Oslovili jsme několik prodejců těchto zařízení a položili jim pár otázek na téma uživatelské přítulnosti, resp. schopnosti oslovit současného většinového zákazníka. A jaký je názor těch, kteří se v tomto světě pohybují?

Všem jsme položili stejné otázky a výsledky naší dotazovací akce vidíte níže. Nakonec se nám sešli odpovědi od tří z nich (výjimkou byly společnosti Ab-com a Antenex) a co jsme se dozvěděli, můžete posoudit sami. V každém případě upozorňují na skutečné problémy se kterými byste se mohli, v případě zájmu o takováto zařízení, setkat a všichni tři se v podstatě tak nějak doplňují, což dává docela zajímavý obrázek o současném trhu s těmito přijímači o nichž se traduje, že jsou pro běžného, většinového, zákazníka příliš náročné.

Odpovědi jednotlivých firem jsou řazeny abecedně podle jejich názvů. Pokud máte s uvedenými přijímači nějaké osobní zkušenosti, budeme rádi, když nám dáte vědět v diskusi pod článkem.

 

Atos – Miroslav Kežlínek: ujasněte si, co budete od set-top boxu požadovat

Myslíte si, že set-top boxy pro příjem pozemního DVB-T2/HEVC postavené na platformě Linux Enigma už jsou pro běžného, tedy většinového zákazníka?

Pro běžného většinového zákazníka, který dostanete box přímo tak, jak je od výrobce, není v žádném případě vhodný. V boxu je prvotně vždy potřeba nainstalovat aktuální a stabilní tzv. image/software (minimálně kvůli ovladačům a jiným vylepšením, případně opravám) a poté postupně nastavit, a samozřejmě si postahovat, různé doplňky podle potřeby. Pokud s tím nemá zákazník prakticky žádnou zkušenost, není ochotný si vše dohledat a prostudovat, tak to nezvládne. Neobejde se bez počítače, potažmo základních technických znalostí, jako je např. práce s klientem FTP. Jestliže ovšem dostanete již nastavený box, alespoň se základním popisem funkcí, poté již většina takovýchto uživatelů obsluhu, která se v zásadě až tak od jiných klasických přijímačů neliší, zvládne.

Pokud ano, jaké byste mu doporučili uživatelské prostředí? Pokud ne, co byste – obecně vzato – doporučili pro zkušenějšího zákazníka, který si myslí, že to zvládne?

Pokud se budeme bavit třeba o populární značce Vu+, tak tam bych doporučil alternativní „image“ VTi, který vychází z oficiálního softwaru. Prostředí je přehledné, možná ne až tak složité. Do jiných boxů, jako jsou např. Octagon, Amiko, Formuler… doporučuji zákazníkům OpenATV; dá se instalovat i do Vu+. Všeobecně jde o prostředí velmi propracované s dobrou podporou a umožňuje spoustu nastavení. U značky Dreambox bych doporučil použít Merlin. Zkušený uživatel si pak „image“ vybere a nastaví sám.

Na co by si vlastně měl dát, případný běžný zákazník, který se rozhodne takovýto set-top box zkusit, pozor a co by měl před nákupem od prodejce chtít?

V prvním případě si kupující musí ujasnit, co bude od set-top boxu vůbec požadovat, jaké bude sledovat vysílání (pozemní, satelitní, kabelové, volné, placené, nebo mix), jaké chce používat aplikace (nejžádanější je YouTube), atd. Jestli to tedy vůbec jím vybraný model linuxového přijímače podporuje. Poté je třeba dotázat se pro jistotu prodejce. Samozřejmě nemůžeme vědět všechno; někdy si zákazníci vymýšlejí neskutečné věci a požadavky.

Chcete v souvislosti s touto problematikou ještě na něco upozornit?

HbbTV (červené tlačítko) je první požadavek snad u každého takového set-top boxu, protože funkce je mezi zákazníky velmi oblíbená a jsou na ní zvyklí. Tzv. multiboot bych moc nerozebíral, to je spíše pro ty, kteří si chtějí do boxu instalovat třeba více typů prostředí (image) a pak mezi nimi přepínat. Tohle většinový zákazník vůbec nevyžaduje, ani neví co to je.

Pokud chcete využívat HbbTV, doporučuji kupovat již jen přijímače s rozlišením 4K. Ne kvůli příjmu 4K stanic, ale primárně kvůli výkonnému hardwaru, který poznáte právě u HbbTV. To je pak velmi svižné.

Samozřejmě základem je rychlé a stabilní internetové připojení a v podstatě všechny aplikace a doplňky s ním dnes stojí a padají. Také bych vždy na prvním místě doporučoval připojení kabelem přes konektor RJ-45 (Ethernet LAN). Pokud stavíte dům nebo provádíte rekonstrukci, je potřeba myslet dopředu a nechat si svést dostatečný počet ethernetových zásuvek do každé místnosti, potažmo zásuvek pro TV/SAT. Při ceně novostavby se to ztratí, ale později je jako vynikající investice oceníte. Kabel je prostě kabel.

