Jaro je tady a i když cestování je stále ještě omezené, chataře doma žádné nařízení neudrží. Pokud se tedy nyní díváte po něčem na 12 V, něčem „smart“, tedy s aplikacemi, a něčem v „chatových“ rozměrech, pak tu pro vás máme slušný tip.

Kombinace televizoru a přehrávače disků CD/DVD je určena jak pro napájení 230 V, tak pro 12 V a v druhém případě stačí jen za 300 Kč dokoupit adaptér do autozapalovače a jedete :). Klasický zdroj je externí, napájecí kabel notebookový a šňůra na straně do televizoru dlouhá něco málo přes metr. Dvojice reproduktorů vyzařuje směrem dolů a zesilovač je zásobuje 2x 5watty.

Televizor je vybaven kompletní sadou tunerů (DVB-S2 s funkcí Skylink FastScan), řadou domácích aplikací, HbbTV a připojením na internet pouze přes Wi-Fi 4 i když jde – kupodivu – i o 5 GHz.

Finlux 24-FDM-5660 byl pro provoz českého DVB-T2/HEVC ověřen u CRA a získal tak logo „DVB-T2 ověřeno“. Wi-Fi je certifikovaná a k dispozici je i zrcadlení obrazovky z mobilu. Nechybí EPG a multimediální přehrávač.

A protože jde o televizor svým způsobem přenosný, nebo převozný, vyzkoušeli jsme i streamování přes mobilní datovou síť, a to tak, že jsme z mobilu udělali přípojný bod, napíchli na něj přes Wi-Fi televizor a jeli přes zabudované aplikace, resp. HbbTV.

A klaplo to na první dobrou!

Jediné, na co v tomto okamžiku musíte zapomenout, je zrcadlení obrazovky…

Svižná instalace, Wi-Fi i s WPS

Televizor je pochopitelně plastový, včetně podstavce a jeho nohy. Sestavíte ho ale snadno za pomoci dvou sad šroubů, které mají naštěstí hodně odlišný průměr. Daleko horší je dostat se do dálkového ovladače se speciálně zajištěným víčkem, což příliš nesvědčí o důvěře ve výrobní kvalitu. Dneska se to totiž už naprosto nedělá!

Jakmile k sestavenému televizoru připojíte všechnu kabeláž a zapnete ho, objeví se tradiční menu značky kde na jedné obrazovce vidíte výběr jazyků, na další pak zemi, atd., atd.

Pro připojení přes Wi-Fi, což je zde nutnost (konektor RJ-45 tu není), můžete použít tlačítko WPS.

Co se týče třídění naladěných kanálů, OK v tuneru vyvolá seznam v němž je můžete i setřídit a mazat. Přesun na novou pozici se dělá přímým zadáním čísla, stanici také můžete umístit přímo na lištu domovské nabídky k čemuž se ještě dostaneme.

Zde to vypadá na dvě volná funkční tlačítka, ale na dodaném ovladači bylo k naprogramování jen levé. Na pravém se nacházel Amazon Prime.

Velmi dobré ovládání, solidní domovská nabídka

Poněkud načinčaný (Finlux… 🙂 dálkový ovladač v hodně lesklé černé má výrazné barevné klávesy a tlačítka video služeb. S výhodou si ale můžete na jedno tlačítko zvolit jinou funkci. V menu jsme volbu nenašli, nakonec programování probíhalo trochu zvláštně dosti dlouhým podržením tlačítka a následným automatickým přepínáním mezi zjevně předem zadanými funkcemi. Mezi nimi byla i aplikace Lepší.TV…

Rozložení tlačítek kolem OK je vynikající. Po ruce je tak EPG, rychlé informace o kanálu/pořadu a také přístup třeba na HbbTV.

Nabídka tzv. domovská. Vlevo vidíte další menu na vodorovných lištách à la Android TV.

Aplikace na domovské liště můžete mazat i přesouvat, v menu je také můžete obnovit do původní podoby. Jde sem umístit i televizní kanál, ale je to děláno tak nešikovně, že skončil vždy na konci velmi, velmi dlouhé domovské nabídky v níž se kolovat nedá. Takže zasednout na kanape a setřídit (vyřadit) na rozumnou míru a nechat jen ty aplikace, které využijete.

