Nebýt toho, že vypadá standardně, dalo by se o něm hned na první pohled říci, že je zcela jiný a také lépe vybavený než většina ostatních. Už jen digitální audio výstup a USB 3.0 udělají své i když i tady jsou vidět ovládací rezervy. Tohle je ale u těchto zařízeni běžné.

Za 2.490 Kč, což se od ceny hůře vybavené konkurence zase tolik neliší, dostanete papírově vzato výtečně vybavené zařízení. Škoda, že krabička je bez nápadu a jak vidíte ze snímků, jde o standardní plastový box čtvercového tvaru (ještě jsou tu zaoblené…), a to si vzpomínám na multimediální přehrávače Evolveo, které se daly posadit na stolek a držely, ať jste k nim připojili co chtěli a žádný kabel si je neposouval jak se jim zlíbilo.

Kombinace set-top boxu a polokrevného (to ten „obal“) multimediálního centra s externím zdrojem má v dodávce pouze klasický ovladač, byť s jakousi náhradou kurzoru myši. Jiný tu ale opravdu čekat nemůžeme i když nejspíše bude zapotřebí nějaký dokoupit, což ale záleží na tom, jak ho hodláte využívat. Můžeme doporučit bezdrátovou mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla TEA-0001, která na rozdíl od poměrně dost ovladačů typu AirMouse skutečně funguje a navíc vám časem neupadne ruka. Právě ta dosti pomohla i v tomto testu.

Zajímavostí set-top boxu je možnost automatického přepnutí na tuner hned po jeho spuštění, nadějných vlastností je tu ale více a patří mezi ně i Wi-Fi 5 pracující taktéž na 5 GHz, což se bohužel stále moc nevidí. Jinak nechybí ani přehrávání standardního HDR10 a podle informací od výrobce i HLG určené zejména pro televizní vysílání. V menu jsme ještě narazili na volbu Dolby Vision (vypnuto), umožňující výstup v tomto druhu HDR. Bohužel informace v příručce (i na webu) na toto téma v podstatě chybí.

Jendoduché plastové provedení, instalace per partes

Krabička je zcela plastová s externím zdrojem, větráním po straně a kvalitními, ovšem velmi nízkými nožičkami, což bylo za provozu znát, protože se chladilo přece jen hůře (větrák tu není).

Celá instalace probíhala v angličtině. Sice po nás úvodem chtěla jazyk, ale po zadání češtiny se menu nijak nezměnilo a nakonec se vše (částečně, s plnou lokalizací nepočítejte) upravilo až na závěr. Sama instalace je ovšem výborná a máte možnost zvolit si nejen výstupní rozlišení a snímkovou frekvenci, ale také sladit výstupní plochu Evolvea s plochou vašeho televizoru. To tak často v této fázi nevidíme. Instalace pak už jen zahrnuje připojení k síti a následné zobrazení domovského menu s výraznou ikonou TV. Zbytek je na vás, včetně naladění tunerů.

Na Full HD televizoru Panasonic VT20 šla nabídka výstupních videorežimů od 480i do 1080p, 60 Hz, nebo bylo možné zvolit režim auto. Evolveo nabídlo 1080p, 60 Hz, což bylo slušné. Jak se ale nakonec ukázalo, naše nastavení při instalaci zmizela a set-top box si to udělal podle svého, takže najednou neseděla ani zadaná snímková frekvence videovýstupu, ani výstupní plocha obrazovky.

Také instalace televizního tuneru, po prvním kliknutí na ikonu TV, probíhala automaticky v angličtině. Ladit šlo buď všechny kanály nebo jen ty volné, úvodem se však nevybíral ani region ani země, napájení antény bylo vypnuto a na výběr také nebylo.

Základní volby v menu tuneru.

Nastavení tuneru můžete změnit po prvním naladění a jak se ukázalo, ladilo se „na Itálii“. Nicméně Česko, Slovensko nebo třeba Rakousko v seznamu stejně chybí, takže je otázkou, co tam dát (Albánii, Německo, Nový Zéland…). Ve finále to bylo jedno, protože vše fungovalo a také čeština například v informacích na obrazovce nebo v EPG byla v pořádku. Počítejte ale s tím, že jazyková lokalizace bude v nabídkách jen částečná.

V obecných nastaveních rovněž najdete volbu „autostart“ a pokud ji povolíte, bude se set-top box po zapnutí automaticky spouštět rovnou „do tuneru“. V praxi to vypadá tak, že se spustí, pak na okamžik zobrazí domovské menu a jde do tuneru. Celý proces funguje skutečně zcela automaticky (trval většinou kolem 45 s, Android se spustí za nějakých 25) a je dobré, že si člověk, který přijímač bude primárně používat takto, nemusí ničeho všímat a skončí rovnou v televizním vysílání.

