Přijímače s nově licencovanou platformou WebOS, nebo také WebOS TV od LG Electronics se docela množí. Po nedávném testu Telesystemu je tu u nás podstatně známější značka a nyní navíc s nejnovější verzí firmwaru. A jak se televizor choval?

Naprostá novinka v nabídce značky Sencor, která už vystřídala několik platforem, včetně Androidu, nyní přichází s něčím naprosto jiným a zjevně WebOS hodně věří. Nabízí totiž – hned na poprvé – čtyři úhlopříčky a snad někdy dostaneme příležitost vyzkoušet i další. Je tu tak testovaný Sencor SLE 43US800 (109 cm, 43″, 9.999 Kč), Sencor SLE 50US800 (127 cm, 50″, 12.999 Kč), Sencor SLE 55US800 (140 cm, (55″, 13.999 Kč) a konečně obří Sencor SLE 65US800 s plnými 165 cm (65″) a cenou 19.999 Kč, tedy stále ještě pod 20.000 Kč.

Jak jste si možná všimli, všechny televizory od zveřejnění naší aktuality, s výjimkou základního, zde zkoušeného modelu, podražily, a není to omyl, jen aktualizace cen vůči původní zprávě. A bude se nepochybně zdražovat dál, protože jen ceny kontejnerů pro dovoz z Číny se prý zvedly třikrát, čtyřikrát a Evropa se zjevně nijak nepoučila.

Všechny zmiňované přijímače jsou vybaveny licencovaným operačním systémem WebOS ve verzi 5 (další informace zde) a jednotlivé výrobky se tak od sebe mohou lišit pouze verzí firmwaru, což také bylo vidět. Ostatně Sencor na stránce produktu uvádí, že ladění přes Skylink FastScan bude k dispozici právě po aktualizaci firmwaru. Ta dorazila v závěru testu a FastScan v ní skutečně nechyběl. Nová verze byla označena jako „03.22.35“ a byla tudíž stejná, jako u Telesystemu. Nicméně drtivá většina testu proběhla s verzí předchozí (co bylo v silách zkontrolovat, jsme zkontrolovali), ale autor nebyl schopen zjistit, čím se vlastně liší. Televizor i s novou verzí firmwaru běžel bezproblémově, ale zkoušen byl pouze část noci a celý další den.

Televizor Telesystem TS50 4K WEBS s LG WebOS předvedl spolehlivý chod a řadu českých aplikací

Sencor SLE 43US800 je v provedení Ultra HD (4K) stejně, jako ostatní modely řady US800. Přijímač patří mezi ty levné, takže očekávejte plastové provedení, včetně nožiček, které se přidělávají vruty, nikoli šrouby. Nechybí však dnes obvyklé kompletní tunerové osazení, včetně DVB-T2/HEVC, Wi-Fi na 5 GHz, což je taktéž důležité (výhoda proti Telesystemu), obousměrné Bluetooth Audio (výborně!) a skutečné zrcadlení obrazovky přes Wi-Fi Miracast.

Tím klíčovým je ale podle nás opět dodávka dvou dálkových ovladačů. Ti znalejší už možná vědí, že LG dodává pouze tzv. Magic Remote (pohybový), který má ale stálé potíže se samovolným zobrazováním kurzoru myši, což majitelům už léta komplikuje život. LG si do toho ovšem mluvit nenechá, takže to Sencor udělal šalamounsky a Telesystem na tom není jinak. Oba výrobci tak dodávají i klasický nepohybový ovladač a už tohle je jasná výhoda oproti srovnatelným televizorům LG.

Druhým ovladačem je zmiňovaný LG Magic Remote v originální podobě a důležitou zprávou je i to, že oba pracovaly bezešvě a šly bezproblémově zaměňovat. Navíc – světě div se – vám do nich Sencor dodá i baterie a tohle opět přestává být zvykem.

Pohodová instalace, výborné třídění kanálů, ale bez vymazání stanic

Montáž dvou nožiček do krajů obrazovky je snadná (dva vruty, naznačené pozice), televizor následně připojíte k zásuvce pevnou šňůrou.