 

Sapro – Lubomir Proboszcz: vyberte si značku s tradicí, dlouhodobou a stabilní podporu či servisem

Myslíte si, že set-top boxy pro příjem pozemního DVB-T2/HEVC postavené na platformě Linux Enigma už jsou pro běžného, tedy většinového zákazníka?

Nastupující generace je technicky čím dál vyspělejší a Enigma 2 (E2) pro pozemní vysílání nepotřebuje tolik nastavení a zásuvných modulů (pluginů) jako pro satelitní vysílání. Je jich opravdu hodně – YouTube, IPTV, počasí, webové kamery či třeba XBMC (poznámka redakce: dříve Kodi). Používání set-top boxů s E2 je zatím daleko bezpečnější oproti přijímačům s operačními systémy, které jsou používané v mobilních telefonech a TV IP boxech, které jsou postavené na „biznis“ plánu a modelu s cílem obchodovat s daty od uživatelů.

Pokud ano, jaké byste mu doporučili uživatelské prostředí? Pokud ne, co byste – obecně vzato – doporučili za prostředí pro zkušenějšího zákazníka, který si myslí, že to zvládne?

GUI – grafické a uživatelské rozhraní Enigmy se dá měnit a přizpůsobit. Mimo to existuje několik týmů OpenATV, OpenPli atd., kteří se zabývají tvorbou různých modifikací (image). V podstatě platí, že tyto prostředí jsou si velice podobná co se týče funkčnosti. Žádaným doplňkem je platforma XBMC s množstvím doplňků. Některé set-top boxy dokonce podporuji Multiboot, tzn. několik platforem, jako jsou Enigma 2, Android, Linux, XBMC, Define (Octagon SF8008) a uživatel si tak může vybrat prostředí, které mu nejvíce vyhovuje.

Na co by si vlastně měl, případný méně zkušený kupující, který se přece jen rozhodne pro takovýto set-top box, dát pozor a co by měl před nákupem od prodejce chtít?

Vybrat si značku, která má tradici, dlouhodobou a stabilní softwarovou podporu, servis a technickou pomoc v ČR.

Chcete v souvislosti s touto problematikou ještě na něco upozornit?

Obecně platí, že přístroje postavené na Linuxu mají sice trochu delší dobu zapínání, na druhou stranu oproti jednoduchým procesorům, které se vyskytují v levných set-top boxech, poskytuji podstatně více zábavy, dobrou stabilitu a mívají větší operační paměť, která je potřebná zejména pro HbbTV.

 

TV digitálně – Daniel Hájek: hledejte takového prodejce, který vám přijímač dodá přednastavený

Myslíte si, že set-top boxy pro příjem pozemního DVB-T2/HEVC postavené na platformě Linux Enigma už jsou pro běžného, tedy většinového zákazníka?

Jsou především pro takové zákazníky, kterým klasický přijímač nedokáže splnit jejich požadavky na funkce a hledají tedy alternativu u zařízení, která to zvládnou. Pokud je přijímač dodán s nějakou stabilní „image“ softwaru nebo dokonce přednastavený, pak by s jeho obsluhou neměl mít problém ani běžný zákazník. Náš obchod pak prodává přijímače vždy přednastavené.

Pokud ano, jaké byste mu doporučili uživatelské prostředí? Pokud ne, co byste – obecně vzato – doporučili za prostředí pro zkušenějšího zákazníka, který si myslí, že to zvládne?

U přijímačů Vu+ doporučujeme image VTI. V případě dalších zařízení jako je Octagon, Zgemma, Gigablue, Qviart a další, je to OpenATV.

Na co by si vlastně měl, případný méně zkušený kupující, který se přece jen rozhodne pro takovýto set-top box, dát pozor a co by měl před nákupem od prodejce chtít?

Pro méně znalého zákazníka je asi ideální hledat takového prodejce, který je schopen dodat přijímač přednastavený (ať již v ceně nebo jako příplatkovou službu) a je schopen poskytnout mu potřebnou pomoc při problému. Tedy má například funkční telefonickou podporu nebo poskytne zálohu pro obnovení přijímače.

Chcete v souvislosti s touto problematikou ještě na něco upozornit?

Je důležité hlavně zdůraznit to, že k linuxovému přijímači zákazník většinou nedostane nějaký podrobný návod tak, jak je známe v podobě klasických přijímačů. Zde jsou možnosti a funkce systémů rozsáhlé a žádná příručka by je nemohla obsáhnout. Je to podobné jako u počítačů a chytrých telefonů. Také je potřeba počítat s tím, že doplňky třetích stran nemusí být vždy plně funkční, což platí pro HbbTV, YouTube a další. Vše se neustále vyvíjí a mění, takže i zde jsou mezi přijímači určité rozdíly.