Po proladění pásma bylo vidět, že jsou rozhlasové a televizní stanice uloženy zvlášť, ty první byly ve finále od čísla 850, ty druhé kupodivu také. Přepnutí zde ovšem nezajišťovalo obvyklé tlačítko TV/Radio či výběr v seznamu kanálů, nýbrž nenápadné tlačítko v levém dolním rohu ovladače zvané „DVB TV“. Je tu sice i TV/Radio, ale to nabídne jen výběr ze seznamu kanálů (všechny nebo DVB-T/T2), přičemž vše je uvozeno nadpisem Satelit, který tu pochopitelně není.

Po chvíli provozu se objevil nápis „OTA upgrade“ s nabídkou aktualizace, která také byla provedena a jak se ukázalo, aktualizoval se nejen Android i když tu nakonec stále byla verze 9.0 s „úrovní opravy zabezpečení 5. srpna 2018“. Naštěstí naladění televizních kanálů zůstalo zachováno stejně, jako povolená volba autostart.

Třídění stanic najdete na tlačítku Menu ve „Správci programů“ (foto výše), ale je třeba před tím vypnout „LCN“, což je v obecných nastaveních a na což nás také set-top box upozornil. Původně anglické volby se záhy samy předělaly do češtiny (možná to bylo aktualizací).

V třídění pak máte možnost kanály mazat i přesouvat a s výhodou jich můžete vybrat více a dokonce i na přeskáčku. Vše se pak přesune na jednou, a to se opravdu málo vidí! Styl je možná trochu zvláštní, ale tohle je určitě velká výhoda i na DVB-T2.

V detailu dálkového ovladače vidíte i umístění například EPG.

Díky „myši“ na dálkovém ovladači toho zvládnete podstatně víc

Jak bylo řečeno, v ceně je klasický ovladač, který má na druhou stranu výhodu v tom, že má i barevná tlačítka, které používají některé aplikace. Ovladač sice není polohovací, ale má tlačítko „myšového“ kurzoru, což pomůže. Nicméně ani tak nepočítejte s tím, že si s ním vystačíte u sta procent aplikací. To určitě ne. Tady ale nejvíce záleží tom, co se rozhodnete využívat. Pro práci s tunerem, základní obsluhu, včetně domovského menu a úprav nastavení, a také ovládání možná většiny aplikací postačí. Třeba do HBO GO jsme se s ním ale ani nepřihlásili a pro ovládání jediné dostupné aplikace (nějaká starší verze), byl i tak ovladač nepoužitelný.

Základní, nijak neupravená nabídka domovského menu. Přes tlačítko „+“ můžete aplikace přidávat nebo je také odebírat, velké dlaždice změnit nejdou.

Kurzorový kříž s OK uprostřed obklopují tlačítka Home (domovská nabídka), Back (Zpět), Menu (v tuneru například ladění a řazení kanálů) a konečně Mouse. Jde sice o kurzor myši, ale posun po obrazovce je hodně pomalý, což je průvodním znakem tohoto systému. Částečně ale klasický „myšový“ kurzor může nahradit i když jen někde se k čemuž dostaneme. Z neznámých důvodů totiž zajížděl zcela za roh obrazovky, a to i po jejím sladění s plochou televizoru. Položky tak nebyly vidět a stávalo se to i v už zabudovaném VLC Playeru. Vyvolání EPG je zcela stranou (vlevo nahoře), což je určitě škoda.

Co se týče tzv. společného ovládání přes HDMI (CEC), to tu nabízí vypnutí, přehrávání a automatickou změnu jazyka. S televizorem Panasonic VT20 si však nerozumělo, ale to je vždy případ od případu.

Programová nabídka je řešena výborně a jak vidíte, problémy nedělá ani „italská“ čeština.

Překvapivé celoobrazovkové EPG, aplikace někdy s problémy

Programová nabídka je bez obrazového náhledu (je na pozadí, ale vidět moc není), zvuk stále funguje, ale kupodivu jen při vstupu. Při odchodu totiž vždy na chvíli vypadl společně s obrazem. Pořady se stahují po vstupu na multiplex a po EPG se nemůžete volně pohybovat. Přejetí na novou stanici ji totiž zároveň změní v tuneru.

Jak vidíte ze snímku, EPG vypadá velice dobře a má jediný náhled. V něm se pro vybranou stanici ukazují pořady na mnoho hodin dopředu. Přejetí na další den je snadné – stačí šipka vpravo. Rozlišení se ovšem u kanálu ukazuje v „trochu“ nadnesené podobě.

