Mikrosystém stejné značky jsme tu už měli, Kenwood M-9000S. Teď je tu další, ale za výrazně nižší cenu. To, co nás zajímá je, jak se liší a co budete muset oželet. Jde nám zkrátka o to ukázat, kolik toho dostanete za méně než polovinu peněz. O něco horší zvuk se pochopitelně nepočítá, protože ten je nasnadě….

Kenwood má mikrosystémy slušně pokryty. Tento je v současné nabídce nejlevnější (nyní ovšem zdraženo o tisícovku z původních 3.190 Kč), následuje M-720DAB teď za 5.790 Kč, a pak dále až ke zmiňovanému a na Televizním webu testovanému Kenwood M-9000S. Za něj v současnosti zaplatíte 8.990 Kč, vše zkrátka významně podražilo!

Výrobky se pochopitelně vedle ceny odlišují řadou dalších věcí a některé jsou jasné už po vybalení, resp. při prvním pohledu na parametry na webových stránkách společnosti DSI Czech & Slovak, která nám produkty zapůjčuje.

Mikrosystém s CD a DAB Kenwood M-9000S skvěle hraje a je (skoro) univerzální

Tady jde především o absenci internetových rádií, a tudíž připojení k internetu, a fixní kryty nejspíše jednopásmových reproduktorů s basreflexem (není za ně vidět) a také jejich napojení. Kabely jsou na jedné straně pevné, připojovací terminály u hlavní a jediné jednotky výrazně jednodušší à la klasický zacvakávací telefonní konektor, nebo chcete-li konektor ethernetové domácí sítě RJ-45 (vše míněno oproti M-9000S). Také anténa postrádá běžné připojení a jde o speciální malé a dvoukolíkové.

Jednoduché drátové anténní prodloužení (asi 80 cm) s malou smyčkou na konci dostanete v ceně, takže „anténu“ stačí jen zasunout. Chybí rovněž výstup na sluchátka, naproti tomu audio vstup přes 3,5 mm jack je hned na přední straně vedle USB. Na zadní není kromě zmiňovaného připojení antény a reprosoustav nic. Tedy až na pevně přidělaný kabel pro 230 V o délce asi 150 cm. Zdroj je tím pádem interní, jak je u mikrosystémů obvyklé.

Přijímač s CD, dvěma rozhlasovými tunery (DAB/VKV), audio vstupem, přehráváním z USB a přes Bluetooth, je slušně zpracovaný a „zabalený“ do plechu. Plast najdete jen na čelní straně. Zesilovač dává 2x 7 W (nikoli RMS), které jdou na zmiňované oddělené jednoduché reprosoustavy s tenkými kabely o délce zhruba metr. V ceně ještě dostanete infračervený dálkový ovladač (DO) s jedinou baterií typu AAA (mikrotužka).

Slušné funkce a většinou i ovládání (na mikrosystém)

Ovládání je na přijímači horní straně obdobně jako u dalších mikrosystémů značky a i když tlačítka jsou odlišná, zcela vlevo vidíte přepínání vstupů, tedy přepínání mezi tunery, Bluetooth, atd., atd. Zcela vpravo je pak vysunutí vozíku mechaniky CD. Na čelní straně najdete rozměrný otočný volič hlasitosti (nepřeskakuje), tlačítko zapnutí/vypnutí (pouze pohotovostní režim) a zmiňovaná rozhraní. Vše doplňuje dvouřádkový displej, spíše ale jeden a půl řádkový, druhý je totiž používán pro doplňkové informace typu RDS. Displej má v hlavním řádku znaky vysoké asi centimetr.

Dálkový ovladač je svůj stejně, jako jeho rozložení, což není u mikrosystémů nic nového a je to spíše pravidlem; tradiční přístupy tu roli zpravidla nehrají, na vše si prostě musíte zvyknout. To platí i u tohoto Kenwoodu, ovladač má totiž některé věci nenaznačené (např. tlačítkem DAB se přepnete i na VKV), ale vzhledem ke kategorii výrobku a ovládacímu stylu to není žádná velká katastrofa. Enter tu naznačen je, šipky vlevo a vpravo zastupují tlačítka Tun+ a Tun- („Tune…“), kterými se pohybujete v nijak dlouhém menu. To v části System prakticky nemá nic než věci jako Reset či verze firmwaru.