Další zprovoznění je rychlé a kupříkladu u pozemního vysílání už jsou zatrženy „pouze digitální kanály“. Na závěr se opět nabídne možnost připojit se k Amazon Prime Video (zřejmě nějaká smlouva), přihlašovat se do tržiště aplikací LG nebylo nutné.

Co se týče připojení k internetu, televizor si bez problémů rozuměl s výborným meshovým systémem Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde), napojen byl nejprve kabelem, následně i přes Wi-Fi (tlačítko WPS). Tady se sice verze neudává, ale výrobce deklaruje i 5 GHz.

Třídění naladěných kanálů probíhá jako u Telesystem TS50 4K WEBS a stanice tak můžete v seznamu vybírat na přeskáčku a přesouvat je na novou pozici najednou, což se hodí nejen u satelitu. Bohužel ani v nejnovější verzi firmwaru nešlo kanál smazat, což by se – mimo jiné i díky síti České televize – opravdu hodilo. Stanice jde pouze zamknout a přeskočit, což ale může v praxi způsobovat potíže.

Pokud jde o spolehlivost třídění stanic, neposloužíme. U nové verze totiž bylo třídění z časových důvodů pouze několikrát ověřeno a vždy to při přesouvání klaplo.

Nabídka rychlých funkcí, tj. nultá úroveň menu, je upravitelná, takže funkce můžete vymazat, či změnit jejich pořadí. Také sem můžete nějaké funkce přidat („+“), a to včetně možnosti vypnout obrazovku a ponechat pouze zvuk. Z rychlého menu se dostanete i do celkového nastavení („tři tečky“).

Často výborné ovládání a upravitelné menu, včetně Home

Ovládání je snad zcela stejné jako u Telesystemu (kolování pouze na nulté a první úrovni menu nastavení), takže vás z větší části odkážeme na něj i když také něco doplníme.

Ani zde OK nevyvolává seznam naladěných stanic. K tomu slouží speciální tlačítko List a někdy to trvá poměrně dlouho (delší sekundy). Nic co bychom od levného přístroje nečekali, ale v drtivé většině případů to nebylo nijak neúnosné. Pouze po čerstvém zapnutí přijímače to trvá déle, což se ale týká i vyvolání EPG (Guide).

To, co je skutečně výborné je upravitelnost nabídky první úrovně menu, a to jsme u recenze Telesystem TS50 4K WEBS nezmínili, resp. na takto detailní zkoumání nedošlo, protože jsme se primárně zaměřovali na stabilitu chodu a aplikace. U Sencoru se ukázalo, že o. s. je prakticky stejný (pár výjimek tu bylo), takže jsme funkčnost aplikací a třeba i HbbTV pouze běžným způsobem ověřili a šly více do hloubky v jiných oblastech.

Menu na nulté úrovni, tzv. Rychlé volby, je upravitelné velmi snadno a položky lze přesouvat i mazat s výjimkou vstupu do celkového nastavení, které pochopitelně k dispozici vždy být musí. Funkce můžete i přidávat, jak vidíte na snímku výše. Přijímač tak bez problémů můžete používat i pro poslech rádia přes DVB a „Vypnutí obrazovky“ si snadno umístíte více po ruce, protože jinak musíte poměrně hluboko do menu. To je pochopitelně výhodné, navíc šetříte vlastní kapsu, protože spotřeba energie velmi výrazně poklesne (kolik se neudává). A když jsme u toho: na oficiální stránce produktu se píše, že spotřeba v pohotovostním režimu je 0,5 W, v příručce je však 0,3 W. Při vytváření tabulky oficiálních parametrů (konec článku) jsme dali přednost údaji z příručky.

Na snímek EPG se můžete podívat u recenze Telesystemu. Tady je chuťovka, kterou například u Android TV vůbec nenajdete, totiž možnost vymazat paměť spuštěných aplikací!

