Na platformě Vestel postavený televizor má obrazovku s rozlišením Full HD. Dnes je ovšem i ve velikosti 109 cm menšinou. Zároveň však také patří ve své třídě k nejlevnějším.

Přijímač s Android TV 9 přijde po nedávném zlevnění na 7.990 Kč. V úhlopříčce 109 cm je ale jen pár modelů tohoto typu a ceny jsou poměrně vyrovnané. Ušetřit můžete jen tehdy, když zapomenete na Android a zamíříte k nějaké levnější „Smart TV“ bez poplatků Googlu. Nebo s nějakým nižším…

Co nabídne tento Gogen, vidíte v tabulce s parametry na konci článku. Co tam uvedeno není, je vysoká kompatibilita oficiálně dostupných aplikací IPTV/VoD, kterou jsme také ověřili; alespoň u těch ke kterým máme přístup. Důležité je v tomto okamžiku i Wi-Fi zvládající 5 GHz a také nejnovější HbbTV 2.0.2. A samozřejmě, po registraci, dosti vysoká záruka v podobě 40měsíců!

Mimochodem novinka, tzv. Informační list výrobku říká, že „Minimální zaručená dostupnost aktualizací softwaru a firmwaru (od data, kdy bylo ukončeno uvádění na trh)“ je 2 roky.

I tím se levnější výrobky malých značek liší od těch masových.

Trochu zvláštní nožičky s trochu zvláštní montáží. Ale kovové…

Dvě klávesnice, aktualizace bez dotazu

Jednoduchý televizor sice v případě Android TV neznamená jednodušší instalaci, nicméně konkrétně zde se připravte na neoznačené i když kovové (!) nožičky a nikoli šrouby, nýbrž vruty. To poslední k cenovce ovšem patří. Nožičky pak představují slušné odlitky, označeny ale být mohly a trochu se vyřádíte.

Při zadávání hesla pro připojení k Wi-Fi (WPS použít nešlo) bylo vidět, že dálkový ovladač má ve spolupráci se softwarovou klávesnicí jistou setrvačnost, někdy ale poskočil o několik znaků sám o sobě.

Po připojení k internetu si bez ptaní začal stahovat novou verzi systému a začal se samovolně aktualizovat.

Zajímavý přístup!

Na ten ale narazíte i v okamžiku, kdy zjistíte, že se v průběhu zprovozňování na obrazovce objevují dvě různé verze klávesnice. Naopak příjemné je, že v okamžiku, kdy si zatrhnete, že chcete mít zrcadlení obrazovky z mobilu/tabletu Chromecast vždy k dispozici, upozorní vás systém na možnost zvýšené spotřeby. Pokud ale chcete zrcadlení používat, jiná možnost než ho přijmout v podstatě nezbývá. Při odmítnutí je totiž zprovoznění Chromecastu dosti složité.

Po výběru tunerů následuje hodně důkladné (pomalé) ladění, řazení kanálů si musíte udělat manuálně v menu nastavení a připravte se na to, že nijak rychlé nebude. Třídit sice můžete na několik způsobů (zadáním nového čísla pozice, výměnou kanálů či jejich přesunem), vždy ale pouze po jedné stanici a život vám bude komplikovat i rozdělení naladěných kanálů do jednotlivých stránek mezi kterými se musíte, opět manuálně, přemísťovat. Tohle šlo udělat daleko lépe!

Dálkový ovladač má slušné rozložení. Tlačítko EPG je hned u kurzorového kříže („G“).

Zajímavé ovládání, někdy lepší než u masových značek

Je to až překvapivé, ale bylo to tak! Tlačítkem OK totiž vyvoláte seznam naladěných stanic a fungovalo to velmi spolehlivě. Navíc na dálkovém ovladači speciální tlačítko chybí (někdo ho klidně dubluje), což je jen dobře!

Hodně zajímavou a rovněž nevídanou funkcí je možnost vyskočit z domovské obrazovky tlačítkem Exit. Tohle uděláte u málokterého přijímače a prakticky všude musíte jít přes ikonu aplikace (někde to jde i přes vstupy/výstupy). Ta ale zase v některých případech (u některých výrobců) v domovském menu chybí a musíte si ji tam nejdříve sami umístit; proč to obsluze zjednodušovat, když se „správně“ má dívat na Youtube, apod.