Funkce přijímače, vedle výše uvedeného, zahrnují už jen ekvalizér s pěti předvolbami bez vlastního režimu, který je dostupný pouze přes dálkový ovladač. Budík či Sleep (Spánek, usínání při rádiu) tu nejsou.

Po prvním spuštění přijímače, resp. v našem případě po návratu z továrního nastavení (zde „Reset“), Kenwood pouze naběhl do DAB, proladil si pásmo a vytvořil obvyklý seznam všech nalezených digitálně šířených kanálů. Cokoli dalšího, typicky naladění VKV/FM si musíte zajistit sami. K nastavení toho ale moc není, a to včetně jazyka, a tato volba tu zcela chybí a jede se pouze v angličtině.

České znaky jsou sice oříznuty („á“, „ří“), ale nevypadávaly a zobrazení bylo korektní.

Výtečné VKV i s AMS, slušné DAB

Digitální příjem nabízí standardní funkce, včetně Prune, tedy vymazání neaktivních stanic ze seznamu naladěných. Jeho setřídění už tu ale není. Jinak můžete ladit automaticky i manuálně a stanice lze také ukládat do paměti k čemuž se ještě dostaneme. Reakce na signál (příjem) byla subjektivně vzato překvapivě citlivá, což platilo i u VKV. Co se týče češtiny ve vysílání, ta tu také není. Na druhou stranu lokální znaky nevypadávaly, byly jen bez „nabodeníček“.

U VKV můžete s výhodou využít nejen RDS, ale i funkci AMS, která proladí pásmo a uloží stanice automaticky do paměti. Podle nastavení ladění (všechny nebo jen silné stanice) uloží nalezené frekvence, jméno kanálu se případně vezme z RDS. Jinak v menu nastavení nenajdete prakticky nic a je tu už jen výběr mezi režimy stereo a vynucené mono.

Ukládání stanic do paměti se dělá stejně a využívá se k tomu tlačítka Memory, přičemž se volba potvrdí Enter. Tlačítka přímé volby tu nejsou, a to ani na dálkovém ovladači, ani na přístroji. Vše se tedy vyvolává trochu zdlouhavěji.

Hodiny, jejichž zobrazení si můžete nastavit přes tlačítko Info. V pohotovostním režimu se však neukáží. Displej byl vždy vypnut.

Přehrávání CD a další zdroje signálu

Mechanika přehrávače CD s překvapivě dobře provedeným vozíkem má oficiálně udávánu kompatibilitu s „MP3, přenosová rychlost (CBR/VBR): 32 až 320 kb/s“. O typech disku se nemluví.

Vyzkoušeli jsme běžné CD Audio, tedy oficiální klasiku, a také vypálené CD-R s MP3 s tokem až na udávaném maximu. Skoro vše bylo v pořádku. K zasunutí vozíku s výhodou nepotřebujete mačkat speciální tlačítko, které je i na dálkovém ovladači, zajede totiž i po stlačení Play! Zajel dokonce i při vypnutí mikrosystému, resp. uvedení do pohotovostního režimu!

Testovací CD s MP3 různé kvality a podadresáři bylo přehráváno vcelku bez potíží, ty někdy vznikly u souborů s českými jmény, které byly často přeskakovány. Adresář, kde se aktuálně nacházíte je označen jako „F…“, případné přepnutí na další bylo snadné. Jen počítejte s tím, že je to pouze informační a že Kenwood má problémy s řazením, takže například v případě skladby po „1“ následovala „11“, pak „21“, apod.

Jakmile mikrosystém přehrál skladby v kořenovém adresáři, šel do prvního pro něj přijatelného podadresáře a tak dále. Čeština ho sice pravidelně rozhazovala, ale vždy zvládl v přehrávání pokračovat. Tohle je zcela obvyklé chování a i když přehrávání datových CD není dokonalé, stále je lepší, než bychom vzhledem k ceně čekali nemluvě o tom, že si Kenwood běžně pamatoval, kde skončil.

