Nijak velký (šířka 268 mm, hmotnost 1,3 kg) a nelokalizovaný přijímač s tradiční teleskopickou anténou a poměrně bohatou výbavou má trojici přijímacích tunerů a nabídne i něco málo navíc. Vyniká zejména schopností dobíjet externí zařízení, a to na dva způsoby a i v pohotovostním režimu.

Za 3.689 Kč dostanete přijímač nejen analogového a digitálního rozhlasu DAB/DAB+, ale také internetových stanic a navíc s několika doplňky. Tím nejdůležitějším budou (stále ovšem jen pro některé) aplikace Spotify Connect a zabudování bezdrátového dobíjení standardu Qi s až 10watty (co je to). Vedle něj je tu ale i dobíjení přes rozhraní USB, a to už je skutečně pro všechny.

Základem rádia jsou dva širokopásmové reproduktory o průměru 7,6 cm (3″) umístěné za nesnímatelnou kovovou mřížkou doplněné o dvojici výdechů bass-reflexu. Zásobuje je zesilovač dávající slušné 2x 3 W ovšem RMS (co je to).

Mezi reproduktory najdete sadu ovládacích prvků (dálkový ovladač tu není), kterým vévodí dvojice otočných voličů s jemně přeskakujícím chodem. A je tu také barevný LCD displej o úhlopříčce 2,4″, tedy 6,1 cm. Rozhraní najdete na zadní straně, ale je tu jen zmiňované USB určené pouze pro dobíjení externího zařízení (5 V, 1 A) a kulatý kolík pro napájení. Chybí tak výstup na sluchátka a také linkový audio vstup, který by se, v souvislosti se zabudováním Bluetooth, určitě hodil.

Na internet se napojíte přes prosté Wi-Fi 4 pracující pouze na 2,4 GHz. Spotřeba v pohotovostním režimu je, podle výrobce, ≤ 1 W, ale bez Wi-Fi. Se spuštěným bezdrátovým připojením se už neudává, ale bude výrazně vyšší. Tlačítko úplného vypnutí chybí a určitě by se hodilo. Kdo chce platit méně, musí přijímač vytáhnout ze zásuvky k čemuž se ještě dostaneme.

Na displeji vidíte základní dostupné funkce: zleva internetové stanice následované pro mnohé zbytečnými podcasty, dále Spotify, DAB, VKV a nakonec přehrávání přes Bluetooth. Ovládání je pak soustředěno pod LCD, dalších pár funkcí najdete v tzv. Main Menu.

Důraz na Spotify a internetový rozhlas, pohodlné ovládání

Na ovládání je hezké to, že oba otočné voliče mají uprostřed OK/Enter. Vpravo je hlasitost (OK zajistí ztlumení), vlevo jsou šipková tlačítka sloužící typicky pro pohyb v menu nebo po seznamu naladěných stanic u DAB. Zde OK provede vybranou volbu nebo spustí aktuální kanál na kterém se právě nacházíte.

Mezi funkcemi, které vidíte na LCD se přepínáte tlačítkem, které označením nápadně připomíná vstupy/výstupy u televizoru. „Hvězdička“ slouží jako Preset, tedy k uložení a vyvolání stanic. Třetí zleva je tlačítko „tři čárky“ sloužící pro vyvolání nabídky nastavení typicky u tuneru a také pro posun v menu o stupeň výše.

Ovládání je vymyšleno šikovně a zvyknete si rychle.

V neupravitelné hlavní ikonové nabídce, kterou taktéž vidíte na snímku výše a v úvodní fotogalerii, máte přehled většiny možností přijímače. Důraz je tu kladen zejména na internetové kanály, které jsou hned na prvním místě, na podcasty a službu Spotify. V nabídce se ale, stejně jako v ostatních, dá kolovat, takže základní možnosti jsou po ruce rychle.

Do nabídky jiného typu, už textové (tzv. Main Menu) se dostanete přes tlačítko Menu (zmiňované „tři čárky“). Najdete tu rovněž tunery a další zmíněné možnosti, které jsou v ikonovém menu plus funkce Sleep (usínání při rádiu), Alarms (dva budíky) a System Settings, tedy v vstup do nastavení rádia.

Co se týče Bluetooth, to se párovalo bezproblémově ať už šlo o Samsung S10 Lite (Android 11.0), Sony Xperia XZ (Android 6.0) nebo o TCL Plex (Android 10). Navíc výstup nebyl nijak utlumen, takže přijímač potvrdil slušný výkon a chování zesilovače i zde, a hlasitosti se řídily na obou zařízeních současně.

Pokud jde o budík, nabízí buzení ze všech tří tunerů plus tón, nastavit můžete i hlasitost a nechat si ho zapnout jednou, stále, tedy každý den, nebo jen o víkendu či v pracovní dny. Následné odložení buzení o pět minut zajistíte levým OK a tohle je skutečně na výši.

Seznam stanic se po naladění DAB vytváří – jako obvykle – automaticky.

VKV/FM slabší, DAB úplné

U analogového příjmu si sice můžete vybrat mezi laděním všech nebo jen silných stanic a mono poslechu, chybí ale funkce AMS, která by proladila pásmo a stanice automaticky uložila do paměti. Tady musíte jít postupně po jedné a vše co se vám líbí ukládat manuálně, což je pochopitelně otravné a dlouho to trvá.

