Dvojka tak bude moci zaplnit přibližně dvě hodiny denně dokumenty, filmy, seriály a dalšími pořady určenými pro svoji primární cílovou skupinu.

Souběžné vysílání vybraných dětských pořadů na programech ČT 😀 a ČT 2 skončí se začátkem letošních letních prázdnin. Radě České televize to podle serveru Český rozhlas Digitální rádio řekl programový ředitel ČT Milan Fridrich. Z vysílání Dvojky tak zmizí Večerníček, ale například i všednodenní Kouzelná školka či víkendové Studio Kamarád. Tyto a další dětské pořady vysílala ČT 2 souběžně s Déčkem kvůli omezené dostupnosti dětského kanálu v době po jeho startu v roce 2013. Tehdy totiž Déčko vysílalo v tzv. multiplexu 1a, který využívat kapacitu Regionální sítě 7 s pokrytím okolo 85 procent obyvatel Česka, a tako v Regionálních sítích 10 a 20 s minimálním dosahem.

Později se Déčko objevilo i v multiplexu 3, který však také neměl pokrytí stejné jako veřejnoprávní multiplex 1 s dalšími programy ČT. Toho Déčko dosáhlo až spuštěním veřejnoprávní přechodové sítě DVB-T2 na jaře 2018. V té době však ještě nebyla řada domácností připravena na příjem DVB-T2 a vypnutím Déčka v multiplexu 3 mnozí přišli o možnost dětský program sledovat. ČT proto provedla úpravy v multiplexu 1, osekala některé dosavadní služby a zařadila do této sítě i Déčko. Minimálně od jara 2018 tudíž mohli Déčko i ČT 2 naladit všechny domácnosti, které přijímají signál České televize pozemní cestou. Souběžné vysílání vybraných dětských programů na ČT 2 ale pokračovalo další více než tři roky.

Zachování Večerníčku a dalších pořadů pro děti na Dvojce souviselo podle Fridricha se špatným terestrickým příjmem Déčka u 400 až 450 tisíc domácností. Tento počet představoval poměrně zásadní podíl na sledovanosti. Společně s Déčkem bylo třeba vyřešit i příjem kulturního kanálu ČT art, který využívá stejnou programovou pozici a vysílá denně od 20:00 do šesté ranní.

Štítky