Tendr na celoplošné multiplexy DAB+ by mohl proběhnout v příštím roce, odhadl na konferenci DIGIMEDIA 2021 ředitel odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ Jiří Duchač.

Komerční rádia v Česku budou moci využít dvě celoplošné a dvě regionální sítě DAB+. Alespoň taková je představa Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) podle ředitele odboru správy kmitočtového spektra Jiřího Duchače, který se společně se zástupci operátorů sítí DAB+ zúčastnil panelové diskuse na středeční konferenci DIGIMEDIA 2021. Přidělování sítí DAB+ pro komerční rádia musí předcházet vyčlenění kmitočtů pro veřejnoprávní digitální síť Českého rozhlasu. Jiří Duchač i technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka potvrdili, že rozhlasu zůstanou kmitočty, na kterých již nyní provozuje svůj veřejnoprávní multiplex ČRo DAB+. Nelze ale vyloučit, že rozhlas požádá o další kmitočty pro její dokrytí, uvedl Karel Zýka.

Teprve po formálním vyřízení žádosti Českého rozhlasu o tuto síť, kterou však nelze podat dříve, než prezident republiky Miloš Zeman podepíše novelu zákona o elektronických komunikacích a ta vyjde ve Sbírce zákonů, ČTÚ zahájí kroky vedoucí k tendru na sítě DAB+ určené pro komerční rádia. Zájem o ně budou mít minimálně čtyři subjekty. Vedle dosavadních operátorů DAB+, tedy Českých Radiokomunikací a společností Teleko digital a RTIcz jde také o Digital Broadcasting. Ta se dosud věnovala především provozu sítí pro televizní vysílání. Všichni čtyři hráči jeví zájem především o celoplošné sítě DAB+.

Štítky