Jednoduchý a rozměrný přijímač jsme si zapůjčili především kvůli ohlašovanému HbbTV 2.0, které jednak představuje budoucnost „červeného tlačítka“ a jednak vyžaduje výkonnější hardware. Díky tomu tak máte daleko větší naději, že by televizor mohl zvládat i současné hodně náročné aplikace provedené v HbbTV 1.5.

Thomson 50UG6300 se nabízí ve třech úhlopříčkách. Ten se 127 cm za 8.490 Kč, se 140 cm za 9.990 Kč a konečně se 165 cm za 13.990 Kč. Rozlišení klasicky lesklé obrazovky je vždy Ultra HD (4K), je tu i plošné podsvícení s lokálním stmíváním a kompatibilita s obsahem s vysokým dynamickým rozsahem, HDR10 a HLG.

Alza.cz, která nám ho na vyzkoušení zapůjčila (zakoupíte ho zde), k němu nabízí i prodloužení záruky, která je standardně 2 roky a za příplatek i možnost vrácení do 60 dnů.

Televizor prošel certifikací pro příjem českého DVB-T2/HEVC u CRA a obsluhuje ho linuxový operační systém. Jde zkrátka o velmi levný přijímač poměrně velké úhlopříčky, který by měl mít minimálně jednu velkou výhodu – totiž zmiňované HbbTV 2.0.1. Tím pádem je připravený na snad už letos konečně zaváděnou (doufejme) další generaci „červeného tlačítka“. Výhodou je i to, že se opět potvrdila zpětná kompatibilita s velmi používanými českými aplikacemi HbbTV.

Co tu naopak není, je Bluetooth a nějaké slušnější bezdrátové napojení. Počítejte tak pouze s Wi-Fi 4 na frekvenci 2,4 GHz a přijímač je z tohoto hlediska vhodný pro ty, kteří ho budou k internetu napojovat ethernetovým kabelem nebo nejsou v potenciálně zarušené oblasti Wi-Fi, jako například činžovní dům.

Na velmi nízkou cenu nabízí televizor dost. Zvláště, když si uvědomujete současnou situaci s hybridním televizním vysíláním.

Výborné provedení i zpracování, excelentní třídění stanic

Už tady vidíte, že jde o trochu jinak řešený televizor. K 230 V se připojuje pevnou šňůrou a jeho balení je hodně úzké. Na druhou stranu ale výrobce pro přidělání nožiček použil klasické šrouby a nikoli vruty, jak je u levných přijímačů zvykem. Navíc jsou dostatečně dlouhé a že se na důležitých místech nešetřilo je vidět i na měkkých podložkách nožiček.

Instalace zahrnuje přehnané množství souhlasů v americkém stylu a potíže s anglickou softwarovou klávesnicí (jde přepnout jinam), která ovšem není zcela anglická, takže zadání hesla pro Wi-Fi může být problém na docela dlouho. Závěr je naštěstí rychlý a po důkladném proladění jste doma.

K třídění naladěných kanálů můžete využít jak oblíbených položek, tak fyzické záměny stanic nebo – nejlépe – jejich vložení. Tady si totiž s výhodou můžete vybrat více kanálů, a to i na přeskáčku, a všechny na novou pozici přesunout najednou!

Tohle se vidí skutečně málokdy!

Výborné ovládání a menu s kolováním

Dálkový ovladač má kolem OK sdruženo skoro vše důležité až na vyvolání seznamu naladěných stanic. Ten je zbytečně stranou a OK takto nefunguje. Možná ale budete takto používat EPG, které je, na rozdíl od mnohé konkurence, vysloveně po ruce a navíc je tlačítko hodně rozměrné. Po ruce jsou i dvě tlačítka pro menu nastavení. Jedno je klasické, druhé (tři čárky) kontextové i když i přes něj se dostanete do celkové nabídky ve které se taktéž dá kolovat. Škoda, že v kontextovém menu chybí volba pro zhasnutí obrazovky a ponechání zvuku.

Poblíž OK je také Home (domeček), přes který se rovněž přepnete mezi vstupy a výstupy a vedle aplikací spustíte třeba i bezdrátové zrcadlení obrazovky mobilu na televizor (tzv. T-Cast). Že to nefunguje je jiný příběh a dostaneme se k tomu záhy.

