Zatímco u nás teprve nedávno skončila aukce na kmitočty pro sítě 5. generace, německý provozovatel placené televize Sky Deutschland a operátor mobilní sítě Telefónica O2 Deutschland poprvé použijí prvky 5G Broadcast pro živou sportovní produkci.

Vysílací režim nového standardu pro mobilní sítě se použije v neděli 6. prosince 2020 od 13:30 SEČ pro přímé přenosy zápasu německé Bundesligy v házené mezi SG Flensburg a Göppingen. Sky Sport použije záběry až z dvanácti 5G smartphonů, které budou přenášet své signály prostřednictvím sítě 5G O2 na stadionu.

Se scénami zachycenými 5G smartphony bude Sky produkovat přímý přenos, který bude kromě běžného televizního vysílání na kanálu Sky Sport k dispozici zdarma všem fanouškům házené na www.skysport.de. Zda bude pro zájemce od nás použit geoblocking při tomto testovacím přenosu není známo. Již dnes je možno se podívat na tuto upoutávku.

Kromě profesionálních televizních kamer poskytnou 5G smartphony v síti německé O2 5G přenos událostí ve Flens Areně během zápau v reálném čase. Síť 5G umožňuje extrémně vysoké kapacity pro živý přenos až dvanácti smartphonů ze všech rohů haly s nízkou latencí. To znamená, že během hry lze použít výrazně kreativnější pozice a úhly kamery. Obrovská flexibilita při výběru úhlů kamery slibuje více akce a divákům Sky dá pocit, že jsou k akci ještě blíže.

V přípravě na přenos vybavila společnost Telefonica O2 Deutschland sportovní halu novou mobilní technologií 5G (formou kampusové sítě) v rekordním čase pouhých sedmi dnů. „S prvním end-to-end přenosem 5G v Evropě znovu podtrhujeme inovativní sílu Sky. Házenkářskou hru vyrábíme v naší obvyklé vysoké kvalitě a svůj přenos doplňujeme vlastní produkcí signálu 5G“, říká Alessandro Reitano, senior viceprezident pro sportovní produkci ve společnosti Sky Deutschland a pokračuje: „Umístění a používání smartphonů 5G nám přináší zcela nové možnosti řešení herních situací.“

Rozšířením sítě O2 5G v nadcházejících letech Telefónica Deutschland rozhodně posune  digitalizaci v Německu na další úroveň. Prostřednictvím 5G sítí umožní realizovat pro diváka zcela nové zážitky. Podle společností Sky a Telefónica je přenos první svého druhu v Evropě, který využívá prvky 5G Broadcast pro výrobu živých přenosů v takovém rozsahu.

Historie 5G živých přenosů je ale delší

Britský mobilní operátor EE uskutečnil již v listopadu 2018 jeden z prvních skutečně komerčních testů 5G sítě, když vysílal finálový turnaj EE Wembley Cup v přímém přenosu přes 5G, což umožnilo každému sledovat tuto událost, pokud si naladil na YouTube kanál společnosti Spencer FC kanál. Byla to první sportovní událost na světě, která se vysílala přes 5G způsobem vzdálené výroby, a využila zkušební síť 5G britského mobilního operátora EE na stadionu v londýnském Wembley, přičemž síť pracovala v kmitočtovém pásmu 3,4 GHz a s produkcí ve studiu byla propojena transportní linkou o rychlosti 10Gbps. 5G kampusová síť na stadionu Wembley bude také používána během fotbalového mistrovství EURO 2020 posunutého na příští rok.

5G sítě u nás?

ČTÚ 13. listopadu ukončil českou aukci na kmitočty 5G sítí. Většinu aukčních bloků, jak v pásmu 700 MHz, tak i v pásmu 3400–3600 MHz vydražily společnosti našich 3 stávajících operátorů, i když podmínky aukce ještě před jejím faktickým zahájením soudně napadly. Bloky o velikosti 20 MHz v pásmu 3400-3600 MHz, spojené se závazkem pronájmu kmitočtů pro podporu Průmyslu 4.0 (s využitím pro tzv. kampusové sítě), získaly společnosti O2 Czech Republic a.s. a CentroNet, a.s. investiční skupiny Kaprain, do níž spadá i placená kabelová televize Nej TV.

Stávající operátoři již 5G sítě testují. O2 spustila v létě v Praze a Kolíně komerční 5G, Vodafone v říjnu v pěti městech, včetně pražského metra, a T-Mobile testuje 5G v ostravském kampusu VŠB. Podle starší tiskové zprávy Vodafone také předvedl v Karlových Varech budoucnost živých přenosů, kam 5G přinese větší mobilitu a profesionální 4K kvalitu záběrů. Ty tak budou moci být ve špičkovém rozlišení a diváci budou vtaženi přímo do děje, ať už se odehrává kdekoliv. Místo náročné přípravy a nasazení nákladné vysílací technologie (přenosových vozů a pevného nebo satelitního připojení) nově postačí jen 5G síť a vysílací „batoh“ používaný dnes většinou našich televizí pro zpravodajství místo přenosových vozů.

Kdy a která společnost ve spojení s jakým výrobcem nám poskytnou podobný první živý sportovní přenos pomocí technologie 5G sítí na naše 5G mobily je dnes těžko odhadnutelné. Pro představu o slibovaných nových zážitcích  to  zatím můžete zkusit tuto neděli.

Štítky