HbbTV tu klasicky není, takže pojďme k aplikacím. Práce s nimi byla ze začátku poněkud náročnější. S dodaným dálkovým ovladačem se ale dal základ zvládnout. Po spuštění první z nich, HBO GO, se ale ukázalo, že si s dodaným ovladačem nevystačíme a tlačítko Mouse moc pomohlo. Bylo tak zapotřebí sáhnout po zmiňované klávesnici Tesla. Nicméně i když vše proběhlo, objevilo se při prvním spuštění aplikace oznámení, že je nejprve nutné aktualizovat „Služby Google Play“ a je tak nějak nepochopitelné, že si to Google neprovedl v okamžiku, kdy jsme do tržiště aplikací vstoupili. Po instalaci pak bylo zapotřebí pokračovat na HBO GO ručně a jak se záhy ukázalo, jednalo se o nějakou starší verzi aplikace do které se ještě muselo manuálně vkládat přihlašovací heslo a jméno (dnes se to dělá pouhým zadáním kódu). . Aplikace se hlásila jako verze 5.9, přitom v mém výtečném Strong SRT 202 Ematic (test najdete tady) je už verze 5.11.

Samotná aplikace většinou pracovala bez potíží (špatný byl zejména použitý font pro titulky), ale dodaný dálkový ovladač se vůbec nedal používat. Například při zmáčknutí OK se objevilo okno s oznámením ve stylu „odesílám na zařízení“, jindy se přehrávání videa samovolně ukončilo. V případě ovládání přes klávesničku Tesla už aplikace použitelná byla, ale jen díky kurzoru „myši“ a gestům na dotykové destičce.

Vytažená část aplikace HBO GO. Jak je možná vidět, písmo pomalu připomíná rozsypaný čaj, zarážející ale byla i nízká obrazová kvalita, což skutečně není u služby zvykem.

ČT iVysílání, ČT24 a ČT sport – aplikace funkční, dodávaný ovladač ovšem pracoval jen částečně. Díky tlačítku Mouse ale přece jen ovlivníte prakticky vše. Je zvláštní, že tu aplikace České televize vůbec jsou, protože u Androidu jdoucího na velkou obrazovku jsme je už dlouho neviděli, u Android TV pak nejsou vůbec. U ČT24 se dal dálkový ovladač využít dobře, ale typicky na změnu kvality nebo na roztažení do celoobrazovkového režimu jsme se s ním ale nedostali. Navíc poměrně často nebylo vidět kde je vlastně kurzor. U ČT sport jsme se pak s dodaným ovladačem měli potíže dostat přes úvodního průvodce, který se naštěstí při dalším vyvolání aplikace neobjevil.

Lepší.TV – ovládání bylo s dodaným DO bez potíží a bez nutnosti mačkat Mouse. Internetová televize fungovala, včetně rozhlasových stanic, změny kvality, nastavení, atd., atd. Co nefungovalo, resp. fungovalo jen občas, byl jinde naprosto bezproblémový šetřič obrazovky. Přitom jsme ho s úspěchem vyzkoušeli už na desítkách zařízení.

Nainstalovali jsme řadu dalších aplikací a nedopadlo to zejména se Skylink Live TV a DVTV, které tržiště vůbec nenabídlo.

Při krátkém ověřování dále například fungovaly iPrima (jak může někdo udělat přehrávání videa bez časové osy?!), Mall TV, TV Joj, Počítání pro děti, Youtube i Youtube Kids. Dostat se ale s dodávaným ovladačem přes úvodní dotazovací hlavolam chtělo hodně silné nervy, na občasné ovládací potíže jsme ale naráželi i jinde.

„Pohádky“ se daly nainstalovat a i když místy pracovaly poněkud neochotně, fungovaly. Ještě horší to bylo s Televizi Seznam, kde to místy chtělo dost trpělivosti. Do O2 TV přístup nemáme, ale aplikace – zdá se – fungovala, ovládání bylo ovšem všelijaké.

Na set-top boxu bylo předinstalováno zejména Kodi, Youtube, Chrome, vstup na Google Store (zde Play) a také VLC Player bohužel opět pro videa s externími titulky ze serveru nepoužitelný (pracuje zde pouze s interními). Se soubory z USB fungoval a klidně mohlo jít i o extra rychlou USB flash paměť Kingston DataTraveler 80 (USB-C plus adaptér) naformátovanou jako exFAT. Ani zde jsme se však neobešli bez „myšového“ kurzoru, někdy byla zapotřebí i gesta na dotykové destičce. Například po vstupu na multimediální server Synology DiskStation DS414j se nijak nedalo vrátit zpět na USB médium, místy vůbec nebylo vidět, kde se vlastně nacházíme.

Bluetooth je v případě audia jednosměrné, takže povolen byl pouze výstup, který směrem na reprosystémem Sencor Sirius SSS 6400N (více informací zde) bez potíží pracoval. Jen se vypnul zvuk v televizoru.

