Pokud se podíváte na cenu, která je v rámci úhlopříčky na zcela spodní hranici, možná vás jako první napadne, čím byla vykoupena. Je to především minimum u nás využitelných aplikací a slabou Wi-Fi. Nic pro zarušené panelákové prostory.

Má sice přídomek „Smart“, ale z chytrých funkcí televizoru s úhlopříčkou 109 cm prodávaného za 6890 Kč využijete nejspíše jen Youtube a „červené tlačítko“ HbbTV, které je povoleno hned po instalaci. Tedy pokud nemáte předplacen Netflix. Použitá platforma je z českého hlediska jednodušší, takže mnoho dalšího neumožňuje. Samozřejmě nemůžete použít webový prohlížeč a „napíchnout“ se na nějaké další služby, jako třeba na O2. Takhle tedy nefunguje svět Smart TV skutečně nefunguje i když je zajímavé, kolik lidí tomu stále věří.

V případě Gosat GS4380 Smart dostanete obvyklé osazení všemi druhy tunerů (u těch satelitních můžete využít Skylink FastScan pro Česko i Slovensko), výrobcem blíže nespecifikovanou linuxovou platformu a pochopitelně jednoduché plastové provedení, a to včetně nožiček.

Osazení rozhraními je slušné (mj. 2x HDMI a výstup na sluchátka), ale bez USB 3.0, Bluetooth tu pochopitelně také není a Wi-Fi 4, jede jen na 2,4 GHz a je dosti nevýrazná, což je asi největší mínus. Tedy pro ty, kteří nemají k televizoru natažen ethernetový kabel.

Tolik na úvod k novinkové řadě 2021, která byla společně s dalšími modely (více v samostatném článku) představena vlastně před nedávnem. A ještě drobnost – o tisíc korun dražší je další novinka, jejíž test chystáme – Strong SRT 43FC5433, který je podobné koncepce, ale s operačním systémem Android TV. Oba přijímače jsou si vnějškově hodně podobné!

Jednoduchá instalace, výtečné třídění kanálů

Instalace je sice jednoduchá, ale také delší a největší část padne na odsouhlasení nejrůznějších podmínek a hodně důkladné ladění pozemních kanálů (u těch satelitních můžete využít Skylink FastScan).

Montáž nožiček je snadná a rychlá, obráceně dát nejdou. Napájecí kabel je pevně přidělán, rozhraní jsou pouze na jedné straně. Připojení přes Wi-Fi zajistí i tlačítko WPS (zde PBC), co se jazyků a zemí týče je jich tu jen pár, takže dlouho hledat nebudete.

Televizní kanály DVB-T/T2 se ukládaly od čísla 1, rozhlasové od 3001. Pokud si je chcete setřídit, jděte do menu nastavení a položky Kanál. Zde můžete například použít záměnu stanic nebo jejich přesun. A s výhodou si můžete vybrat více kanálů dokonce i na přeskáčku a vše přesunout na novou pozici najednou! Tohle prakticky nevidíte a hodí se to nejen u satelitu.

Menu nastavení – na tak levný televizor velmi slušné možnosti úprav obrazu. K dispozici je také pět přednastavených video režimů.

Ovládání s kolováním, OK většinou vyvolá naladěné stanice

Jak vidíte ze snímku, dálkový ovladač představuje dlouhou tyčinku s kompletní sadou tlačítek, včetně multimediálních a barevných. To je na jednu stranu výborné, na stranu druhou se rozložení příliš nepovedlo zvláště v případě u nás hodně populárního tlačítka EPG. To je nejen stranou, ale hlavně je miniaturní a s malým popiskem, takže je pomalu neviditelné.

Kolem OK je Zpět, Exit, Menu a Domov (Home), kousek nad ním vstupy a výstupy a krátké doplňkové menu; něco à la Rychlé volby, např. vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku a Wi-Fi displej – zrcadlení.

Menu nastavení je bohaté s řadou upravitelných položek zejména u obrazu a zvuku (mj. pěti pásmový ekvalizér a úprava zpoždění). Na své si přijdou i hračičkové. Naštěstí se dalo na všech úrovních kolovat a ovládání klasickým systémem OK, šipková tlačítka bylo pohodlné a snadné.

Programová nabídka je svižná, nastavené upozornění televizor probralo z pohotovostního režimu.

Slušné EPG, omezené chytré funkce, pomalejší HbbTV

Programová nabídka je jednodušší. Obraz chybí, zvuk ale jede. Po EPG se také nemůžete volně pohybovat, jakékoli přejetí na novou stanici způsobí změnu kanálu. Pokud na dané stanici informace o pořadech chybí, televizor se sice na stanici přepnul, ale data si už automaticky nestáhl a bylo třeba z EPG vyskočit a posléze se do něj zase vrátit.