Pomalejší EPG, stejně se chovající aplikace i HbbTV

Programová nabídka, zde nazývaná Guide, je opět s obrazovým náhledem, zvuk se při vstupu i odchodu přerušoval a prakticky vždy chvíli trvalo než se nabídka spustila (řádově sekundy, tři, čtyři). Nejdéle probíhalo první spuštění hned po zapnutí televizoru a doba dosahovala třeba i šesti sekund. Vzhledem k ceně přijímače nejde o nic tragického.

Výhodou naopak je, že se televizor dokáže, při zadání upozornění na pořad, probudit z pohotovostního režimu a tohle se dnes vidí málo.

U HbbTV nebyla uvedena verze, zřejmě půjde, o 2.0.1 a pokud se to potvrdí, bude to u takto levného stroje další výhoda. HbbTV bylo opět spuštěno hned při instalaci a co do práce jsme nenarazili na problém ani u hlavních kanálů, ani například u Seznam.cz TV. Na volném hybridním vysílání u FTV Prima někdy ovšem byla znát pomalejší práce. V dané kategorii nic překvapivého.

Aplikace už zavedené v systému se při jejich prvním spuštění automaticky aktualizují a umístí na domovskou lištu zcela vpravo. Následně si je můžete posunout kam potřebujete. Většina (a teď mluvíme zcela obecně) jde také vymazat, takže nepřekáží. V praxi se lokální aplikace chovaly zcela totožně, jako u Telesystem TS50 4K WEBS, a to například včetně Skylink Live TV, která nešla ukončit, protože se po stlačení Exit jen restartovala. Nejinak tomu bylo i s HBO GO, který u Sencoru taktéž chyběl a nedal se ani stáhnout. Více informací najdete v druhé recenzi.

Skutečné a kvalitní zrcadlení z mobilu i tabletu, výtečné Bluetooth Audio

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo opět zkoušeno se standardní sestavou (tři různé telefony, tři různé verze o. s.) a šlo o Samsung S10 Lite (Android 11), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10). Klaplo vše, a to velmi snadno, ovšem překvapivě s výjimkou Sony. Tento mobil totiž používá Wi-Fi Miracast v certifikované podobě. Napojení bylo ohlášeno a povoleno obsluhou, následovala ale pouze černá obrazovka a nic jiného vidět nebylo. Sony také umožňuje napojení přes Google Chromecast jako samostatnou volbu. Její spuštění prozradilo, že televizor tento způsob neumožňuje.

Nad rámec jsme ještě vyzkoušeli zrcadlení z tabletu Samsung Galaxy Tab A7 (SM-T500) s operačním systémem Android 11. Tady vše opět klaplo bez potíží a opět s doplňkovými funkce jako u S10 Lite. Přenášená obrazová kvalita by se dala ve všech případech odhadnout na nějakých 80, 85 % originálu, což je u takto levného stroje slušné! Zrcadlení obrazovky je navíc zcela otevřené a nepotřebujete tedy k němu žádnou speciálně kompatibilní aplikaci jak je nyní často zvykem u Android TV. Vše co je na displeji mobilu vidíte i na televizoru. Samsung navíc dovoluje parametry, typicky poměr stran, upravit a najdete to v připojené fotogalerii výše.

Přes Bluetooth můžete připojovat i audio zařízení a pracuje oběma směry. To v praxi znamená přehrávání muziky z mobilu i posílání zvuku z TV na nějaký externí reprosystém, například zvukovou lištu. Vše jsme zkoušeli s našimi poslední dobou obvyklými zařízeními, tedy s výše uvedenými mobily a s výborným odolným reproduktorkem Sencor Sirius SSS 6400N (test).

Párování bylo rychlé, zvukový výstup lehce utlumený a hlasitost tak bylo zapotřebí více vytočit, což zde může být problém, protože se hlasitosti na obou zařízeních upravovaly současně a může růst i zkreslení. Pro napojení nebylo zapotřebí, jako u Telesystemu, hledat funkci SoundShare. Ta se spustila sama.

Domovská nabídka je dělána jasně a přehledně. Škoda že je přístup do menu nastavení umístěn zcela vpravo (kolovat se nedá) a že se ikona vlevo od Content Store (tržiště aplikací LG) nemění na tu aktuální (jde o poslední spuštěnou věc).