Celá domovská nabídka, včetně zvláštních lišt vstupů a výstupů a nastavení, je udělána slušně, pokud ji například vyvoláte při spuštěné aplikaci nebo v HbbTV, nabídne úpravu obrazu a také třeba zvuku. Tady už se částečně kolovat dá, což příjemně urychluje ovládání.

V tomto ohledu je celá platforma, kterou využívá i řada dalších menších značek, udělána velmi dobře, je stabilní a i počtem lokálních, či dobře lokalizovaných aplikací určitě překvapí. O2 tu pochopitelně není, ale tahle značka není prakticky nikde a zcela záměrně tuto sféru zanedbala doufaje, že prodá set-top boxy na kterých ještě vydělá. To se sice částečně splnilo, ale narazila na limity, takže změna politiky a na aplikacích se už pracuje. Zda ale jedna bude i pro tuto platformu, netušíme.

Programová nabídka má dva náhledy – klasický a tento ve stylu „Nyní a Potom“. Ke každé si můžete navíc nechat zobrazovat podrobnější popisek pořadu tak, jako na snímku.

Solidní EPG, pomalejší HbbTV, řada dobrých aplikací

Programová nabídka má dva náhledy: běžný s časovou osou a ve stylu „teď běží a následující pořad“. Zobrazuje se 11 kanálů nebo 7 při zapnutí automatického zobrazování informace o pořadu. Přechod na další den je snadný stejně, jako dostupnost nejrůznějších filtrů. Na pořad se můžete nechat upozornit, televizor se ale z pohotovostního režimu neprobudil.

HbbTV bylo povoleno hned po instalaci, a počítejte s tím, že bude vyžadovat trochu trpělivosti. Bylo to vidět už na ČT, dále bylo zkoušeno na Seznam.cz TV a také na Primě, kde bylo většinou ještě pomalejší, ale stále použitelné. V každém případě úvodní nabídka Primy zpravidla nabíhala rychleji než bychom čekali.

U ČT jsme někdy museli dosti dlouho čekat například v informacích o pořadu při snaze přeřadit díly, při přehrávání pak bylo vidět, při změně kvality, několikeré opětné spouštění při skoku na příslušnou pozici.

Zabudované aplikace, nebo třeba HbbTV, můžete využít jednak přes přímé napojení na internet přes Wi-Fi, nebo si můžete na telefonu udělat tzv. mobilní hotspot a do aplikací IPTV/VoD nechat proudit data přes něj, což se může na cestách, nebo na chalupě/chatě, hodit. V tomto okamžiku už ale nemůžete používat zrcadlení obrazovky, takže takto aplikaci z mobilu (tu kterou nemáte přímo v TV – třeba zmiňované O2) do televizoru nedostanete. V tomto ohledu jste tak odkázáni na to, co je v něm k dispozici. Nabídka je ovšem na takovouto malou platformu slušná a největší lákadla představují Lepší.TV u níž lze využít i HBO GO, a Skylink Live TV v české i slovenské podobě. Nechybí ale ani obvyklé Youtube a Youtube Kids, což se dnes obzvláště hodí.

Skylink Live TV jel jako po drátkách, přihlášení přes QR kód je vskutku ukázkově jednoduché. U Lepší.TV bylo tu a tam znát, že se jede na pomalejší platformě, takže někdy nastalo drobné zpoždění obrazu vůči zvuku.

Zrcadlení obrazovky jsme vyzkoušeli tentokráte pouze s mobilem Samsung Galaxy S10 Lite (Android 11) a vše bylo bezproblémové (při napojení přes Wi-Fi – v případě spuštění 4G/LTE funkce nepracuje). Kvalita obrazu se blížila úrovni zdroje, což je pochopitelně výborné.

Menu nastavení je dostupné i v domovské nabídce a k dispozici jsou tu i tzv. rychlé volby.

Slabá multimédia přes síť, daleko lepší přes USB, vcelku klasické CD/DVD

Kompatibilita je u mechaniky CD/DVD udávána mj. i pro CD Audio, CD-R/RW, DVD+-R/RW a přehrát by rovněž měly jít fotografie v JPG a Kodak Picture CD (nezkoušeno) a CD s MP3. V praxi jsme také drtivou většinu vyzkoušeli, včetně originálních CD a DVD.

