Základní televizní programy by měli mít diváci nadále k dispozici zdarma, shodují se zákonodárci napříč politickým spektrem.

Představa Hany Továrkové, předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), že by bezplatný příjem pozemního digitálního televizního vysílání mělo po roce 2030 nahradit vysílání přes internet, se nesetkává s pochopením politické reprezentace. Poslanci budoucí vládní koalice jakékoli omezení nebo zrušení terestrické televizní platformy odmítají, zjistil regionální Deník. „Neumím si představit situaci, že by lidé neměli automaticky příjem signálu základních pořadů,“ uvedl například Patrik Nacher, volební lídr hnutí ANO v Praze, který obhájil mandát v Poslanecké sněmovně i pro následující volební období.

Stejného názoru je i místopředseda ODS Martin Kupka. Podle jeho názoru by úřady neměly diváky ke změnám nutit. „Další vývoj určí technologický vývoj a volba lidí, ne další státní regulace,“ míní Kupka. „Věřím, že k tomu bude docházet tak jako tak, ale že k tomu nepotřebujeme takové strašení,“ dodává. Končící poslanec Pirátské strany Martin Jiránek by nechal případné změny na vývoji trhu a technologií. „Je potřeba sledovat trendy, jak to udělají státy, které budou technologicky o krok dál, a vzít si od nich inspiraci,“ říká. Diváci podle něj postupně sami přejdou u sledování televize k internetu. Již nyní je druhou nejsilnější televizní platformou v Česku IPTV, které využívá více než pětina domácností.

„Podle statistik je už dnes 90 procent seniorů na internetu,“ upozornil Jiránek a dodal, že v roce 2030, kdy by podle ČTÚ mělo dojít k výraznému omezení nebo zrušení terestrického televizního vysílání, budou do důchodu odcházet lidé narození v roce 1965, kteří internet používají bez potíží. „Pokud by ale dosavadní způsob příjmu signálu využívalo jen zanedbatelné množství diváků, mohlo by být podle Jiránka pro stát levnější jim na internet finančně přispět než udržovat nákladné terestrické vysílání pomocí vysílačů na kopcích,“ dodává Deník. Proti omezování nebo rušení terestrického televizního vysílání jsou operátoři sítí DVB-T/-T2.

Názor, že by Česká republika neměla po roce 2030 udržovat terestrické televizní vysílání, vyslovila předsedkyně Rady ČTÚ Hana Továrková na zářijové konferenci DIGIMEDIA 2021. Zároveň sdělila, že stát nebude bránit případnému uvolňování pásma 600 MHz pro potřeby mobilních operátorů. Nyní je toto pásmo využívané pro televizní vysílání a například celoplošný multiplex 24 provozovaný společností Digital Broadcasting v něm má 85 procent frekvencí.