Bohužel v protlačování čehokoli jiného než živého televizního vysílání je v poslední době Google mistr a vidíte to napříč segmentem.

Tlačítko Menu nabídne v první instanci seznam základních voleb (viz foto) ve kterých bohužel chybí například možnost vypnout obrazovku a ponechat pouze zvuk (tu jsme nenašli vůbec). Jinak je tu třeba režim obrazu (přednastavené volby), vstupy/výstupy (z neznámých důvodů na prvním místě…). Nejvíce ale překvapila volba Reproduktory. U ní byl totiž po instalaci zatržen externí audio systém, televizor ale vesele vyhrával a nic se nezměnilo ani v okamžiku, když jsme volbu přepnuli na správnější „repro v TV“.

Poslední položkou je vstup do celkového nastavení Google Android TV, které je stejně nelogické, jako vždy. Obrazové a další často potřebné volby jsou tak v nabídce hodně zasunuté, kolovat se nedá na žádné úrovni.

Programová nabídka s výborným zvukem, ale bez obrazu.

EPG bez zvukového výpadku, spolehlivé chytré funkce i HbbTV

Programová nabídka je překvapivě bez výpadku zvuku při příchodu i odchodu, a je také svižná. Pohyb po ní ovšem přepíná stanice a někdy také nemusí být jasné, kde se vlastně nacházíte, protože zvýraznění pořadu není vidět, resp. zmizí. Jinak námitek mít nelze možná až na to, že tu není obrazový náhled. Zvuk ale poskytuje dostatečnou orientaci, pravdou však je, že obraz skutečně může někomu chybět. Jiným bude chybět možnost zadání upozornění na pořad, které jsme tu vůbec nenašli. Co tu naopak je, je pohodový přechod mezi dny a velmi bohaté filtrování pořadů.

„Červené tlačítko, tedy HbbTV, bylo spuštěno hned po instalaci a namátkově jsme ho vyzkoušeli na kanálech ČT, ČRo, Nova a FTV Prima (pouze volný přístup). Při puštění několika pořadů pracovalo uspokojivě, a to například i po změně kvality videa. Stejně jako u jiných televizorů, ani zde nezpůsobovala verze HbbTV 2.0, se stávajícími aplikacemi, nějaké kolize.


Domovská nabídka je hned po instalaci bez českých aplikací. Ikona vstupu do televizního vysílání je na druhém místě, což ale konkrétně zde vůbec nevadí. Kdykoli do něj totiž vstoupíte stlačením Exit.

Výrobce mimo jiné udává oficiální kompatibilitu se Skylink Live TV, Lepší.TV, SledovaniTV a s HBO GO. Jejich chod jsme také ověřili; vedle dalších aplikací, které byly k dispozici.

  • Filmbox+ – nebyl z Google Store ke stažení (podle služby by být měl).
  • HBO GO – provoz bez potíží, problémy s načtením seznamu oblíbených a také pořadů, které byly sledovány dříve (to prý ale není problém aplikace, nýbrž HBO).
  • Lepší.TV – pracovala, včetně například rychloposunu přes reklamy.
  • Seznam – aplikace nahrazuje i bývalé Pohádky, při krátkém zkoušení (klasika Krteček… 🙂 fungovala.
  • Skylink Live TV – zprovoznění opět ukázkové přes skvěle dělaný QR kód, provoz při přehrání několika pořadů bez potíží.
  • SledovaniTV – propojení s televizorem tentokráte bezproblémové, ve webovém přístupu stačilo zadat kód na obrazovce TV. Jinak funkční, opět ve vysoké kvalitě.
  • Youtube, Youtube Kids, Youtube Music – přehráno několik pořadů, potíže žádné.

Přehled oficiálně udávaných aplikací pro některé další televizory s o. s. Android TV najdete pro výrobky pro rok 2021/22 v samostatném článku.

Výhodou Gogen TVF 43J536 GWEB je snadné a rychlé vyvolání seznamu naladěných stanic přes OK. Tohle dnes bohužel moc často nezažijete!

