Tak tohle je zvukový nářez už od prvního zapnutí. Nicméně je také třeba povšimnout si koncepce a buď vám vyhovuje nebo ne. I k tomu se dostaneme.

Válec v provedení à la známé reproduktory Bluetooth, jako třeba výtečný Sencor Sirius SSS 6400N (test), je kombinací rozhlasového přijímače a zmiňovaného reproduktoru pracujícího zejména přes Bluetooth. Má hodně vysoký výkon zesilovače (5 W RMS) a na rozdíl od například zmiňovaného Sencoru nemá reproduktory na bocích. Přijímač je mono a je tu tedy jediný reproduktor konkrétně umístěný na přední straně za nesnímatelnou kovovou mřížkou. Uvnitř ještě najdete akumulátor dobíjený přes symetrický konektor USB-C, nepříliš výrazný displej a ovládání dobrými promačkávacími tlačítky na horní straně (na boku je zapnuté). Na straně zadní ještě vidíte sice otevřená, ale podle výrobce utěsněná rozhraní a přijímač je voděodolný s certifikací IPX7 (více zde).

Abychom si ale rozuměli, přijímač není vodotěsný, jen voděodolný, a to je pochopitelně rozdíl. Jinak je to příjemně těžká věcička (občasné zprávy o tom, že je lehká berte s rezervou) a hmotnost dosáhla o něco více než 0,5 kg. Vybavena je klasickou a překvapivě tuhou teleskopickou anténou, která má na zadní straně vytvořenou prohlubeň pro její uložení, použité materiály jsou kvalitní a výhrady nemáme ani ke zpracování. Snad jen s výjimkou „dummy“ tlačítek na pravém boku, které přijdou na paškál za okamžik.

Tolik na úvod a pojďme k funkcím a vlastnostem.

JBL Tuner 2 nám zapůjčila společnost Alza (děkujeme!) u níž ho také zakoupíte a na odkazu můžete vidět i zákaznické názory a poradnu. Občas se ještě můžete dočíst, že jde o BT reproduktor s rádiem, výrobce ho však uvádí jako „Portable DAB/DAB+/FM radio with Bluetooth“, takže se držme tohoto. Jasné je to ale i z koncepce a vnějšího designu.

Nulové funkce, snadné ovládání

Tady je jasně znát daná koncepce, tj. snaha nabídnout rádio s co nejjednodušším ovládáním bez dodatečných funkcí někdy komplikujících život. Nenajdete tu tak, s výjimkou Bluetooth, audio vstupu a dvou tunerů, nic jiného. Ani funkci Sleep (usínání při rádiu), ani typicky budík. To řadě lidí vůbec nemusí vadit (spíše naopak), řada dalších navíc přivítá skoro plnokrevný BT reproduktor s linkovým audio vstupem i když JBL Tuner 2 nejde spárovat s druhým, takže stereo systém nevytvoříte (při dané ceně, ale…).

Ovládání jde zcela v duchu nastolené jednoduchosti a je vysloveně průhledné. Jedno tlačítko, jedna funkce, žádné menu nastavení jen pět míst pro uložení stanic, tlačítko skenování pásem a samozřejmě i další pro přepnutí tunerů, spuštění Bluetooth a uložení kanálů.

Tlačítko pro zapnutí/vypnutí je na levém boku, na pravém sice vidíte něco jako Play a nahrávání, je to ale jen kamufláž, zkrátka pouze nefunkční prolisy, které jsou ale naprosto zbytečně.

Pokud jde o displej, ten je neméně jednoduchý a i když se v místnosti používat dá a je docela zřetelně čitelný, venku na běžném denním světle čitelnost rychle ztrácí nemluvě o okamžiku, kdy trochu začne svítit sluníčko. Přijímač s tak dobrým zvukem by si rozhodně zasloužil něco lepšího!

LCD je co do kvality podprůměrné a vzhledem k značce skoro až urazí.

VKV/DAB jen základní, výtečné Bluetooth i audio vstup

U obou tunerů nenastavíte zhola nic, u Bluetooth vyvoláte – po přepnutí – párovací režim, takže se z kompatibilního mobilu můžete napojit. Přepnutí na linkový audio vstup se provede automaticky po zasunutí kabelu do konektoru (zkoušeno s mobilem TCL Plex).

U VKV/FM tak chybí funkce „AMS“, která by proladila pásmo a uložila stanice automaticky do paměti. Tady najdete jen prosté skenování se zastavením po nalezení první stanice. Po opětovném zmáčknutí se jde na další, atd., atd. Na JBL je to poněkud primitivní a AMS by se rozhodně hodila zvláště, když je přijímač přenosný.

