TCL se s tím příliš nemaže. Slogan svědčí o značném sebevědomí a také o marketingu, který se s tím ale dnes – obecně vzato – nemaže vůbec. Ale tak jak tradiční značky ustupují, nové čínské nastupují. To je současná realita trhu s televizory pochopitelně až na Samsung, který zatím neotřesitelně vládne skoro dvě desítky let.

 

AKTUALIZOVÁNO: Pod sloganem „Zrozen k vítězství“ (či tak nějak) tu máme přijímač vyšší střední třídy s Android TV, výborným příjmem DVB-T2 a také s Dolby Vision a Dolby Atmos.

AKTUALIZOVÁNO, 10:30 hod.: Dorazila odpověď na naše dotazy, takže… Panel je skutečně 120 Hz, rozhraní HDMI 2.1 (plnohodnotná) jsou tu dvě (viz tabulka) a Wi-Fi je opravdu Wi-Fi 5 (MIMO). Dále citujeme: „C728 má 120Hz panel, což v konkrétním případě znamená, že dokáže interpolovat snímky do hodnoty max. 120 FPS (u všech zdrojů – filmy, vysílání, hry…) a také díky kombinaci s HDMI 2.1 dokáže přijímat signál ve 4K@120 Hz, takže hráči next-gen konzolí si zahrají ve 120 FPS a zároveň ve 4K rozlišení. Propustnost je 48 Gb/s. – plná pro specifikaci HDMI 2.1.“

 

TCL 55C728 ve 140 cm (55″) přijde na 24.990 Kč a k dispozici jsou ještě velikosti 165 cm (65″) za 32.990 Kč a 191 cm (75″) za 44.990 Kč. Novinka roku 2021 nabídne operační systém Android TV 11, obnovovací frekvenci až 120 Hz (někde se uvádí 100 Hz – zjišťujeme to), což je hodně zajímavé, a kupodivu také pouze osmi bitové barvy. Ze stránek TCL se můžete rovněž dozvědět udávanou (odhadovanou) životnost panelu LCD (QLED) 30.000 hodin. Bez zajímavosti není ani to, že jako uživatelské rozhraní je oficiálně udáváno „Android TV UI + TCL TV UI“.

I k tomu se dostaneme.

TCL má svůj vlastní systém s umělou inteligencí pro zlepšení obrazové kvality. Říká mu AiPQ. V menu ale neočekávejte bohaté volby. Zapnete v podstatě jen přizpůsobení obrazu a zvuku místnosti.

Jedním z nejdůležitějších údajů jsou do budoucna systémy přehrávání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR. Vedle těch základních je tu i Dolby Vision IQ, takže máte v podstatě vše. Doplňuje ho audio systém s reproduktory od společnosti Onkyo i když repro vyzařují do podstavce (hliník) a jsme stále u systému 2.0. Basy ale za provozu nechybí!

Výbavu doplňuje Wi-Fi 5 i když někde se hovoří o Wi-Fi 4 a i to zjišťujeme; vznesli jsme dotaz na místní zastoupení, takže uvidíme.

Podivná instalace, jednoduché třídění kanálů

Stahovat z obrazovky různé polepy a igelitové pásky bylo pomalu horší než pracovat s českou dálniční známkou. Strávíte s tím hodně času a nějak jsme nepochopili, proč tu tohle všechno vlastně je. Ani smontování podstavce není nejsnazší a nepochybně by bylo nejlepší, kdyby namísto dvou dílů přišel vcelku. Navíc vypadá docela zvláštně, takže se vám možná nebude chtít ani uvěřit, že takto k sobě patří. Naštěstí se nic nedá otočit a všechny šrouby jsou stejné.

Instalace Android TV je ještě otravnější než jinde a například „češtinu“ jsme z neznámých důvodů vybírali dvakrát stejně, jako některé další položky instalace. Matoucí bylo i ladění v němž se hned na začátku objeví volba Pokračovat. Pokud ji zmáčknete, k čemuž televizor vysloveně nabádá, nenaladí se nic. Proč se volba neobjeví až po proladění pásma netušíme.

Aby toho nebylo málo, je tu nejen účet Googlu, ale i TCL, párování dálkového ovladače, které však nic nedělalo, a to jsme ho podle pokynu drželi metr od TV (proč?) a je tu i spousta, ale spousta odsouhlasování čehosi. Tohle je snad nejdelší instalace televizoru jakou jsme kdy viděli, včetně jiných zařízení s Android TV!

Ze seznamu kanálů se dostanete i do jejich třídění…

Když se tím vším prokoušete zjistíte, že jste skončili na ikoně Netflixu a běžný majitel možná ani nebude vědět, jak se přepnout do televizního vysílání, protože na to samozřejmě nejste upozorněni. Tahle otravnost je jedním z hlavních důvodů toho, proč je řada lidí na Android v televizoru vysazena a nedivíme se jim.