Při vstupu do programové nabídky (a i při odchodu) se zvuk nepřeruší.

Slušné EPG, HbbTV je sice nejprve třeba povolit, ale budete příjemně překvapeni

Programová nabídka zobrazí sedm stanic bez obrazu, zvuk ale stále fungoval. Vyvolání Guide někdy chvíli trvá, zvuk se ale skutečně nikdy nepřerušil! Po nabídce se nešlo volně pohybovat, změna stanice způsobila zároveň i změnu v tuneru.

EPG dovoluje zadat upozornění na pořad, televizor se však z pohotovostního režimu neprobudí. Přepnutí mezi jednotlivými dny, tedy náhled na další nabídku pořadů, bylo velmi snadné a mohli jste si dokonce vybrat i hodinu na kterou chcete přejít, což se vůbec nevidí. EPG/Guide sice nemá obrazový náhled, ale zpracované je opravdu slušně.

Aplikací vhodných pro české podmínky tu moc není, Youtube nicméně funguje, ostatně v domovském menu vidíte dlaždicovité výtahy z jeho obsahu rozdělené do sekcí, jako Film, Sport, atd.

Využít ještě v tomto okamžiku můžete (teoreticky) zrcadlení obrazovky z mobilu, které je u Thomsonu bohužel zajištěno aplikací T-Cast známou i ze značky TCL. Bohužel ani zde se neukázalo jako příliš funkční, jinak řečeno je prakticky k ničemu, a to i proto, že se zabývá věcmi které dělat nemá (výběr informací z různých zdrojů tříděný do řady kategorií) a nevěnuje se věci, kterou skutečně dělat má, totiž bezdrátovému přenesení obrazovky z mobilu, nebo z tabletu, na „big screen“, tedy velkou obrazovku televizoru.

Domovská nabídka se z valné části skládá z výstupů z Youtube. Např. pod „TV“ najdete vstupy/výstupy.

K zrcadlení bychom, stejně jako obvykle, použili tři mobilní telefony se dvěma verzemi operačního systému Android: Samsung S10 Lite (Android 10), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10). Nakonec ale stačil Galaxy S10 Lite aby se ukázalo, že i zde je aplikace T-Cast k ničemu a je to jen ztráta času. Kdyby výrobce použil bezproblémově funkční Wi-Fi Miracast uspořil by majitelům televizoru nervy a instalaci zcela zbytečného programu.

Jak vidíte, na „chytré funkce“ televizor v našich podmínkách příliš nebude, ale ještě je tu kouzelné „červené tlačítko“, tedy HbbTV. To v případě tohoto televizoru bylo – kupodivu – funkční jak na kanálech České televize, tak dokonce i u FTV Prima, kde dosti často na levných přijímačích kolabuje nebo je funkční jen částečně. iPrima už vyžadovala pro přehrání celých pořadů přihlášení, funkční to ale bylo stejně, jako například sekce Letáky či Pohádky.

HbbTV je třeba po instalaci povolit v tomto menu, což nám opět připomíná značku TCL.

A ještě drobnost – HbbTV nebylo hned po instalaci povoleno a bylo třeba jít do menu nastavení do části Systém, Nastavení HbbTV. V nastavení najdete i možnost rychlejšího spuštění televizoru, což pochopitelně vede ke zvýšené spotřebě v pohotovostním režimu. Ta je ovšem v základu extrémně nízká, a to se dnes také nevidí!

A když jsme u toho: běžně se televizor spustil za asi 16, 17 s, a to včetně naběhnutí zvuku, což je čas spíše lepší, než horší. V případě povolení volby rychlého zapnutí naběhl za 7, 8 s a i to je velmi slušné. Ještě nám chybí přepnutí z kanálu na kanál – to se odehraje během asi 3 s.

Výsledky na televizor za babku výborné!

Menu nastavení se spoustou voleb pro obraz (další nejsou vidět).

Multimediální kompatibilita slušná, přehrávání někdy náročnější

Správce souborů je textový a nijak úsporný. Přes kontextové tlačítko jde třídit a při přehrávání videa například zvolit znakovou sadu u titulků.

U multimédií, zejména u videa a fotografií, je vidět pomalejší až pomalé spouštění, a to i u třeba prostého panoramatu v JPG o velikosti 1,1 MB.

