Vypadá jako každý správný radiobudík (bytelný hranol) a nechybí mu ani příjemně velké tlačítko pro odložení buzení. Jaký je za provozu na VKV a DAB, na to se podíváme zblízka.

Hranatou krabičku pohání externí zdroj s pevně připojenou šňůrou dlouhou asi 140 cm. Dvojice tužkových baterií, kterým pod víčkem chybí označení typu, je určena jen k zálohování nastavení. Nápis vedle upozorňuje na polaritu, atd. a také hlásá „nepoužívejte dobíjecí akumulátor“. Jak bylo řečeno, baterie nejsou schopny radiobudík napájet a slouží jen k zálohování datumu, času, uložených stanic, apod. Pokud je uvnitř nemáte, no uvidíte sami…

Konstrukce budíku je slušná a působí bytelně. Provedení je plastové, ale nijak neurážející a na spodní straně vidíte docela slušné gumičky, které by ovšem mohly být vyšší. Jediný reproduktor o průměru 50 mm je za nesnímatelnou mřížkou hned vedle rozměrného displeje (68 x 33 mm) s velkými znaky u kterého můžete regulovat podsvícení. Výkon zesilovače je poměrně vysoký – 1 W (RMS) a tohle je v praxi rozhodně znát!

Rozměrná tlačítka (mikrospínače) s trochu vlažnějším chodem jsou umístěna horní straně. Na zadní pak vidíte klasické rozhraní USB určené pro dobíjení typicky mobilu (5 V, 1 A).

Anténa je drátová, dlouhá asi 130 cm a najdete ji rovněž vzadu. Radiobudík není lokalizován ani do češtiny, ani do slovenštiny a tak se musíte spokojit třeba s němčinou nebo s angličtinou, polština tu také není. V češtině ovšem máte přibalený papírový návod, nicméně menu je krátké, takže…

Funkce dostačující, ovládání snadné, příjít je třeba zejména na budík

Po návratu k továrnímu nastavení se na chvíli rozblikají nenastavené hodiny, po chvíli ale automaticky naběhl jak správný čas, tak i datum. Přepnuti jste na DAB, takže proběhne obvyklé ladění s vytvořením seznamu stanic. Přepnout se ještě můžete na VKV/FM, což je také druhá a poslední možnost. Nastavit si ještě lze dva nezávislé budíky, funkci Spánek (Sleep – 30 až 120 min.), tedy usínání při rádiu, a ovlivnit jde i podsvícení, resp. jas displeje.

Z ovládání je nejzásadnější velmi rozměrné kombinované tlačítko zajišťující práci s podsvícením (jasem), odložení zvonění budíku (Snooze) a také OK/Enter, který uplatníte v menu. V praxi tohle tlačítko budete potřebovat asi nejčastěji. Tedy po úvodním zprovoznění a naladění.

Displeji vévodí obří hodiny a vidíte také, zda máte uvnitř záložní baterie či nikoli. Je tu i stav signálu a případně se zobrazí i nastavení buzení. Menu se pak objevuje pouze na jediném řádku pod časem, je velmi jednoduché a najdete v něm základní položky, jako jazyk, verze firmwaru a úprava podsvícení (trvale zapnuto – vždy jasný displej, nebo vypnutí po 10 s). Samotnou úroveň intenzity podsvícení změníte ve třech stupních přímo zmiňovaným kombinovaným tlačítkem.

Nastavení budíku je trochu zapeklité, protože se musí dělat v pohotovostním režimu. Jestliže přijímač pracuje, neděje se zhola nic. Vybrat si můžete ze dvou alarmů, kterým jde nastavit buzení tónem nebo stanicí některého z tunerů a ovlivníte i hlasitost. Mezi nastavením ovšem chybí výběr dne, resp. opakované buzení, o čemž je dobré před nákupem vědět. Standardně je buzení buď zapnuto, nebo vypnuto.

Odložení o pět minut šlo bez problémů udělat i třikrát a tohle je vymyšleno skvěle, protože obří tlačítko si skutečně nemůžete splést. Bez problémů ho také nahmátnete poslepu, alarm vypnete přes zapnutí/vypnutí přijímače.