V případě DAB máte už k dispozici plnou sadu funkcí, včetně Prune, které vám očistí seznam naladěných stanic od těch neaktivních. U obou tunerů také můžete využít přednastaveného ekvalizéru s pěti režimy, vlastní úprava zvuku ale možná není.

Ukládání kanálů do paměti se dělá v obou případech stejně (platí to i u internetu) a stačí jen déle podržet tlačítko s „hvězdičkou“ a vybrat pozici. Stanice lze navíc ukládat i na přeskáčku a tak by to mělo vypadat!

Philips TAR8805 si s výtečným meshovým systémem Strong Atria moc nerozuměl a nabídl šest sítí Wi-Fi tam, kde měl zobrazit jedinou. Fungoval ale v podstatě bez problémů.

Internetová klasika

Tady je přijímač navržen tradičně, takže v nabídce jsou na prvním místě lokální české stanice, na dalších třeba historie a vyhledávání a filtrování podle celé řady parametrů, včetně možnosti zadat na jednoduché klávesnici přímo i znaky (postupným výběrem otočným voličem).

Nabídka možností pro internetové kanály je bohatá, takže můžete postupovat například přes žánry či země, resp. kontinenty, a sáhnout lze i po tzv. populárních stanicích. Ty najdete i přímo v nabídce pro Českou republiku (Czech Republic – lokalizováno menu ani zde není) a je jich tu tolik, že nestojí za to se jimi zabývat. Mimochodem i v této části menu můžete stanice filtrovat přes žánry a je tu i samostatná položka zahrnující pouze stanice Českého rozhlasu („Cro“).

Tzv. hlavní menu je v textové podobě a je rozšířeno (oproti ikonovému) o další funkce vyvolatelné přes „tři čárky“ (tlačítko Menu).

Jaké je? Příjemně kompaktní a dobře hrající

Pro mnohé bude zajímavé nejen osazení kompletní tunerovou sadou, ale také rozměry a hmotnost přijímače. Ten je hluboký 159 mm a při hmotnosti 1,3 kg ho umístíte i na širší okenní parapet. A protože externí zdroj, tedy v tomto případě jediný zdroj energie, má šňůru dlouhou asi 150 cm možná to skutečně zvládnete i z tohoto pohledu. Dobré umístění přijímače je ostatně klíčové v oblasti se špatným příjmem, kde kolikrát hraje velkou roli i příjem DAB uvnitř a vně budovy (situace u autora).

Bezdrátové dobíjení bylo vyzkoušeno s telefonem Samsung Note 20 Ultra 5G (např. S10 Lite a další, které jsme měli k dispozici ho neumí) a ukázalo se, že stejně jako přes USB přijímač dobíjí i v pohotovostním režimu. Jen musí být pochopitelně kompatibilní se standardem Qi, a to ani zdaleka neumějí všichni. Zkusili jsme i hodinky Samsung Watch 2, které bezdrátové dobíjení také zvládají, ale tady jsme už neuspěli. Seznam kompatibilních produktů najdete zde (externí odkaz). Mimochodem krátkodobý výpadek proudu v řádu deseti, dvaceti sekund rádio neřešilo (pouze vypadly hodiny, uložené stanice nikoli), při simulovaném tří minutovém a dvou hodinovém výpadku na tom bylo stejně.

Philips TAR8805 si po zapnutí do zásuvky s 230 V sám obnovil i připojení přes Wi-Fi. Jen se někdy stávalo – pokud se naposledy přehrávala internetová stanice – že už přímo na ni nedokázal navázat. Stačilo ji ale znova najít, případně vyvolat z paměti, a jelo se dál.

Přijímač potěší i rozměrnými hodinami v pohotovostním režimu (číslice), výborně nastavitelným budíkem s možností buzení odložit a také slušně kompatibilním Bluetooth. To nebylo nijak utlumené a rádio i zde podávalo vysoký výkon, aniž by bylo zapotřebí vytáčet hlasitost.

Pokud vám nevadí, že nemá výstup na sluchátka a kabelový audio vstup a také neumí přehrávat muziku z USB média, pak dostanete rádio se solidním zvukem i ovládáním. Škoda chybějící funkce AMS, protože ta by se stále ještě hodila, a samozřejmě nesmíte počítat s češtinou, a to ani v informacích jdoucích z vysílání. Znaky ale naštěstí nevypadávají, jen se naše nabodeníčka ořežou (ztratí). Nic co by v dnešní době překvapilo a díky Ministerstvu kultury toho budeme svědky i nadále, protože přechod na DAB nebude a prodeje tudíž nejspíše zůstanou nízké.

A pokud jde o napojení na Wi-Fi směrovač typu mesh, který Philips nedokáže identifikovat… Může to zabrat trochu více času, rádio ale nakonec připojíte…

Hodnocení

  • PRO: velmi dobrý zvuk, pohodlné ovládání, výborné Bluetooth, bohatě nastavitelné budíky, instalační průvodce, dobíjení i v pohotovostním režimu, dosti odolné proti výpadku napájení, pro někoho i zabudování bezdrátové dobíječky
  • PROTI: u VKV chybí funkce AMS, bez výstupu na sluchátka a linkového audio vstupu, zcela si nerozumí s Wi-Fi směrovači typu mesh