Poslanecká sněmovna obsadila šest ze sedmi volných míst v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Uspěli kandidáti nominovaní ANO, ODS, KSČM a Piráty.

Někdejší generální ředitel České televize Jiří Janeček zasedne v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která ze zákona reguluje obsah rozhlasového a televizního vysílání a přiděluje a odebírá vysílací licence. Rozhodli o tom poslanci na své dnešní schůzi, během níž vybrali i dalších pět nových členů RRTV. Sedmé volné místo ve „velké“ vysílací radě zůstává neobsazeno. Kandidáty do RRTV nominují přímo politické strany, které mají zastoupení v Parlamentu ČR. Jiřího Janečka do Rady nominovalo vládní hnutí ANO. Bude tak mj. dohlížet na dodržování zákona ve vysílání České televize, kterou vedl před nástupem dnešního generálního ředitele Petra Dvořáka.

Dalšími zvolenými členy RRTV jsou Jiří Maceška (rovněž za ANO), Václav Mencl a Milan Bouška (za ODS), Daniel Novák (za KSČM) a Marta Smolíková (za Piráty). Tři z šesti nových členů RRTV obhajovali mandát nebo již v Radě zasedali. O poslední neobsazené místo se utkají Lenka Králová (nominovaná SPD) a Marek Poledníček (nominovaný KDU-ČSL). Jiří Janeček po odchodu z ČT v roce 2011 pomáhal Karlu Peterkovi s televizí Šlágr a neúspěšně se ucházel o členství v Radě Českého rozhlasu. Za hnutí ANO do RRTV neúspěšně kandidoval také Daniel Koppl, někdejší šéfredaktor časopisů Strategie a Marketing a Media, později hlavní manažer mediální skupiny Empresa Media, která provozuje TV Barrandov, řadu webů a vydává časopisy jako Týden.

Štítky