První model chce společnost, která prostřednictvím svého obchodu prodává zavedené značky televizních přijímačů, nabídnout už v říjnu. Prozatím pouze na americkém trhu.

Po spuštění vlastní streamovací služby Amazon Prime Video hodlá globální eshop Amazon vstoupit i do oblasti výroby televizorů. Dosud nabízel připojitelná zařízení na bázi multimediálních boxů, nyní poprvé přijde se svým vlastním televizorem. Na americkém trhu by se měl přijímač objevit již příští měsíc a firma na něm podle serveru Business Insider úzce spolupracuje s čínským výrobcem televizorů TCL. První generaci televizorů Amazon má dodat právě TCL, Amazon se ale zároveň připravuje na možnost samostatné výroby televizorů. Vůbec poprvé tak bude nabízet televizní přijímač, který bude označen logem Amazon a nikoli značkou některého zavedeného výrobce.

Chytrý televizor bez tunerů

Vývojem vlastního televizoru se Amazon podle Business Insideru zabývá poslední dva roky, společnost však nechce tuto aktivitu nijak komentovat. Faktem je, že v Indii již Amazon nabízí televizory AmazonBasics (tuto značku Amazon používá pro řadu vlastních produktů od baterií přes domácí spotřebiče po kancelářské potřeby). Přijímač obsahuje operační systém FireTV vyvinutý Amazonem a je určen především pro využívání internetových streamovacích služeb s připojením přes Wi-Fi. Neobsahuje žádné televizní tunery, ale lze k němu připojit externí set-top boxy. Na televizoru určeném pro západní trh pracují vývojáři ze společnosti Lab126, již Amazon vlastní. Bude to první televizor, u kterého bude značka Amazon jak u softwaru, tak u hardwaru.

„Tento krok by postavil Amazon proti zavedeným výrobcům včetně Samsungu, LG a Sony, kteří prodávají své vlastní televizory prostřednictvím online obchodu Amazon, a stále více se zajímají o možnost monetizace služeb na bázi aplikací a streamovacích služeb,“ konstatoval server Broadbandtvnews.com. Další web The Verge podotkl, že Amazon má ohledně televizorů už několik želízek v ohni, například spolupráci se společností Best Buy na prodeji televizorů Toshiba a Insignia, které používají operační systém Amazon FireTV či multimediální boxy Amazon Fire TV Stick a Amazon Fire TV Cube připojitelné k televizorům jakýchkoli značek. Všechna tato zařízení jsou vybavena také inteligentním hlasovým asistentem Alexa, který nebude chybět ani u ohlášeného prvního televizoru.

V Indii jsou televize od Amazonu velmi levné

Jak by mohl vypadat první televizor pod značkou Amazon, můžou napovědět přijímače AmazonBasics nabízené v Indii. Jde o 4K/UHD Smart LED televizory o úhlopříčkách 32″, 43“, 50“ a 55“ s třemi porty HDMI 2.0, jedním portem USB 3.0 a jedním portem USB 2.0. Přijímač podporuje integraci set-top boxu pro přepínání mezi satelitními nebo kabelovými televizními kanály a aplikacemi OTT v rámci jednoho televizního kanálu. Ze streamovacích služeb podporuje kromě Amazon Prime Video také Netflix, Disney+, Apple TV a YouTube a dále je možné do televizoru stáhnout přes pět tisíc aplikací z Fire Store. Televizor umí zrcadlit displej mobilu nebo tabletu. Přijímač je vybaven čtyřjádrovým procesorem 1,95 GHz a 1,5 GB RAM/DDR, dynamickým rozsahem obrazu HDR10+ HLG, ultra jasnou obrazovkou, dynamickým kontrastem a podsvícením a Dolby Vision.

Cenově jde spíše o přijímače vhodné pro širší masy diváků. Indické verze jsou k dispozici v přepočtu za 8 500 Kč za úhlopříčku 43“, 10 800 Kč za úhlopříčku 50“ a 12 600 Kč za úhlopříčku 55“. Začátkem letošního roku přidal Amazon v rámci indické nabídky AmazonBasics další dva HD televizory o úhlopříčkách 32“ a 43“. První je v rozlišení HD ready za cenu v přepočtu 4 100 korun, druhý v rozlišení Full HD za 6 900 korun.

Štítky