Výtečná multimédia, pokud jsou do Full HD

Zabudovaný multimediální přehrávač je opravdu velmi dobrý! Oproti celé řadě konkurenčních modelů má minimálně dvě výhody: správce souborů se dá přepnout i do textového výpisu (jestliže sledujete seriály, víte o čem mluvíme) a kompatibilita je významně vyšší, takže přehrajete jak DivX (5), tak XviD. Další výhodou může být ale i to, že při práci se síťovým médiem, i s USB, televizor parádně zvládá externí titulky, které jsou u nás stále hodně důležité. Navíc u nich nabízí bohatá nastavení, včetně velikosti písma a třeba i výběru znakové sady.

Vynikající je i to, že si pamatuje pozici na které u videa (i z LAN) skončil, a to i po odchodu do tuneru. Tady se už bavíme o slušném multimediálním centru a jednou z mála výtek je fakt, že všechny soubory nejdou přehrát na jeden zátah. Počítejte rovněž s tím, že na přehrávání velmi kvalitních videí v Ultra HD (4K) tento Sencor nebude a třeba na souborů s nějakými 40 Mb/s je už nízký výkon hardwaru znát (trhaný běh).

Co se týče obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR, ten je podporován v základním systému HDR10 (nic překvapivého při dané ceně), vyzkoušet se z výše uvedených důvodů rozumně nedal.

Pokročilejší, ale i běžné obrazové úpravy tu moc nehledejte… (volba Obraz, Další nastavení).

Jaký je? Za danou cenu překvapivě dobrý!

Televizor rozhodně překvapil. Reakce na horší vstupní video, ať už jde odkudkoli, odpovídá ceně, na vstup kvalitnější nebo vysloveně kvalitní, sice nereagoval tak nadšeně, jako Telesystem TS50 4K WEBS, ale rozdíl byl okamžitě viditelný. Při takto malé úhlopříčce (109 cm) tohle ale velkou roli nehraje stejně jako resamplování, které ale bylo stále slušné.

Drobná poznámka k obrazovým režimům: jsou čtyři a jsou poměrně dobře odlišeny. Bohužel chybí „Standard“ (nebo něco podobného) a televizor naběhne do režimu Eco, který je dosti výrazný s hodně živými barvami. V podstatě jediný pro nás použitelný režim bylo Kino, které bylo obecně vzato nejlepší.

Na Sencor SLE 43US800 jsou znát, oproti zmiňovanému Telesystemu, drobné rozdíly, platforma je ale stále kvalitní, stabilní a spolehlivě se chovala po celou dobu testu a před závěrem ještě dorazila i aktualizace firmwaru na stejnou verzi. Podání barev a detailů se zdálo ostřejší, někdy byly znát i výraznější barvy a zejména více vystupující detaily. Zvukově je to standard, tedy ten „televizní“, a přijímač nijak nevybočoval, což ani nelze očekávat. Daleko důležitější je, že můžeme potvrdit kvalitní implementaci operačního systému, stabilní a spolehlivý chod. A také slušnou práci lokálních aplikací, tedy těch, které máme možnost – díky jejich spolupráci – vyzkoušet. A tady šlo o Lepší.TV, Skylink Live TV a SledovaniTV. Nezapomněli jsme ale ani volné aplikace, jako například Pohádky. A samozřejmě i na HBO GO, které tu ale není k dispozici. Doufejme, že jen dočasně.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, dva dálkové ovladače (!), což je výhoda i proti LG, obousměrné Bluetooth Audio, otevřené zrcadlení obrazovky z mobilu (až na starší Android), upravitelná nabídka tzv. rychlých funkcí, včetně možnosti dodat „Vypnutí obrazovky“, výtečná multimédia s bohatě nastavitelnými externími titulky, a to i z domácí sítě, parádní výbava, včetně Wi-Fi na 5 GHz
  • PROTI: nedotažené třídění stanic (nelze je mazat), bez HBO GO, „magickému“ ovladači se nedá vypnout kurzor (lehce nahradíte druhým…)