Mimochodem na živé televizní vysílání se přepnete pomocí ikony umístěné na úvodním pruhu o kus dál vpravo s nápisem „TV“. Na ovladači pak volbu překvapivě najdete mezi vstupy a výstupy, která je dělána docela zvláštně, ale šikovně. Přepnete se tu totiž třeba i do domovské obrazovky.

Ještě nám zbývá třídění kanálů. To se dělá třeba prohozením jedné stanice za druhou a volby najdete v seznamu kanálu, který je vyvolatelný tlačítkem OK.

TCL stále dodává dva dálkové ovladače. Zjednodušený a klasický. Tady jsou v detailu.

Slušné ovládání, dvojí menu nastavení, jedno dokonce i s kolováním

S televizorem dostanete dva ovladače, což je způsob od kterého už konkurence odešla. Oba je vidíte na fotografii výše (a také ve fotogalerii) a ten plnohodnotný představuje tradiční tyčinku TCL. Ten zjednodušený postrádá zejména EPG/Guide, takže je pro běžné televizní vysílání obtížně použitelný. Nadále se tedy věnujme tomu plnohodnotnému.

Kolem OK je soustředěno vše důležité, včetně zmiňovaného EPG a „ozubeného“ kolečka pro vstup do menu TCL s obrazovými a zvukovými volbami a je tu i práce s kanály. S výhodou se v něm také nechá kolovat stejně, jako v kontextovém menu TCL (tři vodorovné čárky).

Kolem OK najdete i domovskou nabídku (domeček, Home) a tlačítko Zpět/Back, které i zde hraje velmi důležitou roli (pod ním samostatné Exit). Zbývá jen zdánlivě zbytečné tlačítko vstupů a výstupů ovšem jen do té doby, než zjistíte, že je v něm přepnutí na živé televizní vysílání. Přímé tlačítko totiž zcela chybí…

OK v tunerech vyvolá seznam naladěných stanice, v zabudovaném video přehrávači zajistí Pause/Play. Kontextové menu v něm pak zejména napomůže spuštění externích titulků ve videu. V tuneru vyvolají „tři čárky“ obrazová a zvuková nastavení, HDMI (CEC) či vstup do rozšířených voleb z nichž se pak dostanete do menu Googlu. V něm se už pochopitelně nedá kolovat, což je jedna z charakteristik Android TV (bohužel). V nabídkách TCL to kupodivu jde a dosti to usnadňuje ovládání. Některé totiž nepatří k nejkratším.

Přímý vstup do obvyklého menu Google Android TV pak najdete v domovské nabídce a je opět, z pohledu televizoru, naprosto nelogicky postaveno. I to k Android TV patří. Tady to však, díky šikovným nabídkám TCL, vlastně vůbec nevadí.

Programová nabídka je bez obrazového náhledu, zvuk se ale nikdy nepřerušoval.

Jednodušší EPG, řada lokálních aplikací a potíže s HbbTV

Programová nabídka je na jednu stranu jednoduchá, změna stanice zajistí i změnu v tuneru, takže se po ní nemůžete volně pohybovat. Je také bez obrazového náhledu, zvuk běží na pozadí a nepřeruší se ani při vstupu ani při odchodu. Pokud si u pořadu zadáte připomínku, televizor se neprobudí z pohotovostního z pohotovostního režimu.

„Červené tlačítko“ HbbTV bylo po instalaci vypnuto a musíte se trochu projít menu abyste ho povolili. Zkoušeno bylo na hlavních kanálech a fungovalo i když někdy se zpožděním. Tady je ale zapotřebí vydržet a lze těžko říci, jakou částí je na vině televizor a jakou provozovatel.

S lokálními aplikacemi v základu je na tom TCL velmi dobře a proti konkurenci skutečně nad míru obvyklou. Na úvodní liště domovské nabídky sice žádné nejsou (to jsou často placené pozice), ale v menu s dalšími aplikacemi najdete například Lepší.TV, SledovaniTV a také Skylink Live TV. Vedle těchto jsme s úspěchem vyzkoušeli i HBO GO, které zlobilo při delší pauze, což je poslední dobou obvyklé na všech platformách. Lepší.TV měla potíže s ukončením, takže v domovské nabídce stále vyskakovalo upozornění, které se někdy nedalo zavřít.

Kompletní seznam oficiálně kompatibilních aplikací pro televizory 2021 (různé platformy) najdete v samostatném článku na digirevue.cz.

