Podíl nelegálního převzatého vysílání televizních programů na internetu za posledních pět let výrazně klesl, uvedl na setkání provozovatelů elektronických komunikací v Nymburce konzultant Jiří Hojgr.

Případů nelegálního šíření placených i neplacených televizních programů prostřednictvím internetových služeb v Česku výrazně klesá. Na 24. setkání provozovatelů elektronických komunikací, které v úterý pořádala v nymburském Sportovním centru společnost Lica, to řekl Jiří Hojgr, který se zabývá konzultační činností pro televizní programery. Podle aktuálních dat v Česku působí na 1 500 poskytovatelů internetového připojení, přičemž 42 % z nich nabízí legálně také televizní programy. „Před pěti lety to bylo pouze okolo dvou procent,“ upozornil Jiří Hojgr, který se pokoušel ustavit alianci programerů, která by vystupovala proti nelegálním šiřitelům jejich televizních stanic společně.

Iniciativu se ale podle Hojgra nepodařilo dovést ke zdárnému konci kvůli změně majitelů několika programerů a ztrátě zájmu o takovou společnou aktivitu. I tak případů nelegální retransmise televizních programů rapidně ubývá, a to i na Slovensku, kde je nyní podle informací Jiřího Hojgra okolo 700 internetových providerů a zhruba 30 procent legálně nabízí i televizní služby.