V případě přehrávání přes rozhraní USB tu máme – opět oficiálně vzato – systém souborů FAT16 a FAT32 a MP3 s přenosovou rychlostí (CBR/VBR) 32 až 320 kb/s. Při zkoušení bylo pro změnu vidět, že speciální české znaky nevadí, a to ani ve jménech souborů, ani u adresáře. Přehráno bylo vše, dlouhá jména souborů také nevadila. Při manuálním přepnutí na další skladbu krátce problesklo jméno adresáře (opět „F“, jako Folder) a pořadové číslo skladby, takže cca víte, kde jste. Jako obvykle je to ale spíše jen o přehrávání na jeden záběr nebo přehrávání náhodném. Mikrosystém české znaky neukazuje ani když na ně natrefí a vše si převádí podle svého. Také běžný standard.

Připojení přes Bluetooth na mobilu TCL Plex.

Pro streamování přes Bluetooth byly využity tři mobily: Samsung S20 FE 5G (Android 11), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex s Android 10. Párování bylo vždy bezproblémové, regulace hlasitosti probíhala na obou zařízení zvlášť. Pro hlasitější poslech bylo zapotřebí vše vytočit k maximu a i když bylo zkreslení většinou minimální, u maxima slyšitelně narostlo i když i zde bylo, vzhledem k ceně přijímače, opět nadprůměrně nízké. Poslechově byly nejlepší Sony a Samsung a platilo to i u napojení kabelem.

Připojení přes linkový audio vstup (jack/jack) bylo vyzkoušeno se dvěma posledními telefony, S20 klasický výstup na sluchátka nemá. Výkon při nastavení hlasitosti na nějaké tři čtvrtiny opět dostačoval pro slyšitelný ale nepříliš výrazný projev, jinak bylo nutné přidat prakticky na maximum. Zkreslení na tom bylo podobně jako u Bluetooth nicméně chování při kabelovém napojení by mohlo být lepší a tady se na vzájemnou nekompatibilitu vymlouvat nelze. Nalijme si ale čistého vína: 2x 7 W je nejspíše výkon hudební, v případě RMS bychom byly někde na 2,5 wattech a tomu to vcelku odpovídalo.

Zobrazení stanice a doplňkových údajů u VKV.

O dost se zvedla cena…

Ta byla v průběhu testu zvýšena ze 3.190 Kč na 4.190 Kč. Jde o trend na který jsme vás upozorňovali minulý rok a netýká se jen této značky a tohoto mikrosystému, ale celé řady další elektroniky. Za původní cenu by byla nabídka výborná a nadstandardní, za tu současnou je stále slušná, ale těžko hodnotit, když zatím nevíme, jak to vypadá se změnami u ostatních výrobců a obdobných přijímačů. Zdražování, a to i takto výrazné, je ale fakt se kterým se musíme smířit a je všude kolem nás.

Pokud jde o nijak vysoký výkon zesilovače, ten ke kategorii nejlevnějších mikrosystémů patří. Příjemné ale bylo většinou minimální zkreslení, které sice v nejvyšších hlasitostech, jež bylo často nutné použít pro výraznější poslech při napojení externího zařízení, narostlo, ale stále bylo nižší, než bychom čekali. Tento Kenwood sice na nějakou „diskotéku“ rozhodně není, ale vcelku v pohodě ozvučil pomalu třicetimetrovou místnost a projev neurazil; pochopitelně měřeno cenovkou.

Zdražení konkrétně u M-420DAB o více než čtvrtinu je ovšem dosti těžkou ránou nejen pro případného zákazníka. I to sebou nese současná výroba a dovoz zejména z Číny. A samozřejmě i doprovodné jevy, jako dnes tolik diskutovaná a také už pomalu zprofanovaná uhlíková stopa. Takový je svět ve kterém momentálně žijeme. Něco je zjevně špatně, ale to je na jinou diskusi a Kenwoodu M-420DAB se to netýká. I přes zdražení vám totiž nabídne slušné vlastnosti a pro nenáročného posluchače, který však stále trvá na vysokém stupni výbavy a jistém šmrncu značky, může být slušnou volbou.

Hodnocení

  • PRO: solidní provedení i výbava, výborná kompatibilita u Bluetooth, na mikrosystém slušné ovládání i když…
  • PROTI: …některá tlačítka na DO nejsou popsána, chybí tlačítka přímé volby uložených stanic, v pohotovostním režimu se nezobrazují hodiny, někomu možná bude chybět funkce Sleep

Štítky