Domovská nabídka stále odpovídá běžnému Android TV. Lišty můžete mazat, ikony také a navíc je lze i přesouvat. Přepnutí do živého TV vysílání je však záměrně schováno. Alespoň tu ale někde je!

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo tentokráte zkoušeno s mobily Samsung S10 Lite (aktualizován na Android 11.0) a Sony Xperia XZ s Android 6.0. V obou případech byla spolupráce s Chromecastem v televizoru bezproblémová a propojení rychlé. U S10 Lite s Androidem 11 pak obrazovka mobilu nejprve naběhla do režimu zvaného Multi Visual a objevila se v menším náhledu vedle zvětšené plochy z televizoru. Přepínání mezi nimi bylo jednoduché stejně, jako zvětšení jedné z nich. Zrcadlení pak při přehrávání videa probíhalo v podstatě v kvalitě zdroje, takže tady na výbornou.

Jak již bylo naznačeno, audio systém je výborný, a bylo to vidět i při přehrávání muziky z mobilu přes Bluetooth z výše uvedených telefonů. V televizoru stačilo spustit aplikaci T-solo a spárovat mobil. Výsledek byl vskutku báječný a výkon zesilovače navíc nebyl nijak utlumen, jak často bývá při tomto způsobu propojení zvykem.

V části APP (Aplikace) najdete hned tři přehrávače videa. Ten zabudovaný nabídne jak médium na USB, tak na lokální síti. Škoda, že nejde regulovat velikost titulků, jinak je slušný. Dokonce i čeština se nastavovala automaticky a klaplo to vždy.

V základu je slušný přehrávač, předinstalovány jsou ale i MX a VLC Player

Jednoduchý zabudovaný foto/audio/video přehrávač máte k dispozici okamžitě po instalaci. Zvládá dokonce i české titulky (i když nic dalšího nastavit nelze) a je určen nejen pro USB médium, ale i pro médium na lokální síti. Tím byl v našem případě multimediální server Synology DiskStation DS414j. Tady ale počítejte s tím, že externí titulky k dispozici nejsou a přehrávač zvládá pouze interní.

Přehrávač bohužel v základu chybně řadil soubory, takže bylo třeba buď měnit řazení (po každé) nebo dávat dobrý pozor na to, co se spouští. V každém případě rovnou můžete použít další dvě předinstalované aplikace se všemi jejich výhodami a nevýhodami.

Menu TCL se postará o výbornou dostupnost základních voleb nutných pro funkci televizoru. Tohle vám Google nenabídne. Leda tak omylem!

Jaký je? Velmi dobrý i když občas…

Mezi nepochopitelné zvláštnosti patří především jedno rozhraní USB a také to, že některá jsou příliš blízko u sebe. Konektory se tak špatně vytahují a platí to zejména o Ethernet LAN (RJ-45) a USB médiu. Zvláštní – dokonce i na běžný televizní Android TV – je pak instalace, kde to někdy vysloveně skřípe. Kupodivu se zde ale nezadává rodičovský PIN, a to nám konkurence tvrdí, že ho letos vyžaduje EU u níž se už ale nedivíme ničemu (po novém energetickém štítku…).

Mínusy jsou ale, vzhledem ke kvalitnímu obrazu a ještě lepšímu zvuku v podstatě drobnosti. A zvuk si skutečně zasluhuje pochválit, protože něco takového prakticky neuslyšíte nejen ve vyšší střední třídě, ale nikde! Je s podivem co se dá dostat z reproduktorů, který vyzařují do podstavce, tedy úplně špatným směrem. Tohle je ovšem Onkyo, a to je jiná liga.

Výkon zesilovače je papírově slušný (bližší specifikace není známa), subjektivně vzato je ale ještě vyšší a problémy s ním opravdu nebyly, a to ani při streamování muziky z mobilu přes Bluetooth, kde tomu tak často je. Potěší i zřetelné dialogy.

Ještě jsme nezmínili chování Android TV 11. Po mnoha hodinách provozu se dá bez obav říci, že platforma byla stabilní dobře vyladěná. I když jde o nejnovější verzi jedenáct, u televizoru se v tomto směru neobjevil jediný problém, a to je také dobré znamení.

Hodnocení

  • PRO: výtečný zvuk (hraje jako dobré domácí kino, a to i přes Bluetooth), dobrý obraz i resamplování z nižších rozlišení, menu TCL s kolováním, celkově vzato velmi dobrá ovladatelnost (lepší než u většiny konkurence), řada lokálních aplikací v základu, výborná aplikace T-solo pro poslech muziky z mobilu a výborné zrcadlení obrazovky
  • PROTI: někdy natěsnaná rozhraní, HbbTV není po instalaci povoleno, pouze jedno rozhraní USB, podivná instalace