Televizor na jednu stranu zvládá přehrát muziku i ve FLAC HD, na stranu druhou někdy drhlo přehrávání videa s kompresí HEVC. Zkoušeno bylo v HD-Ready i Full HD, někdy se ale zastavilo na nějaké scéně a nepokračovalo. Jinak televizor vcelku přehrál vše s výjimkou DivX 5. Potíže měl i s testovacími soubory s rozlišením 4K. Jednou je přehrál a dvakrát nikoli, přičemž třeba napsal, že je přehrát neumí a pak to zvládl. Co uměl bezchybně, bylo pokračování při přerušení přehrávání, nastavení znakové sady u externích titulků, což umí i automaticky. Moc se ale netěšte, protože zvolený font je velmi tenký a tudíž hůře čitelný i na pouhé 3 m. Na multimédia se tak příliš spolehnout nedalo a je to spíše o příležitostném přehrání videa a fotek z dovolené.

Nic překvapivého u levného přijímače.

Informace po zmáčknutí tlačítka „i“. Někdy tu bylo zapotřebí čekat déle, jindy se neobjevily vůbec, to když bylo při čekání tlačítko zmáčknuto 2x (pamatuje si…).

Jaký je? Na danou cenu určitě slušný…

Levný Thomson v každém případě překvapil a většinou to byla překvapení příjemná. Pro naše reálie zrovna moc chytrých funkcí nenabízí, ale to obecně nejžádanější, tedy Youtube, tu je a je tu i „červené tlačítko“ dokonce ve verzi dvě. To má pro zákazníka výhodu v tom, že je připraven na nejnovější standard a ten momentálně nabízí málokterá menší značka. Zjevná kompatibilita a schopnost televizoru zpracovat i současné aplikace typicky v HbbTV verze 1.5 (nebo za jejími hranicemi), tedy typicky na České televizi a zejména u FTV Prima, zasluhuje obdiv.

Připravte se ale na to, že tlačítko vypnutí TV je na opačné straně dálkového ovladače než bývá zvykem, takže na tu bude třeba, alespoň ze začátku, myslet; tedy v případě většiny majitelů. Druhou věcí je jistá pomalost chodu. Ta se projevovala jen někdy, například při vstupu do EPG, při přehrávání některých druhů multimédií nebo třeba při odezvě na zmáčknutí tlačítka „i“. Nebylo to nic tragického a většinou televizor reagoval svižně, nebo alespoň svižněji. Nicméně si pamatoval co jsme zmáčkli a na to je také třeba myslet!

Obrazově televizor ceně odpovídá, v případě, že mu dodáte alespoň trochu lepší zdroj (třeba kanály ČT HD) dokáže příjemně překvapit i když pochopitelně například pohybová ostrost není taková, jaká by být mohla, ale uvědomte si, kde jsme. Zvukově potěší poměrně vysoký výkon zesilovače, který se, subjektivně vzato, zdá být ještě vyšší.

Thomson 50UG6300 se 127cm úhlopříčky nabízí za cenu 8.490 Kč více než odpovídající služby, nemluvě o tom, že si ho můžete pořídit ještě o pár stovek levněji v rozbalené podobě. Mimochodem Alza občas odpověďmi pobaví…

Jako například v případě dotazu „Dobrý den, zvládá televize přehrávat filmy z USB HDD? Jaké formáty?“

Odpověď – Jan, Thomson Expert: „Dobrý den, určitě pro tyto požadavky doporučujeme spíše Android TV, kde máte KODI nebo VLC a je to tudíž nejlepší na tyto účely. Nejde o formáty, resp. kontejnery, ale jde primárně o kodeky. Obecně Android TV je v tom daleko dál.“

Někdy zkrátka člověk neodpoví na otázku ani když ji čte… :).

Hodnocení

  • PRO: slušné podsvícení i obraz, vysoký výkon zesilovače v RMS (subjektivně vzato ještě vyšší…), výborné rozložení tlačítek dálkového ovladače (až na List), HbbTV 2.0 (nastupující generace) pracující ale se současnými aplikacemi na ČT či FTV Prima, extrémně nízká spotřeba v pohotovostním režimu, excelentní třídění naladěných stanic
  • PROTI: někdy pomalejší reakce (zmáčknutí tlačítka ovladače, informace zobrazované na „i“, ale někdy třeba i vstup do menu), fakticky nefunkční zrcadlení obrazovky z mobilu