V případě zasunutí originální CD Audio se z neznámých důvodů automaticky nespustí přehrávání a ukázal se jen seznam stop. Ty je pak zapotřebí spustit ručně (!?). To bychom pochopili u CD-R s MP3, kde to ostatně takto funguje (vysloveně české znaky vypadávají). Nicméně alespoň funguje automatické přehrávání dalších skladeb v adresáři.

Originální DVD-Video funguje tradičně, to vypálené naběhne na strukturu disku, kde lze přehrávání manuálně odmáčknout.

Na domovské liště najdete i ikonu „Sdílení audia a videa“, která vás vezme – v případě, že ho používáte – na nějaké síťové médium. Využije k tomu klienta DLNA a v našem případě bylo možné se pohybovat po adresářích a filtrovat audio podle interpreta, zkrátka pouštět muziku podle chuti. Bohužel tu chybí možnost vypnout obraz a ponechat pouze zvuk, což by se hodilo i jinde a z hlediska spotřeby by to bylo dokonalé.

Co se týče videa (jde vlastně o vstup na síťová multimédia a najdete ho také mezi vstupy a výstupy), počítejte s velmi omezenou kompatibilitou (přehrálo se zejména MPEG-4 AVC, ale jen někdy) a použitelnost v domácí praxi je nízká. Nejen na chatě či chalupě je tak lepší jít přes USB, kde je kompatibilita na nesrovnatelně vyšší úrovni a přehrají se i věci, které ze sítě televizor nezvládne. Navíc můžete vše jet na jeden zátah a nemusíte dopředu vybírat zda chcete fotky, muziku či video. V prvním případě jsme přehráli JPG a BMP, v druhém MP3 a WAV, které ale někdy zlobilo, a u videa například i různé formáty v kontejneru MKV (MPEG-4 AVC, MPEG-H, H.264 i H.265, atd.).

Televizor si nepamatuje pozici na které skončil, rozumí si ale s interními i externími titulky a velikost jejich fontu jde výtečně nastavit v řadě velikostí, takže na ně vidíte klidně i ze čtyř metrů. Přímo zvolit znakovou sadu ale nelze a vybírá se jen čeština. Fungovalo to ale prakticky vždy.

Tlačítko Info: vlevo po prvním stlačení, informace vpravo nahoře se přidají po druhém.

Jaký je? S opravdu slušnou platformou a dobrými aplikacemi

Finlux používá platformu, která je jednoduše dobrá a vyzrálá. Domácí aplikace i obvyklé Youtube fungují, vše bylo stabilní a bez nějakých restartů. Televizor pracoval docela svižně, v HbbTV si pochopitelně tu a tam počkáte, ale to je prostě současnost a zbytečně nadité aplikace nejen u Primy. Po HbbTV 1.5 se zkrátka chtějí věci, pro které vůbec nebylo určeno, takže to nesvádějme na zařízení.

Z našeho pohledu je ovšem škoda, že chybí vypnutí obrazovky (běží pouze zvuk), což by se obecně hodilo a zde – v případě napájení z 12V – o to více!

Finlux 24-FDM-5660 je univerzální televizor nejen pro víkendovou nemovitost, ale třeba i do malých prostor nebo třeba do dětského pokoje. Tam sice disky CD/DVD nefrčí, ale pořád tu máme přehrávání přes USB a částečně i DLNA (lokální síť). A pořád tu jsou aplikace a Youtube, včetně předinstalovaného Youtube Kids.

Televizor je ale zejména pro ty, kteří chtějí něco „chytrého“ a zároveň využijí i napájení přes 12 V . Slušných lokálních aplikací je tu docela dost, pracují i přes mobilní data a i o tohle dnes jde. Pokud to neoceníte, je škoda utrácet, protože tu jsou výrazně levnější televizory bez aplikací a připojení k internetu.

Hodnocení

  • PRO: stabilní platforma, Wi-Fi i na 5 GHz, řada lokálních či dobře lokalizovaných aplikací, všestranné napájení, výtečná multimédia přes USB, ale…
  • PROTI: …nízká kompatibilita u těch přes DLNA, nelze vypnout obrazovku a nechat v chodu pouze zvuk

Štítky