Zrcadlení obrazovky z mobilu by tu mělo fungovat pouze přes Google Chromecast a k němu uzpůsobené aplikace (otevřené zrcadlení přes Wi-Fi Miracast tu není). Pokud ale Google Chromecast při instalaci vypnete, což je kvůli nižší spotřebě rozumné, budete ho muset nejprve pustit. Bohužel volbu jsme nikde nenašli a nebyla ani ve vstupech a výstupech, kde by jí to slušelo. Mimochodem ty jsou jiné při přístupu přes tlačítko menu a jiné při přístupu z domovské nabídky, což by si Vestel měl dát do pořádku. V tomto ohledu je toho ale více a je to i záležitost Googlu.

Google Cast zůstal nevyzkoušen, až po vrácení televizoru se zjistilo, že je spřažen s probouzením po domácí počítačové síti a eko režimem. Pokud ale nechcete riskovat samovolné zapnutí TV třeba ve tři ráno, je lepší ho vůbec nepoužívat. Takovéto googloviny nepřispívají k právě dobré pověsti tohoto operačního systému a vůbec celé platformy Android TV.

Při opakovaném mačkání tlačítka Info se objevují jednotlivé informace o vysílání a pořadu (tady je závěr).

Stabilní platforma, jednoduchý obraz pro nenáročné

Tlačítko menu s nabídkou rychlých voleb, je určitě dobrý nápad, co tu bohužel chybí je přímý přístup k obrazovým a zvukovým volbám a také vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku. Ovládání je sice na jednu stranu lepší (např. spolehlivé vyvolávání seznamu stanic přes OK), na stranu druhou je tu „starý, dobrý“ a komplikovaný Android, který vás dokáže nadzvednout třeba v okamžiku, kdy potřebujete jen utlumit podsvícení obrazovky nebo sytost barev. U tohoto velmi levného Gogenu s jednoduchým obrazem budete tyto volby nejspíše potřebovat častěji než jinde a i to je znakem televizorů na startovní úrovni.

Obraz je velmi jednoduchý, jakoby vyšisovaný a také tak trochu jakoby za závojem, což vzhledem k ceně nijak nepřekvapí. Škoda nemastně neslaně nastavených obrazových režimů, seřídit se dal jediný, tzv. uživatelský, a to až tehdy, když bylo vypnuto podsvícení, které po instalaci bylo v tzv. režimu Eko, ale vesele svítilo na plný výkon, tedy na 100 %.

Aby byl obraz koukatelný, je třeba si s ním pohrát a i když ho pochopitelně nevyladíte úplně, vylepšit se určitě dá. I tak bude televizor určen pro nenáročného uživatele, kteří spíše než na obraz a zvuk hledí na korunku, ale stále si nechce odpustit vysokou kompatibilitu s aplikacemi, kterou jim i tento příjímač poskytne v plné míře!

Počítejte také s tím, že při startu televizoru se nerozbliká LED, jak je zvykem, a poslední dobou se to zdá být skoro móda. Našinec tak netuší: „funguje to?“, „nefunguje to?“, „nějak jsem to špatně zmáčkl?“ Tenhle šlendrián by ale měl jít snadno opravit ve firmwaru.

To, co je ale u Gogen TVF 43J536 GWEB tím nejdůležitější a s čím bývají největší problémy, totiž sladěnost hardwaru se softwarem a samotná implementace platformy Android TV, je tu uděláno výborně! S televizorem nebyly po dobu zkoušení v tomto ohledu žádné problémy, a to je pochopitelně základ, kterého však každý televizor s Android TV nedosáhne.

Hodnocení

  • PRO: stabilní prostředí, Android TV 9, seznam stanic vyvoláte tlačítkem OK, Exit ukončíte domovskou nabídku Android TV a vstoupíte do živého televizního vysílání (!!!), záruka 40měsíců, výborná kompatibilita (aplikace i HbbTV), rychlé EPG bez výpadku zvuku, ale…
  • PROTI: …chybí obrazový náhled a upozornění na pořad, bez upozornění blikáním LED na spouštění TV, komplikovanější třídění kanálů, absence otevřeného zrcadlení obrazovky z mobilu přes Wi-Fi Miracast (jako dnes u každého nového přijímače s Android TV), omezeně použitelný Google Cast