UVNITŘ NAROZENINOVÝ PROGRAM – Třicáté výročí od udělení licence uplyne ve středu 25. března. Celý tento týden probíhá speciální narozeninové vysílání.

Speciální narozeninové sety se vzpomínkovým vysílání a mimořádnými vydáními pravidelných pořadů připravilo na tento týden Radio 1, které ve středu 25. března oslaví 30. výročí od udělení vysílací licence pro pražskou frekvenci 91,9 FM. Ve speciálních dílech se představí pořady Shadowbox, Zátiší, Buzz či Reggae klub. Radio 1 si ke kulatinám nadělilo také nový web, speciální třicátnický merchandise, svěží zvukový a grafický obal obou hitparád a dva nové pořady. Speciální narozeninové sety odehrají například Josef Sedloň, Jana Kománková, Ondřej Štindl, Klára Nemravová nebo Žofie Helfertová.

„Narozeninový týden nabídne bohatý program. Posluchači se mohou těšit na barvité pojetí oslav jednotlivých DJs, kterých se za vysílacím pultem, v živých denních směnách, vystřídá celkem 15. Svou troškou do třicátnického mlýna přispějí i pořady, jejichž tvůrci nachystali dvacítku speciálů. V rámci oslav se navíc představí i dva nové přírůstky do programové kolekce Radia 1. Pokud to epidemiologická situace dovolí, dorazí do vysílání naživo i zajímaví hosté,“ uvedla mluvčí stanice Klára Vlková. Obě hitparády Radia 1, Velká sedma a Hitparáda Radia 1, získají nový vizuál od Jiřího Mocka a nové autorské znělky od Tomáše Tkáče z Vinylou oceněného labelu Divnosti (Velká sedma) a Lukáše Vydry s Igorem Brusem z kolektivu Sing Sing Soundsystem (Hitparáda Radia 1).

Nový merchandise stanice nabídne trička, placky, samolepky nebo plakáty v grafickém zpracování Jana Filipa, které bude možné zakoupit v e-kiosku Radia 1 na www.radio1.cz. V programu Radia odstartuje také nový pořad Hledání ztraceného Radia 1. V prvním díle, který se bude vysílat v sobotu 27. března d 19:00, připomenou Ondřej Ježek, Ondřej Štindl a další autoři, jak vznikaly nejslavnější jingly Radia 1. Hledání ztraceného Radia 1 nabídne každou sobotu až do konce letošního roku to nejzajímavější a nejpodivnější z rozsáhlých archívů Radia 1. Představí upoutávky, zvláštnosti, jingly a obskurní díly oblíbených pořadů, někdy i těch, které už neexistují.

Hledání ztraceného Radia 1 se zaměří například na pořady Strašidelný zámek, EBM’s Not Dead, Mudrlanti nebo Půlnoční Dharma. Nabídne také výběry z některých speciálních dnů, třeba ze Dne s hudebníky. Pořad bude k dispozici i jako podcast, stačí si ho pustit z preferované podcastové služby. Partnerem Hledání ztraceného Radia 1 je výrobce bezdrátové elektroniky Niceboy. Radio 1 začalo vysílat pod názvem Radio Stalin z katakomb pod někdejším Stalinovým pomníkem v Praze na Letné v říjnu 1990, ale po týdnu pirátského vysílání mu policie zabavila vysílačku. Petici za obnovení vysílání podepsalo 30 tisíc lidí a v březnu 1991 stanice získala o Rady pro rozhlasové a televizní vysílání řádnou vysílací licenci pro pražskou frekvenci 91,9 MHz.

V současné době Radio 1 vysílá i v Plzni na frekvence 97,5 MHz, v Liberci na frekvenci 98,7 MHz, v Českých Budějovicích na frekvenci 100,2 MHz, v digitální síti DAB+ společnosti RTIcz v Praze, části Středočeského kraje, v Plzeňském, Karlovarském a Jihočeském kraji. Naladit jej lze také na internetu buď přímo na webu www.radio1.cz nebo přes služby typu Play.cz či mobilní aplikaci Radia 1.

Štítky