Změnu vysílacího standardu pozemní digitální televize provedou naši severní sousedé ve čtyřech fázích od března do června příštího roku. Polsko využije stejně jako Česko kodek HEVC.

Čtyři měsíce bude v Polsku trvat přechod na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2. S vypínáním stávajících celoplošných sítí DVB-T země začne v březnu příštího roku a přechod dokončí koncem června. Vyplývá to z informací, které zveřejnila veřejnoprávní televize TVP na novém informačním webu Telewizjanaziemna.pl. Přechod se týká čtyř celoplošných multiplexů 1, 2, 3 a 4 (poslední je kódovaný s placenými programy). Naopak další multiplex 8 na nový standard přecházet nebude, protože využívá kmitočty mimo pásmo 700 MHz, které se nemusí uvolňovat. První fázi přechodu Polsko naplánovalo na 27. března, kdy ukončí DVB-T vysílání v Dolnoslezském a Lubušském vojvodství, jež sousedí s Českou republikou. Změna se tak dotkne i českých diváků, kteří přijímají polské programy v severních a východních Čechách.

Přechod na DVB-T2 proběhne střihem

Poláci využijí jednu přechodovou síť DVB-T2, která vysílá vybrané veřejnoprávní programy od letošního května. Nejprve vypnou DVB-T vysílání a poté spustí tu samou síť v novém standardu DVB-T2 na stejném nebo novém kanálu (záleží na tom, zda vypínaný kanál je v pásmu 700 MHz či nikoli). Druhá fáze přechodu na DVB-T2 nastane 25. dubna a bude se týkat Velkopolského, Západopomořanského, Pomořského a Kujavsko-pomořského vojvodství. Následovat bude třetí fáze 23. května, kdy dojde k přepnutí multiplexů 1 až 4 v Opolském, Slezském, Malopolském, Podkarpatském, Svatokřížském a Lodžském vojvodství. Tato změna zasáhne i české diváky, kteří přijímají terestricky polské programy v severní části Moravy – v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Poslední čtvrtou fázi přechodu na DVB-T2 naplánovalo Polsko na 27. června. To dokončí přepnutí čtyř celoplošných multiplexů v Mazovském, Varmijsko-mazurském, Podleském a Lublinském vojvodství. „Od okamžiku přepnutí na nový standard pozemního vysílání DVB-T2/HEVC v dané oblasti tam již nebude k dispozici pozemní signál DVB-T/MPEG-4. Od konce června 2022 všechny volně dostupné pozemní multiplexy v Polsku budou vysílat v novém standardu DVB-T2/HEVC. Tato změna se nevztahuje na MUX-8, který vysílá v jiném frekvenčním pásmu, na který se nevztahuje refarming,“ uvádí TVP na informačním webu k druhé televizní digitalizaci. Konkrétně se jedná o VHF pásmo, jehož část Polsko, na rozdíl od České republiky, zachovalo pro televizní vysílání. U nás je celé VHF pásmo alokováno pro digitální rozhlasové vysílání DAB. Diváci si musí kvůli přechodu na DVB-T2 pořídit televizory nebo set-top boxy DVB-T2/HEVC a znovu tyto přijímače naladit.

Informační spot o přechodu na DVB-T2 od technického provozovatele sítí Emitel:

Diváci si můžou ověřit kompatibilitu přijímače

TVP připravila podobně jako České Radiokomunikace možnost ověření kompatibility vybraného televizního přijímače s novým vysílacím standardem DVB-T2/HEVC. Na homepage webu dole je možné zadat značku a našeptávač nabídne omezený počet modelů, které lze ověřit. Jejich počet je ale poměrně malý a TVP uživatelům radí, aby se v případě, že svůj televizor v našeptávači nenaleznou, obrátili s dotazem na výrobce či prodejce daného televizoru. Za hlavní výhody televizního vysílání v novém standardu DVB-T2 považuje TVP možnost šíření většího počtu programů než v DVB-T, lepší kvalitu obrazu (HD a UHD/4K) a lepší zvuk. Veřejnoprávní televize v této souvislosti také propaguje hybridní vysílání HbbTV, které lze prostřednictvím DVB-T2 využívat u chytrých televizorů připojených k internetu.

Zajímavé je, že veřejnoprávní informační web o přechodu na DVB-T2 nezmiňuje žádné alternativní způsoby příjmu televizního signálu, tedy satelitní, kabelovou a IP televizi. Nezdá se, že by proti tomu provozovatelé těchto placených televizních platforem v Polsku protestovali, jako tomu bylo v Česku. Proti státnímu informačnímu webu o přechodu na DVB-T2 tehdy vystoupila Česká asociace satelitních operátorů (ČASO), která se snažila prokázat, že stát zvýhodňuje provozovatele terestrických sítí pro digitální televizní vysílání. ČASO ale se svými požadavky neuspěla a nyní kvůli tomu žaluje dokonce i Evropskou komisi. V Polsku se přechod na DVB-T2 týká 13 milionů diváků z celkového počtu 40 milionů obyvatel. Pozemní televizní vysílání tak využívá zhruba třetina diváků.