Jak EPG vypadá, vidíte na snímku výše. Pokud si pro pořad zadáte upozornění (lze ho i upravovat), televizor se z pohotovostního režimu probudí, což se vidí málo. Málo se ale vidí i mrznutí televizoru v tomto režimu, což se nám stalo několikrát a vedlo to až k nutnosti vytáhnout TV z 230 V.

„Červené tlačítko“ HbbTV bylo u všech hlavních televizních skupin funkční i když někdy trochu pomalejší, což bylo znát i u ČT i když změna kvality a posun po pořadu pracovaly. Na FTV Prima to pak bylo spíše za trest a v podstatě jakékoli operace u pořadu už byly nevyužitelné. Zvládnout se maximálně dalo jednoduché zmáčknutí čehosi, ovšem za velmi dlouhého čekání na provedení operace. A jak jsme záhy zjistili, televizor si pamatoval zmáčknutí všech tlačítek, které byly při úvodním neúměrném čekání vyzkoušeny (reakce na povely byla nulová). V podstatě jediné co u HbbTV na Primě fungovalo, byl průchod menu a start pořadu. Ten se pak musel nechat v klidu přehrávat až do konce a hlavně nic nemačkat, neměnit kvalitu a dokonce raději nepoužívat ani prosté Pause. Mimochodem v tomto okamžiku se z HbbTV nedalo nijak vyskočit a televizor se kupodivu nedal ani vypnout dálkovým ovladačem; nebo to trvalo neúměrně dlouho. Někdy i zde nastoupilo prosté vytažení ze zásuvky…

V seznamu naladěných stanic (OK pro jejich vyvolání většinou funguje, pokud ne, je tu List) najdete i změnu tuneru.

Jak bylo řečeno, aplikací je tu pomálu, takže jsme vyzkoušeli už jen Youtube, které fungovalo bez potíží. Ostatně obsah z něj využívají i dlaždice na domovské obrazovce (Music, Sport…) i když si nemyslete, že tu bude třeba český obsah.

Zrcadlení obrazovky probíhá přes Wi-Fi Miracast a najdete ho pod názvem Wi-Fi displej v samostatném krátkém menu rychlých akcí. Vyzkoušeli jsme ho se třemi mobily třech různých výrobců ve dvou verzích operačního systému. Samsung S10 Lite (Android 10) si sice na výšku zmenšil obrazovku mobilu, ale během přehrávání si ji ztmavil a šetřil energii. Sony Xperia XZ (Android 6) pracovala také a dokonce i v podobné kvalitě, tedy blížící se kvalitě zdroje. Za to TCL Plex (Android 10) se choval zvláštně. Aplikace jako HBO GO či VLC Player fungovaly bez problémů, ale Skylink Live TV pracovala jen do té doby, než jsme spustili pořad. V tomto okamžiku se na televizoru ocitl pouze zvuk a obraz sice na začátku probleskl, ale hned ho překryla černá barva.

Dobrý a prostorově úsporný správce souborů.

Výborná muzika, HDR má chybět, ale…

Do multimédií vstoupíte přes tlačítko vstupů a výstupů (nebo přes Home) a nabídne se vám nejen flash paměť na jednom ze dvou rozhraní USB, ale také přístup na síťová média. V případě USB počítejte s tím, že velká videa zvládnete jen při použití NTFS, exFAT podporován nebyl.

Správce souborů nabízí výborný a prostorově úsporný ikonový výpis, do režimu seznamu se ale přepnout nedá. Dlouhé názvy jen rotují a tudíž musíte čekat, multimédia jdou přehrávat bohužel jen per partes.

V případě síťového média nebyly k dispozici titulky, a to jak externí, tak interní, formátová kompatibilita ale byla slušná. V případě paměťového média v USB už na výběr byly, ale nedá se jim nastavit v podstatě nic než kódování znaků. Bohužel to základní je zvoleno úplně špatně a je škoda, že tu není navolena jedna z CZ stránek, což nemohl být takový problém. Ostatně tohle by si měl televizor nastavovat už s instalací, resp. vybraným jazykem.

U interních i externích titulků tak musíte v dlouhém seznamu hledat sami a navíc někdy byla velikost použitého fontu dosti malá a špatně čitelná i na tři metry. Obecně vzato s titulky u videí příliš nepočítejte na žádném médiu.

Formátová kompatibilita byla na USB opět slušná, nepřehřál se zejména DivX 5. XviD už ale ano spolu s čistým MPEG-4 či třeba AVC. Při přehrávání videa se skoro 30 vnitřními titulky se ukázalo, že jich televizor zobrazí asi jen 16. Jak vidíte, na nějaké náročnější věci to není, ale to už bychom opravdu chtěli moc. Pravdou ale je, že pozici při přerušení přehrávání by si Gosat zapamatovat mohl.

