Na první pohled to sice vypadá, že jde o rádio přenosné a bytelné držadlo k tomu rozhodně svádí. Napájení však obstarává pouze 230 V, takže jsme u stolního provedení. Díky výtečnému zálohování paměti při výpadku elektřiny, vám ale vůbec nic nebrání vzít si ho třeba na terasu a v klidu ho do zásuvky zapojit tam. Třeba i druhý den…

Bytelný přijímač, a to nejen na fotografii, ale i po vybalení působí dojmem kvality a slušného provedení, což si potvrdíte (alespoň u nás tomu tak určitě bylo) hned po první osahání. Otočné voliče jemně přeskakují, dýha končící na spodní straně je výborně seříznuta a kovové držadlo rozumně opracované. Při ceně 1.499 Kč bychom před patnácti, dvaceti lety tohle očekávat nemohli stejně, jako velmi dobré světlé gumy na spodní straně. Ty navíc nejsou tvrdé jak bývá v nízké kategorii zvykem.

Tip redakce: Další DAB rozhlasové přijímače najdete u našeho partnera Alza.

Přijímač se dodává ve dvou variantách: hnědá/stříbrná a zkoušená černá/šedá. Držadlo je kovové a sklopitelné až na zadní stěnu v čemž mu ale může překážet teleskopická anténa, kterou je třeba zamáčknout skoro do úchytu.

Zmínit je ještě nutno poměrně vysoký výkon zesilovače 2x 4,5 W (RMS), dvojici čelně vyzařujících reproduktorů, které jsou vidět za nesnímatelnou kovovou mřížkou a bassreflex. Ten najdete na zadní straně spolu se všemi rozhraními a s tradičním kulatým konektorem pro připojení externího zdroje. Vidíte tu i USB, přes které ovšem není možné přehrávat muziku a je určeno jen pro dobíjení externího zařízení. S dodaným zdrojem to šlo pohodlně i v pohotovostním režimu a tohle bývá problém. Vše doplňují linkový vstup (malý jack), výstup na sluchátka a Bluetooth 5.0.

Informace o stanici a vysílání se ukazují na jedné jediné obrazovce. Skvěle!

Bohaté funkce, velmi dobré ovládání (až na drobné písmo v menu)

Instalace tu žádná není, rádio po zapnutí naběhlo do češtiny a na DAB, kde si proladilo pásmo a vytvořilo obvyklý seznam stanic. Vše ostatní je na vás.

Ovládání je soustředěno na přední straně. Základní funkce přepínáte tlačítkem Source a jsou tu čtyři možnosti: DAB, FM (VKV), Bluetooth a linkový audio vstup. Dodatečné funkce, jako budíky, Spánek (usínání při rádiu) či „ekvalizér“ (ve skutečnosti jen úprava basů a výšek) najdete pod tlačítkem Info/Menu, což znamená vyvolání nabídky na delší podržení (krátké zobrazí informace o stanici a vysílání – foto výše). V menu se pohybujete levým otočným voličem s OK/Enter uprostřed (slouží i pro ladění), pravý má na starosti hlasitost a oba příjemně přeskakují. Vše doplňuje Back (Zpět) určený zejména pro pohyb v nabídkách.

Budíky jsou dva, zvolit můžete buzení tónem nebo některým z tunerů. Buzení lze nastavit třeba i jen na všední dny a lze ho také odložit. Funkce Spánek, zde z neznámých důvodů nazývaná „Sleep funkce“ (lokalizace je občas zábavná), jde nastavit od 15 do 90minut. Právě s nedotaženou lokalizací se setkáte i v tzv. Ekvalizéru s několika přednastavenými režimy a jedním vlastním. Jak už bylo naznačeno, jde vlastně jen o úpravu basů a výšek, položky jsou navíc pojmenovány anglicky.

Hodiny v pohotovostním režimu jsou výrazné a velmi dobře čitelné. Po úvodním zprovoznění rádia naskakují automaticky i po několikahodinovém přerušení napájení.

Bluetooth bylo zkoušeno s mobily Samsung S20 FE 5G (Android 12), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10). Párování s rádiem bylo vždy bezproblémové a nebylo na něm třeba nic spouštět s jednou výjimkou, kdy se, po vypnutí Bluetooth na mobilu, neukončilo. Stačilo ale na Gogenu stisknout „BT Pair“ a párování s dalším mobilem proběhlo bez potíží.

Hlasitost se regulovala na každém zařízení zvlášť a na mobilu bylo zapotřebí ji, pro rozumný poslech, vytočit na nějakých 80 % a pořádně přidat na rádiu. Vysoký výkon zesilovače zde sice byl trochu utlumen, ale stále to nebylo nic tristního, což poměrně často vídáme jinde.

