Bezprecedentní krok proti ruské státní propagandě chystá Evropská unie. Podle nedělního prohlášení předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové zakáže šíření televizního programu Russia Today a zpravodajského serveru Sputnik na území členských států EU. „Státem vlastněné Russia Today a Sputnik, stejně jako jejich dceřiné společnosti, již nebudou moci šířit své lži k ospravedlnění Putinovy války a k rozdělení naší Unie,“ uvedla von der Leyenová. „Vyvíjíme nástroje k zákazu jejich toxických a škodlivých dezinformací v Evropě,“ dodala.

Rossia Today je ruský státní kanál určený pro Rusy, ale i další diváky mimo území Ruska, který informuje o událostech očima ruské administrativy. Stanice má po celém světě mnoho poboček a jazykových mutací. Zákaz šíření tohoto programu na území EU ale bude složitý, protože Rossia Today nevysílá pouze prostřednictvím národních kabelových a IPTV operátorů, ale také samostatně přes satelit, přičemž vysílací licenci pro toto satelitní vysílání má přidělenou od ruského regulačního orgánu. Jednodušší bude blokace jejího vysílání přes internet.

Sputnik se chystá pokračovat přes Telegram

„Vzhledem k zákazu vysílání Russia Today a Sputniku v EU oficiálně prohlašujeme, že ani v jedné zemi světa ani jeden člověk, který u nás pravdivě a svědomitě pracoval a pokračuje pracovat, nedostane výpověď. Víme, jak máme pracovat za podmínek zákazu. Tito milovníci svobody nás k tomu připravovali osm let,“ reagovala na chystaný zákaz vysílání v EU šéfredaktorka Russia Today Margarita Simoňanová. Sputnik informoval své čtenáře o tom, že pokud bude zablokován, budou moci jeho zprávy číst nadále prostřednictvím komunikační aplikace Telegram.

Sputnik představuje nejznámější dezinformační web pocházející z Ruska, který byl v posledních letech velmi aktivní i na českém internetu. Mezi české uživatele se snažil dostat prostřednictvím sponzorovaných videí s roztomilými zvířátky na Facebooku. K zablokování Sputniku pro české uživatele vyzvalo už v sobotu armádní Národní centrum kybernetických operací (NCKO). Celkem požadovalo po českých operátorech blokovat 22 proruských dezinformačních webů.

Už od pátku správce české národní domény CZ.NIC blokuje osm proruských serverů na českém internetu: Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.