROTI: chybí připojení vnější antény, minutka nemá vlastní tlačítko, v našem případě nefunkční Bluetooth

Štítky