Asi málokterý trh je v posledních letech tak dynamický, jako ten se streamovacími službami. Ačkoliv by se zdálo, že tato oblast je plně saturovaná, stále vznikají (nebo přicházejí) nové značky a služby, které stojí za pozornost a nabízí natolik unikátní obsah, že rozšíří předplatitelské portfolio mnoha uživatelů. Jaké novinky a změny na trhu můžeme čekat v roce 2022?

Příchod velkých jmen

Asi největší novinkou bude dlouho očekávaný příchod velkých jmen, na něž se mnozí zdejší diváci již těší. Disney Plus i HBO Max se měly v nabídce objevit už v loňském roce, avšak nakonec si na ně musíme počkat až do letošního roku, kdy by měly (definitivně) obě tyto služby být k dispozici.

HBO Max

HBO patří v oboru VOD mezi opravdové matadory. Tato značka se do České republiky dostala už v 90. letech v rámci nadstandardní nabídky kabelových televizí. Velkou renesanci zájmu zaznamenala mobilní služba HBO GO po roce 2017, kdy ji bylo možné odebírat samostatně, bez nutnosti vázat se smlouvou k operátorovi. A co by mělo přinést HBO Max?

Tato služba je vlajkovou lodí HBO a měla by se stát variantou k nabídce HBO GO. Přinést by měla nejen více originálního obsahu, dřívější dostupnost velkých filmů i oblíbených seriálů, ale i vyšší kvalitu obrazu (rozlišení, podpora HDR 10+), zvuku (podpora vícekanálového zvuku) a dostupnost pro více předplatitelů na jednom účtu. Samostatnou kapitolou je potom obsáhlá knihovna starších filmů a seriálů, z nichž mnohé nejsou jinde a jinak legálně dostupné. HBO slibuje, že nabídka by měla oproti HBO GO vzrůst téměř o 70 procent. Pozitivní je, že cena nové služby by se mohla pohybovat výrazně pod hranicí 300 Kč.

Poslední informace naznačují, že se HBO Max a s ním i výběru exkluzivních filmových premiér, kompletních klasik, jakými jsou Přátelé nebo Sex ve městě, a časem snad i nějaké české tvorby dočkáme do konce prvního pololetí (neoficiálně by se tak mělo stát již 22. února).

Disney+

Pro HBO Max bude výraznou konkurencí kanál Disney+. Tato značka pod sebou už dávno nesoustředí pouze animované (a poslední dobou i hrané) filmy pro děti. Pod správou Disney je i universum Star Wars a většina komiksového multiversa Marvel (výjimku tvoří Spiderman, o kterého se stará Sony). Jak filmy, tak seriály z těchto světů jsou velkým lákadlem pro mnoho diváků, a tak není divu, že Disney+ má celosvětově více než 150 milionů diváků. Opomenout samozřejmě nemůžeme ani portfolio dokumentů National Geographic a animovanou tvorbu studia Pixar.

Stejně jako v případě HBO Max nemá ani Disney+ zatím stanovené přesné datum, kdy se dostane do ČR. Původně se tak mělo stát v loňském roce, avšak vlivem pandemie došlo ke zdržení evropské expanze, a tím pádem i příchodu do ČR.

Mezi nejoceňovanější projekty Disney+ patří například seriál Mandalorian, který nabízí trochu jiný pohled na svět Hvězdných válek. Příznačné je, že ačkoliv u nás kanál Disney+ nebyl k dispozici, a tudíž mohl seriál legálně vidět jen málokdo, hračky a oblečení s motivem roztomilého Baby Yody šly v obchodech doslova na dračku. I české publikum si našlo k exkluzivní produkci Disney+ cestu, byť zřejmě ne úplně oficiální nebo legální.

Czechflix

Příchod nových velkých hráčů by mohl přinést změny i z hlediska domácí produkce. Už delší dobu se mluví o možném vzniku platformy, která by sdružovala seriálovou a filmovou tvorbu tuzemských televizí. O „Czechflixu“, jak se projektu přezdívá, spolu jednají vedení největších tuzemských televizí a už loni se zdálo, že jeho představení přijde brzy. Nakonec k němu ale nedošlo. Mezi inspirace patří i úspěšný projekt Britbox, nabízející tvorbu BBC a britských komerčních televizí v rámci jedné platformy.

Na sklonku loňského roku se ale objevily zprávy, že se vznik nového kanálu odkládá a jednotlivé televize se budou soustředit na budování vlastních platforem. Předním hráčem je v tomto případě Nova, která do svého systému Voyo uvedla první exkluzivní obsah, minisérii Případ Roubal, a chystá další. Není ani vyloučeno, že se dočkáme překvapení a Czechflix vznikne dříve, než bychom čekali.