RDS výrobce neudává a klasické tu zjevně není, ostatně není tu ani příslušné tlačítko pro přepnutí mezi příchozími informacemi. Přijímač u VKV nabídl jedno zobrazení, které začínalo frekvencí a případně následovalo jméno stanice a nějaká další informace. Po přepnutí na kanál (230 V) proběhlo první zobrazení celého textu následované jeho nekonečným rotováním. V případě provozu na akumulátor, text rotoval do té doby, než se displej samovolně vypnul.

Pokud jde o DAB, tlačítko Scan taktéž vyvolá ladění, zde se ale ladí všechny stanice najednou a navíc se vytváří obvyklý seznam mezi kterými si následně listujete šipkami. Stanice si můžete uložit na jednu z pěti pozic a u obou tunerů se to dělá stejně, což je výborné (stačí déle přidržet Preset).

Párování u Bluetooth je jednoduché a není třeba nic mačkat navíc – dělá se automaticky po přepnutí na režim. Jako obvykle bylo zkoušeno se třemi mobily a se třemi verzemi o. s.: Samsung S10 Lite (aktualizován na Android 11.0), Sony Xperia XZ (F8331, Android 6.0) a TCL Plex (Android 10).

Ve všech třech případech bylo párování rychlé a bezproblémové, navíc nebyl audio výkon z mobilů nijak utlumen, takže nebylo zapotřebí hlasitosti nijak vytáčet a snadno se předešlo i zkreslení, které tu je v nejvyšší hlasitosti trochu slyšitelné.

Tlačítka jsou promačkávací a umístěná pod voděodolným gumovým krytem.

Jaké je? Především výborně hraje a má skvělé Bluetooth

Pokud jdete po zvuku a co nejjednodušším ovládání a nevadí vám nulové funkce a absence jakéhokoli nastavení, tady budete doma. Pokud i od malého rozhlasového přijímače požadujete nějaké ty volby a funkce, běžte jinam, protože tady skutečně nic nenajdete. Smířit se musíte i s tím, že venku na displej moc neuvidíte, a to i v okamžiku, kdy slunce nesvítí. Zatímco to první je o přístupu a koncepci, problémy s LCD jsou pochopitelně „špatná vlastnost“. Navíc k nim přistupuje i školácká chyba výrobce, totiž chybně dělané probouzení po vypnutí LCD. Ten se při práci na baterie vždy po chvíli vypne a rozsvítíte ho libovolným tlačítkem. To ale bohužel zároveň vyvolá příslušnou funkci, takže když omylem zmáčknete Scan…

Z hlediska ergonomie se tato funkce pochopitelně dělá jinak. První zmáčknutí pouze probudí přijímač, resp. v tomto případě LCD, další už vyvolá příslušnou funkci.

A dobíjení? Výrobce hovoří, při napojení na zdroj 5 V/0,9 A, o 3,5hodinách, při dobíjení přes výborný Sencor SCH660 (test zde), to však trvalo pouhé dvě hodiny v okamžiku, kdy byl přijímač vypnut. Uvedený zdroj také dobíjel za provozu rádia, což je samozřejmě výborné (délka nezkoušena). Následná doba provozu je udávána na 12 hodin podle nastavení hlasitosti a druhu příjmu. A v podstatě to sedělo (cca 11 hod., VKV).

To kvůli čemu by si ale i autor tohle JBL pořídil, je zmiňovaný výborný zvuk, výtečný audio vstup a za všech okolností vysoký výkon zesilovače, který navíc nebyl při napojení přes Bluetooth nijak utlumen; dnes naprosto neobvyklé.

Kupodivu to bylo vidět u všech třech testovaných mobilů, a tohle se nám snad ještě nikdy u Bluetooth nestalo. Kompatibilitu s profily najdete v tabulce, ale jak vidíte, u třech verzí Androidu s tím nebyl problém. JBL Tuner 2 tak nabídne něco, co ve světě přijímačů DAB vidíte málokdy a výrobce se navíc nebál navrhnout přístroj s minimem funkcí a sázkou na vysoké zvukové kvality. Podle nás mu to vyšlo a i když cena není nejnižší, určitě ho pro náročnější posluchače doporučujeme.

Hodnocení

  • PRO: výborný zvuk, velmi vysoký výkon zesilovače, výtečně provedené Bluetooth (s neutlumeným výkonem; po napojení třech mobilů), výtečné a u nás i rychlé dobíjení, napájení/dobíjení přes USB-C (!), výrazná signalizace stavu akumulátoru na LCD, velmi snadné ovládání
  • PROTI: chybí AMS, subjektivně vzato horší citlivost na DAB, displej na běžném denním světle rychle vadne a může být i prakticky nečitelný, chybně dělané probouzení po automatickém vypnutí LCD, pro někoho nulové funkce

Štítky