Bezplatnou televizní platformu Freeview, která zahrnuje pět celoplošných multiplexů, budou moci diváci využívat dalších deset let. Podle britské vlády to je důležitý protipól streamovacích služeb.

Až do roku 2034 prodloužila britská vláda licence pěti národních terestrických multiplexů DVB-T2, které nabízí v rámci služby Freeview bezplatný příjem veřejnoprávních i komerčních televizních programů. „Zajištění budoucnosti projektu Freeview znamená, že si lidé budou moci nadále užívat jeho skvělý obsah a zároveň tak ochráníme životně důležité médium pro naše veřejnoprávní vysílací společnosti, aby mohly i v příštích letech sloužit publiku,“ uvedl ministr pro média John Whittingdale. Původně mělo mít televizní vysílání v Evropě garantovaná pásma 200 – 600 MHz pouze do roku 2030.

Prodloužení licencí se týká multiplexu 2 s komerčními programy PSB ITV/STV, Channel 4 a Channel 5, ITV 2, Film 4, E4 a dalšími tematickými kanály, multiplexu A s komerčními kanály z portfolia PSB (např. ITVBe a 5USA), multiplexu B s programy PSB High Definition včetně BBC One HD, multiplexu C s programy ITV HD, Channel 4 HD a Channel 5 HD a multiplexu D s programy Dave, Sky Arts a zpravodajských kanály Sky News, Al Jazeera a GB News. Uvedeným multiplexům končila platnost oprávnění pro využívání kmitočtů v letech 2022 až 2026.