Série začne nymburským setkáním provozovatelů elektronických komunikací, následovat bude pražská konference DIGIMEDIA 2021 a pardubické RADIKOMUNIKACE 2021.

Tradiční konference o médiích, digitalizaci a telekomunikacích pomalu klepou na dveře. Loňské ročníky musely být kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru zrušeny, letos pořadatelé předpokládají, že akce proběhnou za standardních podmínek fyzicky, tedy nikoli formou online setkání přes monitory počítačů a notebooků. Tři nejznámější odborné konference, které věnují významný prostor televiznímu a rozhlasovému vysílání, se uskuteční již v září a říjnu. Ve čtvrtém zářijovém týdnu budou dokonce dvě akce den po sobě. Nejprve v úterý 21. září setkání provozovatelů elektronických komunikací, které v Nymburce pořádá tamní společnost Lica, ve středu 22. září bude následovat konference DIGIMEDIA 2021 v Praze a 19. až 20. října další z letitých konferencí RADIOKOMUNIKACE 2021.

Nymburk: po roční přestávce a s panelovou diskusí

Nymburské setkání provozovatelů elektronických komunikací proběhne již po čtyřiadvacáté ve Sportovním centru v Nymburce. „Na akci nebudou chybět operátoři kabelových televizí, poskytovatelé programů, provozovatelé TELCO sítí a Internet Service Poskytovatelé. Kromě prezentací a odborné diskuse v konferenční místnosti nabízíme možnost představit své služby a produkty na vlastním stánku. Na akci jsou vítáni všichni, kdo mají zájem o novinky a sbírání nových zkušeností,“ upřesnil za pořadatele Petr Link ze společnosti Lica Czech. Detailní program semináře zveřejní organizátoři začátkem září na webu www.lica.cz, již nyní ale slibují i tradiční panelovou diskusi o televizní a rozhlasové digitalizaci, kterou bude moderovat šéfredaktor serveru Televizníweb.cz Jan Potůček.

Praha: DIGIMEDIA otevře i nepříjemná témata

Konference DIGIMEDIA 2021 se uskuteční již po šestnácté, a i letos ji bude hostit Česká televize ve svém Kongresovém sálu v Praze na Kavčích horách. Ponechá si tradiční strukturu tří základních programových bloků. První se bude věnovat televizím. Zaměří se na rozvoj pozemní digitální televize po dokončení přechodu na DVB-T2, dotkne se otázky přidělování rozvojových DVB-T2 sítí 25 a 26, ale i na téma HD verzí komerčních programů v pozemním vysílání. Rozlišení obrazu bude hrát roli i v diskusi o Ultra HD televizorech na českém trhu a nedostatku obsahu v nativním rozlišení 4K/UHD a 8K.

DIGIMEDIA 2021 se také dotkne plánů České televize na posílení regionálních zpravodajských relací v éře DVB-T2, kdy vedle Událostí v regionech vysílaných z Prahy, Brna a Ostravy mají vzniknout ještě další dvě relace odbavované z Hradce Králové a Českých Budějovic. Druhý blok konference DIGIMEDIA 2021 se zaměří na mobilní sítě nové generace 5G a jejich případné využití pro broadcasting. Nejprve shrne první zkušenosti s 5G sítěmi v České republice a poté si položí otázku, zda bude možné tyto sítě v budoucnu využít i pro televizní vysílání. V sousedním Německu se na sklonku loňského roku uskutečnil první sportovní televizní přenos odbavovaný přes sítě 5G, který místo profesionálních kamer snímaly chytré 5G telefony. Tzv. „5G Broadcast“ někteří považují za budoucnost pozemního televizního vysílání, které časem nahradí dnešní DVB-T2, jiní upozorňují na datovou náročnost takového řešení.

Chybět nebude ani téma rozhlasové digitalizace a obecně rádií, kterému bude vyčleněn celý třetí blok konference. Letošní rok bude pro DAB+ přelomový: Ministerstvo kultury má připravit strategii rozvoje digitálního vysílání Českého rozhlasu. Velkou diskusi vzbudí plán na další prodlužování tzv. transformačních licencí komerčních rádií pro analogové vysílání v FM pásmu, které měly končit v roce 2025. Dalšími tématy budou přidělování celoplošných sítí DAB+ určených pro komerční rádia a certifikace digitálních rozhlasových přijímačů DAB+ Českými Radiokomunikacemi. Celý program konference je k dispozici zde.

Pardubice: letos pouze dva dny, zato bohaté!

Třetí podzimní konference, pardubické RADIOKOMUNIKACE 2021, se letos omezí na dva dny (z dříve standardních tří). První den bude věnovaný správě rádiového spektra a legislativě a digitální televizi a rozhlasu. Český telekomunikační úřad představí, jak se připravuje na světovou radiokomunikační konferenci WRC 2023, a také zveřejní rozvojová kritéria pro sítě 5G uložená v rámci výběrového řízení na bloky v pásmech 700 MHz a 3 400 až 3 600 MHz. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se zamyslí nad právními dopady novely zákona č. 196/2009, která umožňuje prodloužit transformační licence pro FM rozhlasové vysílání v České republice. Ministerstvo průmyslu a obchodu shrne hlavní milníky dokončeného přechodu na DVB-T2 a ČTÚ svoji roli v tomto procesu. Budoucnosti DVB-T2 vysílání se budou ve svých přednáškách věnovat České Radiokomunikace a Digital Broadcasting.

Konference nabídne i přednášku o standardu DVB-I a také o technické kvalitě FM a DAB+ rozhlasového vysílání v Česku. Samostatnou prezentaci bude mít provozovatel DAB+ multiplexu RTIcz a jistě zajímavý bude i příspěvek o praktických zkušenostech s dokrýváním celoplošných sítí DVB-T2 při využití velkých jednofrekvenčních sítí (SFN). Český rozhlas nabídne prezentaci na téma Vliv datových toků na subjektivní vnímání zvukové kvality zřetězených neentropických zvukových kodeků. Ke všem těmto tématům pak proběhne velká panelová diskuse. Ve druhém dni se konference RADIOKOMUNIKACE 2021 zaměří na mobilní komunikaci, aplikace a bezpečnost, satelitní komunikaci a další radiokomunikační aplikace, například na technologii pro komunikaci s vozidly, bezpečnost 5G sítí, autonomní automobily, moderní komunikaci na železnici, apod. Celý program konference je k dispozici zde, podrobněji se této akci budeme věnovat v pondělním článku.