Fotografie vedle JPG fungovaly i v PNG a BMP, nadstandard tu byl i formát MPO pro snímky ve 3D i když se zobrazovaly jako dva vedle sebe a nikoli jako jeden prostý JPG.

V případě hudby byla kompatibilita nejvyšší a vedle obvyklého MP3, WAV a WMA se přehrál i FLAC a dokonce i FLAC HD klidně i se 192 kHz. A i tady se při kvalitním zdroji ukázalo nadstandardní (vzhledem k ceně) zvukové podání.

Přehrávání snímků v rozlišení Ultra HD (4K) bylo překvapivě slušné a televizor si s nimi poradil bez nějakých přehnaných lapsusů; bylo jich jen lehce nad míru obvyklou u dražších a drahých strojů. I když výrobce nemá na stránce produktu uvedeno přehrávání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR, HDR10 přehráno bylo a televizor ho i oznámil s tím, že je lepší přepnout do obrazového režimu Film. Podání bylo sice trochu přepálené, ať už u tmavých scén nebo scén přesvětlených, ale už jen to, že tu je je výborné. A zřejmě je tu i HLG i když pro něj ještě nemáme zcela ověřenou ukázku.

Menu rychlé nabídky velmi operativně (!) zpřístupní dvě důležité funkce – zrcadlení obrazovky z mobilu, což je vzhledem k minimu CZ aplikací klíčové, a vypnutí obrazovky, takže běží pouze zvuk.

Jaký je? Jakmile se dotáhne…

Vzhledem k ceně je tu určitě dobrý základ, ale také zatím neusazená platforma, což bylo vidět například v EPG, kde se televizor při přejíždění mezi stanicemi několikrát zasekl a došlo až na vytažení ze zásuvky, protože ukončit EPG běžným způsobem, nebo alespoň televizor uvést do pohotovostního režimu, nešlo. Někdy také počítejte s pomalejší reakcí například při zobrazování informací o pořadu/kanálu („i“), ale nebylo to nic výjimečného, tedy mimo HbbTV zejména u FTV Prima. Většinou ale byl Gosat docela svižný. Přepnutí mezi stanicemi zpravidla trvalo těsně pod 3 s, zapnutí z pohotovostního režimu kolem 10 s, přičemž nikde nebyla k nalezení volba tzv. zrychleného spuštění, která by takto nízkému času více odpovídala.

Počítejte také s tím, že na rychlé, či rychlejší švenky televizor moc není a asi nejvíce to bylo vidět v případě už dosti slušného videa (1 GB na 45 min., Full HD) přenášeného ze serveru přes Wi-Fi. Ta i na naprosto nezarušené síti představuje v případě větších souborů jasný limit, který si ve výsledném obrazu nespletete. Vše výrazně omezíte, či pomalu odstraníte, drátovým ethernetem nebo prostým přehráním souboru na USB flash. Pak se televizor chová překvapivě slušně i když pochopitelně na méně kvalitních zdrojích, včetně TV vysílání, rychle vadne a ztrácí, což jednak nepřekvapí a jednak to k levným přijímačům patří. I s tím je musíte pořizovat. Nicméně levný Gosat GS4380 Smart i tak většinou nabídne překvapivě slušný obraz a rozumný zesilovač se subjektivně vzato vyšším výkonem a při kvalitním zdroji i překvapivě dobrým zvukem.

Osvědčil se i při připojení externího zdroje videa v podobě výborného multimediálního přehrávače Strong SRT 202 Ematic (Android TV, test je tady) přes špičkový HDMI kabel Evolveo XXTremeCord HDMI 2.1, který ovšem dostačuje i pro Ultra HD (8K), takže má bohatou rezervu; v Gosatu je navíc použito HDMI 2.0.

Právě pro tohle se televizor, vedle sledování běžného živého vysílání, hodí asi nejvíce. Multimédia jsou sice slušná, ale na cokoli s titulky je raději lepší zapomenout. Pokud si ale přes GS4380 budete pouštět muziku, nic externího nejspíše potřebovat nebudete. Velmi příjemná je v tomto okamžiku lehce dostupná volba pro vypnutí obrazovky, kterou oceníte i v případě poslechu rozhlasových stanic DVB. Pokud ale hodláte televizor k internetu připojovat přes Wi-Fi, buďte opatrní. Tohle opravdu není jeho parketa.

Hodnocení

  • PRO: někdy až překvapivý obraz a zvuk, záruka 3 roky, vypnutí obrazovky vysloveně po ruce (běží pouze zvuk), výtečné třídění naladěných kanálů, většinou výborné ovládání, až zejména na…
  • PROTI: …umístění tlačítka EPG, které je navíc maličkaté, zatím neusazená platforma, slabé připojení přes Wi-Fi