V případě zrcadlení obrazovky, což zde zajišťuje ikona Miracast, jsme vyzkoušeli tři telefony: Samsung S10 Lite (Android 10), Sony Xperia XZ (F8331, Android 6) a TCL Plex (Android 10).

Sony Xperia XZ z nich jako jediný používá certifikovaný Wi-Fi Miracast a výsledkem bylo hlášení, že „výstupní zařízení nepodporuje HDCP…“, takže šlo využít jen něco a například on-line videotéku nikoli. Ostatní dva telefony už pracovaly, kvalita se blížila kvalitě zdroje.

První zmáčknutí Info vyvolá informace o kanálu a pořadu, druhé zmáčknutí okénko nahoře.

Jaký je? V DVB-T2 výborný

Televizní vysílání je u Androidu jen další aplikací, ostatně nejinak je tomu i u televizorů s Android TV. Tady je ovšem mobilový Android, takže to s některými z nich může být komplikovanější nebo vůbec nebudou k dispozici, což se ostatně také potvrdilo. Nicméně „televize“ fungovala překvapivě dobře, ve výborné kvalitě a také v plné češtině, včetně EPG.

Pro poslech rozhlasu přijímač příliš vhodný není, protože si nespouští žádný šetřič obrazovky a v menu nastavení Androidu kupodivu ani žádný neměl. Platí to zvláště pro majitele plazem, což je i případ autora. S tímtéž musíte počítat pokud dáte pause při přehrávání nějakého videa ve VLC Playeru nebo ve všech námi zkoušených aplikací IPTV/VoD.

Z nepochopitelných důvodů má také Evolveo velmi nízké nožičky a uprostřed spodní strany se po pár hodinách provozu poměrně dost hřál. Po delší době, nebo při vyšší zátěži, se už na spodní straně pomalu nedaly udržet prsty. Funkčnost ale byla i po mnoha hodinách provozu bezproblémová.

Je zajímavé, že i když byl systém plně aktualizován v případě HBO GO se ke stažení nabídla dosti stará verze aplikace. Uživatelé pak hlásí problémy především s Netflixem, resp. nutnost manuálně instalovat nějakou starší verzi, tedy nikoli přes tržiště Googlu, kde jsme ji také zkoušeli najít. Proč je s ní udávána (nebo v době testu alespoň byla) – na oficiálních stránkách produktu – kompatibilita, je záhadou, když ke stažení na Google Store není. Evolveo ale zjevně čeká, že si ji majitelé budou instalovat komplikovaně z tzv. neznámých zdrojů. Tohle je nejen na pováženou, ale u novinky je to i překvapivé. Navíc mějte na paměti, že jednou za čas se podpora starých a starších aplikací prostě odřízne, takže byste vždy měli dbát na to, aby ve vámi kupovaném přístroji byla ta nejnovější.

Evolveo udává i kompatibilitu s HBO a jeho omezenou funkčnost v praxi už potvrdit můžeme, bohužel s nižší obrazovou kvalitou. Další záhadou je, proč výrobce udává i kompatibilitu se Skylinkem (Skylink Live TV), když aplikace není, resp. v našem případě opět vůbec nebyla na tržišti Googlu ke stažení stejně, jako například Stream o kterém se také hovoří a který už vlastně k dispozici vůbec není.

Hardware jako takový je ovšem velmi slušný a rychlý, sladění s operačním systémem bylo výborné a set-top box se rovněž choval stabilně. V tomto ohledu s ním naprosto žádné potíže nebyly stejně, jako s televizním příjmem. Výborné bylo i napojení přes Wi-Fi 5, které také jen tak neuvidíte a většinu času jelo na 5 GHz. Potěšilo ovšem i to, že Evolveo Hybrid Box T2 nemělo sebemenší problém převést 4K vysílání stanice Nasa UHD na 1920 x 1080 bodů a pustit ho na obrazovku televizoru Panasonic VT20. Příjemné rovněž bylo i výrazné písmo v seznamu naladěných stanic a další drobnosti. V případě DVB-T2 je zkrátka výborný!

Hodnocení

  • PRO: výborné DVB-T2, včetně EPG a seznamu kanálů, Wi-Fi 5, stabilní chod, automatické přepnutí na tuner hned po jeho spuštění, třídění více kanálů najednou, většinou výborná obrazová kvalita, včetně tuneru DVB-T2, ale…
  • PROTI: …nikoli např. v HBO GO, nižší aplikační kompatibilita a problémy s některými aplikacemi (k dispozici buď starší, nebo je vůbec nešlo regulérně instalovat), potíže se šetřičem obrazovky