Ani přes extrémní výkyvy počasí nedošlo k žádné kolizi pozemního digitálního televizního a rozhlasového vysílání, ani k poškození vysílačů.

Zatěžkávací zkouškou, která dosud asi neměla obdoby, si v uplynulých dnech prošly televizní a rozhlasové vysílače v České republice. Vlna extrémních bouřek, přívalových dešťů a větrných smrští však nezpůsobila žádnou kolizi pozemního digitálního televizního a rozhlasového vysílání, konstatují České Radiokomunikace (CRA). Navzdory obtížným podmínkám nebyly vysílače poškozeny a nedošlo k výpadkům. Potvrzuje se tak, že pozemní digitální a rozhlasové vysílání patří k nejspolehlivějším platformám pro distribuci signálu vůbec. Není závislé na fungování internetu, vysílače mají vlastní záložní systém napájení prostřednictvím diesel agregátů a jsou tak připravené na fungování i v krizových podmínkách.

„Vysílače jsme samozřejmě dozorovali po celou dobu,“ ujistil ředitel regulace CRA Marcel Procházka. „Rozhlasové a televizní vysílače byly po celou dobu extrémního počasí v provozu. Nebyly přímo zasaženy nejhorším větrem, proti bouřkovým jevům jsou však velmi dobře chráněny a k výpadkům obvykle nedochází. Vysílače jsou samozřejmě jako nejvyšší stavby vystaveny nepříznivým meteorologickým jevům, jsou ale velmi dobře konstrukčně zabezpečeny pro tyto nepříznivé situace,“ dodal Marcel Procházka.

Platformu pozemního vysílání využívá pro příjem televize v Česku přibližně 60 procent domácností. Pozemní televizní vysílání pokrývá svým signálem více než 99 procent domácností v České republice a pozemní televize je pro diváky jedinou bezplatnou platformou. Řada programů je navíc dostupná v HD kvalitě. Pozemní televizní vysílání také umožňuje přístup k interaktivním službám, videu na přání a do archivů televizních stanic prostřednictvím červeného tlačítka (technologie HbbTV).

Úvodní foto: Wikimeida Commons / Mircea Madau