Původní program bude nová digitální stanice vysílat denně od šesté hodiny ráno do půlnoci, poté bude přebírat vysílání Radiožurnálu.

Pouhé dva týdny zbývají do chvíle, kdy v pátek 21. května odstartuje nová digitální stanice Radiožurnál Sport, stálý sportovní program Českého rozhlasu. Co od něj očekávat? Veřejnoprávní rozhlas o něm mluví jako o nadstavbě pro sportovní příznivce, která nabídne kompletní přenosy klíčových sportovních událostí, zatímco Radiožurnál si ponechá vstupy a případně celé přímé přenosy zápasů národní reprezentace. Obě stanice budou poměrně dost propojené. Radiožurnál Sport bude například přebírat veškeré zpravodajské relace Radiožurnálu, ale už ne publicistiku. A od půlnoci do šesté hodiny ráno bude Radiožurnál Sport kompletně vysílat program „velkého“ Radiožurnálu. Denní vysílání nové stanice bude mít podobné schéma jako mateřský Radiožurnál.

Ranní vysílání nabídne Radiožurnál Sport od 6:00 do 10:00 hod., mezi desátou a jedenáctou půjde denně rozhovor, následovat bude od 11:00 do 15:00 hod. první odpolední blok, od 15:00 do 20:00 hod. druhý odpolední blok a od 20:00 do 24:00 hod. večerní blok. „Formát každé hodiny je obdobný jako u odpoledního Radiožurnálu. V každé hodině zprávy v celou i půl, čtyři příspěvky, dva moderátorské vstupy a 10 písní,“ popsal Český rozhlas v podrobném materiálu, který minulý týden projednala Rada Českého rozhlasu. Co se týká dopoledních rozhovorů, v pondělí je bude vést bývalý hokejista a olympijský vítěz z Nagana Martin Procházka, v úterý bývalá tenistka Andrea Sestini Hlaváčková, ve středu se budou střídat David Novotný, Ladislav Hampl, Pavel Nečas a další čeští herci a sportovní fanoušci, ve čtvrtek je povede vodní slalomář Vavřinec Hradilek a v pátek bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová.

Co nabídnou specializované magazíny?

Radiožurnál Sport nabídne i specializované Velké sportovní zprávy s přehledy výsledků, a to čtyřikrát denně po sedmé hodině ráno, hodinu po poledni, po šesté večer a hodinu před půlnocí. Několikrát denně stanice odvysílá půlhodinové tematické magazíny s dvěma až třemi příspěvky a dvouminutovou Sportovní encyklopedii. Redaktoři také připraví relaci Sport na zahraničních webech a O čem píší noviny (obdoba pořadu z „velkého“ Radiožurnálu). Ve vysílání se objeví i Hity sociálních sítí, jednou týdně Sportovní zeměpis a každý den soutěž pro posluchače. Co se týká tematických magazínů, zaměří se vždy na konkrétní sport a soutěže. V pondělí tak půjdou magazíny o české a anglické fotbalové lize, české hokejové lize, tenisu a kalendárium.

V úterý stanice nabídne Sportování dětí s dětmi, Německá fotbalová liga, Magazín o NHL a Evropské fotbalové ligy. Na středu připraví Radiožurnál Sport speciální Basketbalový magazín, Hokejové ligy v Evropě, Nižší české fotbalové soutěže a Sportovní zeměpis zaměřený na netradiční sporty. Ve čtvrtek půjde o Outdoorový sport, Atletický magazín, Kam za rekreačním sportem? a Cyklistika profi/hobby. Na pátek stanice připraví magazíny Menší a malé sporty, Fitness magazín / Jak správně sportovat, Alpské lyže / Golf a Motoristický magazín. V sobotu půjdou Halové sporty – volejbal, házená a florbal a Hobby magazín – spotřebky. V neděli pak Biatlon a běhy lyže / vodní sporty a Sport handicapovaných.

Jaké přímé přenosy nabídne Radiožurnál Sport v květnu?

Zásadní budou pro Radiožurnál Sport přímé přenosy sportovních utkání. Slibuje kompletní zápasy fotbalové a hokejové reprezentace, závody či zápasy na velkých sportovních událostech typu olympijských her nebo mistrovství světa a mimořádné události s českou účastí (např. finále grandslamového turnaje). Z domácích soutěží pak z každého kola nejvyšší fotbalové ligy nabídne vždy jedno vybrané utkání z každého kola. Konkrétně během května pak Radiožurnál Sport nabídne přenosy z Mistrovství světa v hokeji, tenisového French Open, Mistrovství Evropy ve vodním slalomu, Desetiboje v Götzisu, kvalifikační zápasy v basketbalu na olympijské hry, cyklistické Girod’Italia, Světový pohár v rychlostní kanoistice, kvalifikaci ve veslování na olympijské hry, kvalifikaci rychlostních kanoistů na olympijské hry či Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let a Mistrovství Evropy v plavání.

Díky nové stanici Radiožurnál Sport se vrátí i legendární pořad S mikrofonem za hokejem, který existoval 54 let a od roku 2019 z něj zůstaly jen fragmenty ve vysílání Radiožurnálu. Obnovy se dočká i pořad S mikrofonem na fotbalem. Prodouvým vysíláním budou provázet moderátoři Jan Říha a Vojtěch Šafář (ranní blok), Radek Šilhan a Ondřej Prokop (první odpolední blok), Karel Janů a Štěpán Pokorný (druhý odpolední blok) a Martin Minha a Markéta Svozilová (večerní blok) s náhradníky Davidem Nyčem, Lukášem Michalíkem, Miroslavem Burešem a Janem Suchanem. Stanice již spustila zaváděcí kampaň, v níž využívá základní grafický prvek červených sluchátek s logem Českého rozhlasu. Ambasadory stanice se stali sportovci Karolína Plíšková, Nikola Orgodníková, Adam Ondra, Lukáš Krpálek a Zdeněk Štybar.

A kde a kdy Radiožurnál Sport naladíte? Od pátku 21. května bude tato stanice vysílat v celoplošné digitální síti ČRo DAB+ s pokrytím 95 procent obyvatel České republiky. Pro její příjem je potřeba digitální rozhlasový přijímač DAB+. V Čechách bude Radiožurnál Sport vysílat na kanálu 12C, na Moravě pak na kanálu 12D. Zájemci ho naladí také prostřednictvím internetu a aplikací Českého rozhlasu pro chytrá zařízení. Český rozhlas počítá pro Radiožurnál Sport s ročním rozpočtem ve výši 8,7 milionu korun (pro letošní rok s ohledem ke startu koncem května 5,6 milionu korun).

Štítky