Ovládání je jasné a přehledné až na nastavování buzení a hodin. Pod tlačítky uvedené nápisy (Hour, Alarm…) říkají, že tyto funkce je třeba měnit v pohotovostním režimu přijímače a nikoli za chodu.

Jednoduché VKV/FM, plné DAB

U VKV máte k dispozici funkci AMS, která proladí pásmo a uloží stanice automaticky do paměti, přičemž nahradí ty předchozí. Jak je v tomto případě pravidlem, uloží jen frekvence, jméno se následně dotáhne z RDS. Za chodu displeji stále dominují rozměrné hodiny, přepínat si lze text (třeba z RDS) na spodní řádce a mohou tu být například datum a frekvence stanice.

U FM v menu nic nenastavíte, vybrat nejde ani ladění silných nebo všech stanic. Automaticky se tak použije druhá varianta a soudíme podle počtu obtížně poslouchatelných kanálů.

U DAB už toho máte podstatně víc a vedle systémových a výše zmiňovaných položek tu je automatické nebo manuální ladění a vyčistění vytvořeného seznamu stanic od těch neaktivních (Prune).

Přijímač pochopitelně po zapnutí vždy nabíhá na poslední vybraný tuner, jak se chová při výpadku napájení se podíváme záhy. Zajímavé to rozhodně je!

Menu nastavení je jednořádkové, tady vidíte funkci pro vymazání neaktivních stanic v seznamu DAB.

Jaký je? Výborný, pokud vám nevadí…

Při simulovaném výpadku energie (bez zasunutých baterií) po dobu 15 s si přijímač zachoval veškerá nastavení. Při prodloužení na jednu minutu to dopadlo zcela stejně, takže jsme ještě vyzkoušeli tři minuty a světe div se, přijímač si i bez baterií nastavení stále udržel. Baterie jsou zřejmě zapotřebí až při nějakém velmi dlouhém výpadku, příručka v tomto směru radu neposkytne. Následně zkoušená hodina překvapila taktéž, data v radiobudíku se ani nehnula, a dokonce i vytažení ze zásuvky na noc a zhruba půl dne způsobilo pouze vymazání datumu a času, ale stanic v paměti stále zůstaly.

Příjemný je rovněž objektivně i subjektivně vysoký výkon zesilovače, který má dobře dělaný nástup od spodní hladiny a potíže nebyly ani v hodně tiché místnosti, což se hodí při usínání při rádiu. Navíc rozhraní USB dobíjí mobil i pokud je radiobudík v pohotovostním režimu, a to se vám bohužel u všech zařízení nepoštěstí.

Ovládání je celkově vzato snadné, a to včetně ukládání a vyvolávání stanic (delší a krátké podržení Preset), a hlavně je pohodlné odložení buzení. Tlačítko je skutečně obří a tak by to mělo vypadat! Zvyknout si musíte jen na nastavování buzení/alarmu při vypnutém rádiu, resp. přepnutém do pohotovostního režimu. Někomu může vadit i to, že volby neobsahují výběr dnů v týdnu, kdy chcete budit, nebo alespoň automatické vypnutí buzení o víkendu. Tohle si musíte zařídit manuálně.

I když jde o radiobudík, což je v podstatě stacionární záležitost, potěší funkce AMS automaticky ladicí a ukládající nalezené stanice do paměti. VKV by sice ještě pomohla možnost výběru jen silných stanic, ale pro většinu to asi nebude nic zásadního. Jak vidíte, radiobudík Panasonic RC-D8EG se povedl a nejlevnější nabídky jsou už někde kolem tisíce korun.

Hodnocení

  • PRO: solidní koncepce s velmi výrazným displejem, resp. znaky na displeji, funkce AMS (VKV), jednoduché ukládání stanic, přes USB dobíjí i v pohotovostním režimu, buzení můžete nepřehlédnutelným tlačítkem několikrát odložit
  • PROTI: někomu může vadit absence nastavení opakovaného buzení třeba v rámci dnů či víkendu

Štítky