UVNITŘ FOTOGALERIE – Značka v letošním roce nejvíce sází na výše zmiňovaný procesor o kterém říká, že jde za rámec konvenčních AI (umělá inteligence). Zabudován bude do právě uvedených nejvyšších řad označovaných souhrnně Sony Bravia XR.

Wikipedie říká, že „Kognitivní funkce jsou jednou z hlavních oblastí lidské psychiky, jejich centra jsou uložena v různých částech mozku. Prostřednictvím kognitivních funkcí člověk vnímá svět kolem sebe, jedná, reaguje, zvládá různé úkoly.“ Vztaženo na televizory Sony to vypadá takto: „Cognitive Processor XR založený na kognitivní inteligenci rozděluje obrazovku na mnoho zón a detekuje, kde je ´ohnisko´ obrazu.“ A výrobce tvrdí i to, že… „Běžně používaná umělá inteligence (AI) dokáže detekovat a analyzovat pouze jednotlivé obrazové prvky, jako je barva, kontrast a detaily. Nový ´Kognitivní procesor XR´ dokáže provádět křížovou analýzu řady prvků najednou, stejně, jako to dělá náš mozek.“

Co se týče vlastností, půjde zejména o Bravia Core (vyvinuto se Sony Pictures Entertainment) s technologií Pure Stream, což má být ekvivalent BD UHD (disk Blu-ray v rozlišení 4K) se streamováním rychlostí až 80 Mb/s. Jen pro představu – pozemní DVB-T2 stanice NASA UHD byla vysílána s asi 11 Mb/s, streamovací služby před korona krizí udávaly nutné internetové připojení pro přenos 4K v rozmezí 15 až 25 Mb/s.

A jaké další vlastnosti můžeme od vrcholových řad Sony opět vybavených operačním systémem Android TV čekat? HDMI 2.1, včetně 4K/120 sn./s, VRR (nutná bude aktualizace firmwaru), ALLM a eARC, a také kompatibilitu s Google TV a spolupráci se systémy, jako je Netflix Calibrated Mode a Imax Enhanced.

Výrobce se ještě letmo zmínil o doplňkových modelech bez procesoru XR. Jde o tři řady a jejich popis najdete na digirevue.cz.

Konkrétní datum uvedení na trh a ceny všech modelů mají být oznámeny později.

Základní vlastnosti právě uvedených televizorů Sony Bravia XR pro sezónu 2021/22, včetně úhlopříček.

Co bylo uvedeno

  • Kognitivní procesor XR (Cognitive Processor XR) jdoucí, podle výrobce, za úroveň zpracování obrazu a zvuku běžných umělých inteligencí (AI). Najdete ho ve všech níže uvedených řadách Bravia XR.
  • Televizory řad X90J a X95J (LCD, plošné podsvícení).
  • Televizory řad A80J a A90J Master Series (OLED).
  • Televizory řady Z9J Master Series (LCD, plošné podsvícení).
  • Uvedené modely jsou v Ultra HD (4K) s výjimkou Z9J, který je v Ultra HD (8K). Jak vidíte, používány jsou dva druhy obrazovek – LCD a OLED.
  • Základní modelové řady bez kognitivního procesoru XR, Sony W800, Sony X81J a Sony X85J (více informací na digirevue.cz). xxx
  • Operačním systémem je vždy Android TV, verze udána nebyla.

Sony A80J (OLED)

Dostupné úhlopříčky jsou 140 cm (55″), 165 cm (65″) a 196 cm (77″), rozlišení Ultra HD (4K) a, stejně jako ve všech ostatních televizorech, i zde je zmiňovaný kognitivní procesor ovšem upravený pro práci s obrazovkou typu OLED. Zvuk obstarává povrch panelu (Acoustic Surface Audio+), podstavec se dá namontovat ve třech polohách, přičemž jedna z nich je speciálně určena pro využití se zvukovou lištou, která tak může být pod obrazovkou. K dispozici je Google TV a spolupráce s hlasovými asistenty Alexa a Google Assistant (vše bez češtiny). Nechybí kalibrace obrazu a zvuku či audio v podobě Dolby Vision a systém HDR Dolby Atmos. Televizory jsou provedeny v tzv. minimalistickém designu.

Sony A90J Master Series (OLED)

Rozlišení Ultra HD (4K) a ke koupi budou tři úhlopříčky: 140 cm (55″), 165 cm (65″) a zcela nezvyklých 211 cm (83″). Jinak i zde by měla být Google TV (informace jsou ale, obecně vzato, různé) a podpora zařízení Applu (AirPlay 2 a HomeKit). A také spolupráce s hlasovými asistenty Alexa a Google Assistant, což u nás asi příliš velký význam mít nebude. Zabudován je jak Dolby Atmos, tak Dolby Vision a v obou případech i optimalizace obrazu i zvuku pro konkrétní umístění u vás doma. Podstavec můžete namontovat do dvou pozic. Jak vidíte ze snímků, opět byl využit tzv. minimalistický design.

Sony Z9J Master Series (LCD, 8K)

Jediná řada s momentálně nejvyšším „domácím“ rozlišením Ultra HD (8K) má opět minimalistický design, tři různé pozice podstavce a speciální antireflexní vrstvu. Ke koupi bude v úhlopříčkách 191 cm (75″) a 216 cm (85″) a k dispozici má být Google TV, Alexa, Google Assistant, Dolby Atmos, Dolby Vision a kalibrace obrazu i zvuku na konkrétní umístění.

Sony X90J (LCD)

Široká nabídka úhlopříček, minimální rámečky a plošné podsvícení panelu. Funkce obdobné, jako např. u A80J. X90J bude ke koupi ve 127 cm (50″), 140 cm (55″), 165 cm (65″) a 191 cm (75″).

Sony X95J (LCD)

Opět minimalistický design a tři možné pozice nožiček podstavce. Ke koupi v úhlopříčkách 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″). Nechybí například Dolby Vision a Dolby Atmos a také speciální antireflexní vrstva (nikoli u 165 cm). Podle zaslané tiskové zprávy má mít i Google TV, ale někde tato informace chybí, takže uvidíme. Nejspíše k dispozici bude, čemuž odpovídá i list s parametry, který vidíte ve fotogalerii přijímače.

Schéma práce tzv. kognitivního procesoru v modelech Bravia XR.