Dosavadním vlastníkem největšího provozovatele televizních a rozhlasových vysílačů, datových center a dalších služeb byly investiční fondy ve správě Macquarie Asset Management.

Největší tuzemský operátor sítí pro pozemní digitální televizní i rozhlasové vysílání České Radiokomunikace změní majitele. Investiční fondy ve správě Macquarie Asset Management dnes oznámily prodej Českých Radiokomunikací (CRA) fondům Cordiant Digital Infrastructure. „Máme radost, že jsme koupili CRA od Macquarie. CRA jsou národním šampiónem s bezkonkurenčním portfoliem aktiv v klíčové evropské zemi. Těšíme se, že můžeme společně s jejich silným manažerským týmem, zaměstnanci a ostatními důležitými partnery pokračovat v budování CRA jako vedoucí digitální infrastrukturní platformy obsluhující trhy vysílání, telekomunikací a datových center,“ prohlásil Steven Marshall, předseda představenstva Cordian Digital Infrastructure. Podmínky transakce nebyly zveřejněny.

Nový vlastník CRA je známým investorem do základních infrastruktur, jako jsou datová centra, sítě optických kabelů a televizních, rozhlasových a mobilních vysílačů. Působí ve Velké Británii, řadě zemí Evropské unie a v Severní Americe. Fondy Cordiant Digital Infrastructure Trust spravuje společnost Cordiant Capital Inc. CRA provozují síť 660 telekomunikačních vysílačů, z toho 86 využívaných pro šíření televizního a 97 pro šíření rozhlasového signálu, a 3 730 kilometrů optických kabelů. Kromě podpory celoplošného vysílání a konektivity nabízejí rovněž cloudové služby a služby datových center a stojí v čele rozvoje technologie pro internet věcí napříč Českou republikou.

„Jsme hrdí na to, že jsme mohli podporovat růstový příběh CRA v posledním desetiletí a stát u proměny této společnosti z vlastníka a provozovatele vysílací infrastruktury tradičního typu v přední platformu pro digitální infrastrukturu,“ komentoval prodej CRA Martin Gebauer, šéf infrastrukturního týmu Macquarie Asset Management pro střední a východní Evropu, který dříve působil i jako generální ředitel CRA. „Bylo nám potěšením při této transformaci úzce spolupracovat s týmem CRA a jsme nadšeni, že jsme pro společnost dokázali najít nového vlastníka, který dále upevní vedoucí pozici CRA na domácím trhu,“ dodal.

Dosavadní vlastník CRA, fondy Macquarie, firmu převzaly v roce 2011, do zdárném dokončení první televizní digitalizace a přechodu z pozemního analogového na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T. Nyní CRA provozují dvě celoplošné sítě DVB-T2, jsou klíčovým partnerem a technickým provozovatelem DVB-T2 sítě České televize a analogových a digitálních sítí Českého rozhlasu. Investují také do zavádění mobilních sítí páté generace (5G) a vybudovaly zázemí pro jedinečnou nabídku služeb v oblasti internetu věcí, cloudových služeb a služeb datových center.