Podobně jsme na tom byli i po připojení dvou mobilů přes linkový audio vstup (Samsung ho nemá), hlasitost mohla být nepatrně níže. Tohle je ale, stejně jako u Bluetooth, individuální a s jiným mobilem se situace může změnit.

Menu je vyvedeno velmi drobným písmem a zvětšit se nedá. Můžete pouze ovlivnit barvu pozadí. Tohle bude pro někoho limitující, protože ho přece jen občas potřebujete.

Výborné VKV, standardní DAB, slušná citlivost u obou tunerů

VKV/FM disponuje ze strany Gogenu zcela opomenutou funkcí AMS (není ani v příručce), která proladí pásmo a podle nastavení uloží stanice automaticky do paměti od čísla jedna výše (ukládají se pouze frekvence). Pokud se na stanici přepnete, jméno se dotáhne z RDS, jestliže je k dispozici.

V menu pak najdete ladění jen pro silné nebo všechny stanice (první volba moc nefungovala) a poslech ve stereu nebo ve vynuceném režimu mono.

U DAB najdete vše s výjimkou třídění vytvořeného seznamu stanic a je tu tudíž i Prune, které je označeno jako „Promazat neplatné“ (odstranění už neaktivních stanic ze seznamu naladěných). Dále v menu vidíme automatické i manuální vyhledávání a obsáhlé informace o stanici a příjmu, které se vypíší na jedné obrazovce, což se nevidí. Funkce je to výborná a na jednom místě poskytne výborný přehled (foto je výše).

Citlivost příjmu byla, subjektivně vzato, na nadprůměrné úrovni, jak u VKV, tak u DAB. Námitky nelze mít ani vůči češtině jdoucí s vysíláním a i když tu a tam ujela v menu, tady se zdála být naprosto v pořádku; problémy vidět nebyly.

Jak vidíte, hlavní nabídka má čtyři volby. Mačkat OK/Enter po najetí na některou z nich není nutné. Přepnutí je automatické.

Jaké je? S výbornou kombinací cena/výkon

Podání audia je takové, jaké byste nejspíše při dané ceně očekávali a určitě je také minimálně odpovídající. Spíše v tomto ohledu zdá výkon lehce nadprůměrný i když nemůžete čekat nějaké zázraky typicky v podobě výrazných basů a výšek. Částečně se ale přidat v nastavení dá a s výhodou můžete využít i velmi dobré přednastavené režimy ekvalizéru. Ani to nebývá zvykem.

Zkreslení při vyšší hlasitosti bylo spíše minimální, vysoký výkon zesilovače byl znát zejména při poslechu z tunerů, méně už pak u Bluetooth a kupodivu i u linkového vstupu. I tady se však hlasitost dala, při poslechu ve skoro třicetimetrové místnosti, docela slušně vytočit. Rezerva sice prakticky cítit nebyla, ale Gogen požadavek na hlasitější projev zvládl se ctí a jak bylo řečeno i s rozumným zkreslením.

Vyzkoušeli jsme rovněž simulované přerušení napájení prostým vytažením přívodu z 230 V (síťový vypínač tu není). Jak po pár minutách, tak po asi 30minutách a dokonce i po nějakých osmi hodinách rádiu po připojení napájení vždy automaticky naběhl čas a neztratily se ani uložené stanice v paměti. Tohle je samozřejmě značné plus a ne vždy to vidíme takto dobře provedené.

A co říci k poměru cena/výkon a k certifikaci? Certifikace zjevně nezaručuje kvalitní překlad položek v menu, což je tady evidentní a zjevně nezaručuje ani úplný překlad. To druhé by podle našeho názoru zaručovat měla! Proč tomu tak není je asi o stanovených parametrech, které zjevně tak daleko (detailně) nesahají. I přes tyto drobné chyby je na tom Gogen DAB 700 s poměrem cena/výkon dobře, spíše by se slušelo říci výborně. Navíc slušně hraje a má pár ojedinělých funkcí, jako AMS, výborně dělané přednastavené režimy ekvalizéru a upravitelné basy a výšky. Tohle je věc, kterou by měl výrobce zdůrazňovat. %Ze to typicky v případě AMS nedělá je škoda a jiný příběh.

Hodnocení

  • PRO: poměr cena/výkon, subjektivně vzato citlivý příjem, při přerušení napájení si pamatuje i uložené stanice, AMS u VKV a celkově výborné funkce, včetně nastavení basů a výšek (tzv. ekvalizér), většinou dobře vymyšlené ovládání, dobíjí externí zařízení i v pohotovostním režimu, výborná lokalizace, ale…
  • PROTI: …někdy podivná, pro někoho příliš drobné znaky menu, chybí popis AMS (i v manuálu), nepopsáno tlačítko Preset (!), hodil by se síťový vypínač (nutno vytáhnout ze zásuvky)

 

Zaujalo vás rádio GOGEN DAB 700? Stačí kliknout zde a můžete si jej koupit na Alza.cz.